ח"כ מיקי זוהר
ח"כ מיקי זוהרצילום: חזקי עזרא

ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), יוזם "חוק השבת", ערך היום (שלישי) במשכן הכנסת דיון ציבורי פתוח בהצעת החוק שכבר אושרה בוועדת השרים לחקיקה אך נתקלת בהתנגדות האופוזיציה ואנשי סיעת "כולנו" שבקואליציה.

בדיון השתתפו חברי כנסת מסיעות הבית וכן נציגי ארגונים ותנועות שונות, בהם "נאמני תורה ועבודה", התנועה ליהדות מתקדמת, תנועת תיקון, המכון לאסטרטגיה ציונית, התאחדות הסוחרים, ראשי מאבק המכולות, לשכת ארגוני העצמאים, חברי מועצת העיר ירושלים וראש מועצת קרית עקרון.

ח"כ זוהר אמר בדיון כי "כל מי שלא ידע איך להתמודד עם החוק אמר שמדובר בכפיה דתית אבל הגשתי אותו מסיבות סוציאליות. אי אפשר לחשוד בי שאני אדם דתי. שמעתי את הטענות בקשב רב והפנמתי אותן, אני יודע שאני חי בחברה מורכבת.

"תקפו אותי בגלל שיש לאנשים כעס על הדת היהודית, אני לא מתרשם מהדעה של אלה שהטענות שלהם נגד החוק אינן אובייקטיביות אלא נובעות משנאת הרעיון היהודי".

בנוגע לבקשתו של ח"כ רועי פולקמן שהגיע לדיון וביקש מטעם סיעת ''כולנו'' להסיר את הצעת החוק מסדר היום של מליאת הכנסת מחר, אמר ח"כ זוהר "לא נערך דיון על החוק כיוון שיו"ר הקואליציה אינו נמצא בארץ והנהלת הקואליציה לא התכנסה השבוע.

"אני שוקל את הדברים לעומקם. אין שאלה שהבקשה של ח"כ פולקמן משמעותית ואני איש של הסכמות, אשקול את הצעתו בכובד ראש", הבהיר זוהר.

ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) פתח את הדיון, "יישר כוח לח"כ מיקי זוהר על העלאת הנושא ועל קיום דיון פתוח בעניין. השבת היא ערך לכל עם ישראל, זה לא נכס של מגזר כזה או אחר, זה לא מונופול של אף אחד. לא בכדי יש לחצים מכל הצדדים. אין כאן עימות בין כפיה לחילוניות זהו דיון מהותי על מהותה של החברה בישראלית וצריך לקיים אותו ללא חשש ובצורה אמיתית וכנה"

רועי כהן, יו"ר להב - ארגון העסקים הקטנים בישראל, אמר כי "הדיון כאן מעלה את הפגיעה הקשה בעסקים הקטנים בישראל עקב מדיניות תמוהה בכל הנוגע למסחר וקמעונאות. השבת הוא יום מנוחה וכך צריך להישאר. אוזלת היד של הרשויות המקומיות ושל המדינה מביאה לפגיעה אנושה בסקטור העסקים הקטנים והבינוניים שנאלץ לראות כיצד פרנסתו נגזלת על ידי מתחמי הקניות הגדולים שהתחילו לעבור על החוק בקטן והמשיכו בגדול.

"צריך להסדיר את זה, לקבוע מדיניות סדורה נושא", קרא כהן. ''ציבור העסקים הקטנים והבינוניים לא יהיו שק החבטות של הרשתות הגדולות".

הרב אהרון ליבוביץ', חבר מועצת עיריית ירושלים, אמר מנגד כי ''יש כאן מצב מורכב. מזווית הראיה של חבר מועצה בירושלים שהסוגיה הדתית משמעותית מאוד בעיר, החוק של ח"כ זוהר יפר את האיזונים הקיימים בעיר.

"יש כאן סוגיה בעייתית מאוד. בעיר שבה אנחנו נלחמים על כל חילוני שיישאר כאן ולא יברח לתל אביב, אני דתי ויש בתי קפה שפתוחים ליד הבית שלי ואני תומך בזה. חילונים קמים ועוזבים את העיר. חנות שהיא פתוחה 24/7 זה מאוד משמעותי לאנשים חילונים בעיר הזאת".

קובי ברמר, מראשי מאבק המכולות, סיפר "תקפו את אבא שלי פיזית, אדם בן 84, בגלל המאבק שלי על סגירת עסקים בשבת. אני מייצג עסקים קטנים. צועקים 'כפייה דתית' ו'איראן' וחושבים שאנשים יקנו את השקר הזה. אנשים שקונים בשבת לא יקנו ביום ראשון. אני לא יכול לעבוד בשבת כי הקנסות יהרגו אותי. החוק צריך להגן עליי כאדם קטן באופן שווה".

תני פרנק מתנועת "נאמני תורה ועבודה" אמר כי "הטענה שאין אכיפה של חוק שעות עבודה ומנוחה הקיים היום היא נכונה אבל הדרך היא לא בחקיקה חד צדדית. שר הכלכלה, ראש הממשלה בנימין נתניהו, אחראי על אכיפת החוק ויש לקרוא לו לאכוף את הוראותיו.

"הדבר הבעייתי מבחינתנו בחוק השבת הוא ההתייחסות רק לאינטרסים עסקיים ולא להיבטים האחרים של השבת במרחב הציבורי כמו מקומן של הקהילות, תחבורה ציבורית ופתיחת מרכזים קהילתיים בשבת. ההסכמות צריכות להיות על בסיס אמנת גביזון-מדן ויש להמשיך את הדיון הציבורי על מנת להגיע להסכמה רחבה בנושא", הוסיף.

עדי ארבל מהמכון לאסטרטגיה ציונית העיר בדיון "לו יתואר שמחר בבוקר תתקבל הצעת החוק וגורמי האכיפה אכן יעשו את עבודתם, מה שלא כל כך קורה היום, נגיע למציאות מאד דומה לחזון שהתוותה אמנת גביזון מדן: מקומות בילוי יהיו פתוחים בשבת, ומקומות מסחר – סגורים.

''במילים אחרות: יש פה תקדים מרתק! זו הפעם הראשונה בה עוברת הצעת חוק בוועדת שרים לחקיקה המייצרת אבחנה בין מסחר לבילוי (עד היום אין אף חוק שעוסק בנושא השבת). האם יש פה כפייה דתית? לא ממש. אילו הייתי חבר כנסת חרדי, הייתי הראשון שמתנגד לחוק".