חשיבות עליונה בשמירה על אורח חיים בריא
חשיבות עליונה בשמירה על אורח חיים בריאצילום: פנימה

אין ספק שהמודעות שקיימת היום בחברה לפעילות גופנית, בכל הגילים, מאפשרת לשפר את איכות החיים גם בגיל מבוגר.

פעילות גופנית חשובה בכל גיל, אולם ככל שמתקדמים בגיל הכרונולוגי חשיבותה רבה במיוחד, משום שישנה ירידה הדרגתית בתפקודים היומיומיים: ירידה בחוזק השרירים ובמסת העצם, ירידה בתנועתיות ובגמישות המפרקים, ירידה ביכולות לבצע פעילות יומיומית, ירידה בתפקודים המשפיעים על יציבות ושיווי משקל, ירידה בסיבולת לב-ריאה, שינויים הורמונליים וירידה בזריזות ובמהירות התגובה. 

עלייה בגיל מגדילה את הסיכונים לחלות במחלות הקשורות לגילאים המבוגרים, כגון יתר לחץ דם, סוכרת ובעיות מפרקים. אבל המחלה המביכה והקשה היא זו הקשורה להזדקנות תאי המוח.  הזדקנות המוח מתרחשת באופן רגיל עם הזדקנות הגוף, אבל ישנם גורמים פיזיולוגיים שמקורם במוח שמאיצים סימפטומים כמו הפרעות בזיכרון, חוסר התמצאות במרחב וליקויים שכליים אחרים. נשאלת השאלה: מה כן אפשר לעשות כדי להאט את תהליך הזדקנות המוח? 

להפעיל את הראש
על פי מחקרים, שיעור התמותה נמוך יותר בקרב מי שעוסקים בספורט, ואילו חוסר פעילות גופנית מהווה סיכון ממשי להשמנה ולעלייה בגורמי מחלות. מחקרים שנעשו בקנדה בדקו כיצד רמת האנרגיה שאנשים הוציאו השפיעה על רמת הפעילות הקוגניטיבית שלהם. תוצאות המחקר הוכיחו שגם פעילויות ספורט לא מורכבות מבחינה פיזית השפיעו על היכולת הקוגניטיבית בצורה משמעותית.

לעומת זאת, בקרב אנשים שחיו חיים פסיביים בלי כל פעילות פיזית חלה ירידה משמעותית ביכולת החשיבה ובפעילות השכלית. המחקר הציג תוצאות דומות בנשים ובגברים, ומצא שעיסוק בספורט מקטין את הסכנה לחלות בדמנציה ודוחה את התפרצותה.  הדמנציה ומחלת האלצהיימר נחקרות בכל העולם, והתוצאות ממשיכות לחזק את הטענה שפעילות גופנית מקטינה את הסכנה לפתח דמנציה.

הזדקנות המוח
מסתבר שפעילות גופנית מעכבת את תהליך ההזדקנות בכלל ואת הזדקנות המוח בפרט. מחקר שפורסם בשנת 2012 בירחון לנוירולוגיה מצא שפעילות גופנית קבועה בגיל המבוגר מגִנה מפני התנוונות המוח ועוזרת יותר מפעילות חברתית, מפעילות של חשיבה או מפעילות מנטלית אחרת.

הפעילות הגופנית מזרימה יותר חמצן למוח ומשפרת את הזיכרון, עוזרת בחיזוק כושר הארגון ובביצוע משימות מורכבות ומקצרת את זמן התגובה בפעילות שקשורה לחשיבה. בגלל העיסוק בפעילות גופנית, המוח נמצא במצב של ערנות ומחפש גירויים ואתגרים. הפעילות הגופנית מעודדת הפרשה של חומרים כימיים שעוזרים להתפתחות ולצמיחה של תאי המוח, ובכך מאטים את התקדמות ניוונם. 

