יביא לפיצול? מנדלבליט
יביא לפיצול? מנדלבליטצילום: Yonatan Sindel, פלאש 90

1. רק לא מזמן נבחר כאן יועץ משפטי לממשלה, ובשבוע שעבר הוא גם נכנס לתפקידו. היועמ"ש החדש נבחר, ונאום כניסתו לתפקיד בהחלט יכול להיחשב ככניסה ברגל ימין.

ההבהרה לפיה קביעת המדיניות נתונה בידי הנבחרים ולא בידי היועצים נשמעת לאוזן שאיננה בקיאה במתרחש כמשהו שבכלל לא צריך להגיד, אבל מי שמכיר את המציאות יודע שלא מדובר באמירה ריקה. למעשה, שאלת תפקידם של היועצים בקביעת המדיניות עומדת במרכז סדר היום של המערכת המשפטית, ובלב המחלוקת סביב תפקודה של מערכת היעוץ המשפטי לממשלה.

אולם, הכרזות הן רק הכרזות. נאומו של מנדלבליט היה כאמור נאום מצוין, המבחן של מנדלבליט יהיה אחד, עד כמה הוא יצליח להביא למצב שבו הרצוי, שהשתקף בנאום, יהיה גם המצוי. עד כמה מערכת הייעוץ המשפטי כולה תיקח את הכלל הזה ותהפוך אותו לכלל מנחה.

המבחן הוא אמנם פשוט, אבל הוא מורכב מהרבה מאוד פרטים, או פרקים, אם תרצו. פרק א' של המבחן עשוי להגיע לפתחו של היועמ"ש החדש מהר מאוד.

2. אני מניח שלרובכם השם אורית קורן לא אומר כלום. סביר להניח שגם את שמו של ארז קמיניץ חלק ניכר מכם לא שמעתם, ולא ברור לי כמה מכם יודעים מה תפקידו של אבי ליכט. על דינה זילבר בטח שמעתם לאחרונה, אם כי לא בטוח שכולכם זוכרים בדיוק למה, ועל רז נזרי גם שמעתם כנראה, בטח אם אתם דתיים, יען כי המגזר הדתי מאוד אובססיבי בכל הנוגע לעצמו, ונזרי, מה לעשות, חובש כיפה סרוגה ובולטת על ראשו. 

המשותף לכל השמות הללו הוא השתייכותם לדרג השני של מוסד הייעוץ המשפטי לממשלה, כולם מכהנים כמשנים ליועץ המשפטי לממשלה.

תקופתו של היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין התאפיינה יותר מכל בהתעצמות מעמדה של השכבה הזו. המשנים ליועמ"ש הלכו ותפסו עוצמה ללא כל פרופורציה למעמדם החוקי, להיגיון ולשכל הישר, והשליטו נורמה של אקטיביזם ייעוצי על כל המערכת הממשלתית.

3. מרבית המשנים ליועמ"ש, ובמיוחד דינה זילבר, ארז קמניץ ואורית קורן, מגיעים מאותו "בית מדרש", בית מדרש של אקטיביזם ייעוצי. אולם, הבשורה המשמחת היא שלפחות אחת מהשלושה האלו צריכה להתחלף בקרוב.

למעשה, הקדנציה של אורית קורן אמורה כבר היתה להסתיים, אולם שרת המשפטים ניסתה והצליחה לדחות את בחירת המחליפ/ה עד לאחר חילופי היועץ המשפטי לממשלה.

קשה להפריז בחשיבות של עצם הבחירה, ובשאלה מי ימונה למשנה ליועמ"ש במקומה של אורית קורן. אולם במקרה הזה החשיבות היא לא רק בעצם המינוי. השאלה מי יבחר לתפקיד תהיה חשובה גם ברמה ההצהרתית. האם נראה מינוי שיעיד על המשך המצב הקיים, או שנראה מינוי שיעיד באופן מובהק כי ימים חדשים הגיעו למערך הייעוץ המשפטי לממשלה.

4. האקטיביזם היעוצי קיים כיום בכל הרמות. החל מהיועצים המשפטיים והמחלקות המשפטיות במשרדי הממשלה, ועד לאנשי משרד המשפטים ובמרכזם המשנים ליועץ המשפטי לממשלה. החלשתו של האקטיביזם היעוצי לא תוכל להיעשות על ידי אדם אחד לבדו, גם אם הוא עומד בראש הפירמידה.

אם אביחי מנדלבליט רוצה להחליש את האקטיביזם היעוצי הוא חייב לגייס למערכה חיילים וקצינים, בכל הדרגות. החלפת המשנה ליועמ"ש היא הזדמנות פז לגייס למערכה הזו גנרל, לא פחות, נגד כמה וכמה גנרלים שצפויים לפעול במערכה הזו נגדו.

אם המינוי יעבור בלי להותיר רושם, ובלי להעביר מסר ברור, יהיה למנדלבליט קשה מאוד להצליח בהמשך ליצור שינוי ממשי במערכת היעוץ המשפטי. לא לחינם אמר היועמ"ש הפורש בנאום הפרידה שלו, "מוסד היועץ המשפטי לממשלה חזק מסך כל מרכיביו".