מערכת המשפט נפרדה אתמול (שני) מהיועץ המשפטי לממשלה היוצא, יהודה וינשטיין, בטקס חילופים חגיגי שנערך בלשכת עורכי הדין בירושלים.
התנועה למשילות ודמוקרטיה הפועלת לחיזוק מעמד נבחרי הציבור באה במגע עם וינשטיין ואנשיו במספר סוגיות עקרוניות ובתוך כך גם עתרה לבג"ץ לא פעם, כאשר לטענתה וינשטיין חסם את מדיניות הממשלה שלא כדין.
בתנועה מציינים כי שש השנים בהן כיהן יהודה וינשטיין יזכרו כנקודת שיא במתח שבין הכנסת והממשלה ליועץ המשפטי ומשניו.
עו"ד שמחה רוטמן, היועץ המשפטי של התנועה למשילות, אומר לערוץ 7 כי וינשטיין חרג מסמכותו לא פעם ונטל לידיו הכרעות הנתונות בידי נבחרי הציבור בממשלה. רוטמן מזכיר את החלטתו שלא לאפשר לממשלה למנות מפכ"ל מכיוון שלטענתו לא ראוי לערוך מינוי כזה בתקופת בחירות על אף שאין אף חוק התומך בדעתו של היועמ"ש.
על כך עתרה התנועה למשילות לבג"ץ לפני כשנה ובג"ץ אמנם לא קיבל את העתירה, אבל נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, מתחה ביקורת נדירה על וינשטיין ואמרה לנציגי משרדו כי "לא ניתן לשתק מדינה".
בימים אלה מתקיים דיון ציבורי נרחב בנוגע לעיגון סמכויות נציבות הביקורת על פרקליטות המדינה. התנועה למשילות ליוותה את עבודת הנציבות עוד לפני שנוסדה ובשנים האחרונות בהן פעלה. עו"ד רוטמן אומר כי נכון לשמור את נציבות הביקורת בראשות הילה גרסטל ולא לפגוע במעמדה. לדבריו מצופה שהיועץ החדש ושרת המשפטים ישמרו על הגוף הזה תוך עיגון סמכויותיו בחוק, ולא כפי שמעוניינים ועד הפרקליטים ושי ניצן הקוראים לפצל את הביקורת.
לדבריו המשימה המרכזית של היועץ המשפטי החדש יחד עם שרת המשפטים וראש הממשלה הוא לפצל את תפקידי היועץ: תביעה לחוד וייעוץ לחוד, בשל ניגוד העניינים המובנה שטומן התפקיד המאוחד.
"הממשלה צריכה להגדיר למנדלבליט להציג תכנית עבודה לשנה הזו כדי להיערך ולבצע את הפרדת הייעוץ והתביעה הלכה למעשה" אומר רוטמן.