בשנים האחרונות מושקעים מאמצים רבים בניסיון לגלות בשלבים מוקדמים סימנים הקשורים למחלות של המוח. מאחר שתאי המוח מסוגלים להתחדש וליצור קשרים חדשים גם בגיל מבוגר, חשוב להפעיל את המוח בכל דרך אפשרית ובמגוון רחב של גירויים. בניגוד לאיברים רבים אחרים בגוף, ניתן להשביח את הרזרבה של תאי המוח ככל שמשתמשים בהם יותר. 

פעילות גופנית בכל גיל
התחלת פעילות גופנית, אפילו בגיל מאוחר, חשובה ומומלצת ביותר. באמצעות פעילות גופנית מותאמת ניתן להפיק תגובות חיוביות התורמות להאטת תהליך ההזדקנות ולשיפור תפקודי הגוף והנפש. לפעילות גופנית סדירה יש חשיבות עליונה בשמירה על אורח חיים בריא, ומחקרים רבים מוכיחים שהתעמלות יכולה להאריך את חיינו ולשפר את איכותם.

פעילות גופנית חשובה בכל גיל ובכל שלב, ויכולה להיחשב כפעילות בריאותית מונעת, התורמת רבות לחיים פעילים ועצמאיים יותר. קיימות הוכחות רבות לכך שהשתתפות בפעילות גופנית סדירה מפחיתה את הסיכון לחלות במגוון רחב מאוד של מחלות המקושרות לגיל המבוגר, ביניהן סוכרת מסוג 2, סרטן השד, סרטן המעי הגס, אוסטאופורוזיס ועוד. 

לכל אותן השפעות מיטיבות יש חשיבות ניכרת בגיל המבוגר, בעיקר למי שיש נטייה לאותן מחלות, אשר עלולות להגביל ולפגוע בחיי היומיום.

פעילות גופנית סדירה ומבוקרת בגיל המבוגר מסייעת גם לחיזוק מערכת השרירים והשלד. הפעילות הגופנית מאטה את תהליכי התנוונות השרירים, הגידים, הרצועות, הפרקים והעצמות, המתרחשים באופן טבעי. כמו כן היא תורמת לשיפור שיווי המשקל ולמניעת נפילות.

טיפים והמלצות לפעילות גופנית:
 בכל תכנית אימונים חשוב ומומלץ לשלב בין פעילויות אירוביות שישפרו את סיבולת הלב-ריאה, תרגילי כוח לחיזוק העצמות ותרגילי גמישות לשמירה ולשיפור טווחי התנועה. יש לשים דגש על תרגילים שמעמיסים על העצמות שנוטות להישבר כאשר הן נעשות אוסטאופורוטיות.

האזורים היותר רגישים הם עצם הירך, עצמות האמה וחוליות עמוד השדרה. את הפעילות האירובית ניתן לבצע גם באופן מתון בלבד. למשל, הליכה של לפחות שלושים דקות בכל פעם, שלוש פעמים בשבוע, מספקת על מנת לפתח סיבולת לב-ריאה.  יש לעבוד מתוך הקשבה לגוף. הפעילות נועדה להנאה ולשיפור ההרגשה.

לכן, אם אתם חשים כאב בשרירים או במפרקים, קוצר נשימה או לחץ בחזה - יש להוריד את דרגת הקושי. שימו דגש על תרגילים המשפרים את שיווי המשקל. חשוב להקפיד על ביצוע תנועה בטווח שאינו גורם לכאבים במפרקים. הקפידו על ביצוע תרגילים המשפרים את התנועתיות הנדרשת לחיי היומיום שלכם.

זכרו: פעילות גופנית מתמשכת תשמור את מוחכם צלול וצעיר. אם אתם עוסקים בספורט אל תפסיקו, ואם עוד לא התחלתם - הגיע הזמן, כי גם המוח צריך התעמלות. 

פורסם ב''פנימה''

לרכישת מנוי