בימים האחרונים שב ועלה נושא שפעת החזירים לכותרות. מהדורות החדשות נפתחות בדיווחים על כך וכך מאושפזים חדשים במצבים קשים, מורדמים ומונשמים.
שפעת הינה מחלה הנגרמת מוירוס האינפלואנזה שיש לו אינספור זנים שונים. למעשה שפעת החזירים הינה פשוט אחד הזנים הנפוצים של שפעת, שאינו יותר מסוכן או קטלני משום בחינה.
למען האמת, בחורף הנוכחי, כל מי מאתנו שחש חולשה כללית עם מעט חום ונזלת, כנראה שחלה בשפעת החזירים (או בשמה הרשמי H1N1). זהו פשוט הזן הנפוץ ביותר בעונה הזו.
הרוב המוחלט של החולים יתגבר על הוירוס בכוחות עצמו. אנשים שמערכת החיסון שלהם חלשה, יתמודדו פחות טוב עם הוירוס ומצבם עלול להתדרדר לכדי דלקת ריאות קשה, שאינה נגרמת ישירות בגלל הוירוס, אלא בגלל חולשת מערכת החיסון, ומצב זה עלול אף לסכן את חייהם.
עובדה זו נכונה לגבי כל זן של שפעת (ולאו דווקא שפעת החזירים) והיא אף נכונה לגבי וירוסים רבים אחרים.
אז למה הבהלה?
לפני כ-5 שנים פורסם דו"ח של המועצה האירופית ולפיו הטיפול של ארגון הבריאות העולמי, הסוכנויות האירופאיות והממשלות העולמיות בשפעת החזירים הוביל להפחדה בלתי מוצדקת ולבהלה לגבי הסיכונים הבריאותיים לציבור, כמו גם לבזבוז עצום של כספי ציבור.
"זו הייתה מגיפה שמעולם לא הייתה", אמר פול פלין, פוליטיקאי בריטי ממפלגת הלייבור שעמד בראש הוועדה בהציגו את הדו"ח ותיאר את תוכנית החיסונים כ"רפואת פלצבו מדרגה ראשונה". "השפעת הזרוע הארוכה של חברות התרופות נמצאת בכל הרמות של תהליכי קבלת ההחלטות", הוסיף.
על פי הערכות אנליסטים, חברות התרופות הרוויחו למעלה משבעה מיליארד דולר כאשר ממשלות בעולם אימצו את ההנחיות והצטיידו בתרופות ובחיסונים למקרה של התפרצות מגיפת שפעת.
מעבר למקרה הספציפי, הביעו חברי הוועדה במועצה האירופאית חשש שהסתרת ניגודי האינטרסים של מומחי ארגון הבריאות העולמי יוביל לאובדן של אמון הציבור בהנחיות הארגון בעתיד. איבוד הביטחון בהנחיות ארגון הבריאות העולמי עלול להתברר כ"אסון" במקרה של מגיפת שפעת חמורה בעתיד, הם הסבירו בדו"ח.
מניעה
החיסון הרגיל נגד שפעת כולל חיסון לשפעת החזירים. ישנו פולמוס נרחב בקשר לחיסונים באופן כללי ואין כאן המקום להיכנס לכל הסוגייה, אך ראוי לציין שאכן הוכח שישנה ירידה משמעותית בתחלואת שפעת בקרב ציבור שחוסן.
עם זאת, חשוב לזכור, שהחיסון עצמו מתבסס על פעילות המערכת החיסונית של הגוף, ולכן דווקא בקרב קבוצות הסיכון, שאצלם תהיה יותר נטייה להסתבכות השפעת, החיסון יהיה יעיל הרבה פחות.
מחקרים רבים מצביעים על קשר בין מצב נפשי לבין פעילות מערכת החיסון. ברור לחלוטין שאנשים שמצבם הנפשי בריא ושמח יהיו חסינים יותר באופן משמעותי להסתבכות של שפעת.
אז מה לעשות?
לשפעת רגילה (ושפעת החזירים היא שפעת רגילה לכל דבר) אין טיפול וגם אין צורך בשום טיפול. גוף האדם מספיק חכם וחזק כדי להתגבר על המחלה בכוחות עצמו, ולאחר שיבריא בכוחות עצמו הוא יהיה אף בריא יותר ממה שהיה לפני שחלה.
בשנים האחרונות הומצאה תרופה עם השם המסחרי טמיפלו שנועדה לטפל בשפעת. כל המחקרים שהוכיחו את יעילותה לא רק שמומנו ע"י חברת תרופות בשם "רוש", אלא שהחוקרים עצמם מועסקים במשרה מלאה ע"י חברת התרופות...
באופן פרדוכסלי, הבהלה הנגרמת מ"התפרצות שפעת החזירים" עלולה בעצמה להחליש את מערכת החיסון ולהחמיר את התופעה.
הדרך הנכונה ביותר למנוע הסתבכות של שפעת עד כדי סכנת חיים, היא לחזק את מערכת החיסון, ע"י שמחה ורוגע, תזונה נכונה ופעילות גופנית מהנה.