אילוסטרציה. נוער גבעות
אילוסטרציה. נוער גבעותצילום: פלאש 90

מכון הסקרים 'מסקר' המתמחה במגזר הדתי לאומי ערך סקר מיוחד לקראת כנס ירושלים האחרון של ערוץ 7 והעיתון בשבע שבו נתבקשו הנשאלים לדרג את התייחסותם להשפעת נוער הגבעות על ההתיישבות ביהודה ושמרון.

שאלת הסקר נחלקה לשניים - למידת התרומה ולמידת הנזק מ-1 עד 10 של נוער הגבעות לקידום מפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון.

בסעיף שמתייחס למידת התרומה של נוער הגבעות להתיישבות, 24% מהמשיבים ציינו כי תרומת נוער הגבעות למפעל ההתיישבות היא - 0, ורק מספר זניח של 6.5% בחרו את הספרה 10 המדגישה כי לנוער הגבעות תרומה מקסימלית להתיישבות היהודית ביו"ש.

שאר התשובות בשאלה נעו בין 1-9 כשהממוצע לסעיף זה נע בין 3-4 בלבד בדירוג תרומת הנערים להתיישבות.

בסעיף שהתייחס למידת הנזק של נוער הגבעות להתיישבות ביו"ש, מספר המשיבים הגבוה ביותר עמד על המספר 10 שמעיד על מובהקות מקסימלית ושבו בחרו 28% מהמשיבים. התשובה שמשקפת את היחס השלילי של מרבית הנשאלים לתרומת נוער גבעות למפעל ההתיישבות. מנגד, רק 2.4% ציינו כי מידת הנזק היא אפסית ובחרו בספרה 0.

ד"ר עידו ליברמן, המנחה המקצועי של מכון 'מסקר' וסוציולוג: "באופן מעניין התמונה היא פשוטה עד כדי פשטנית. לפי הממצאים מרבית המשיבים רואים בפעילות של 'נוער הגבעות' די הרבה נזק ודי מעט תועלת, כך שיש כמעט תמונת ראי הפוכה של אחוזי התועלת לאחוזי הנזק".

לדבריו, "צריך להדגיש, אנחנו לא שאלנו על פעילות תג מחיר ובוודאי לא על פעילות רצחנית מהסוג של 'דומא', אלא באופן כללי על נוער הגבעות מבלי לקשר בתוך השאלה בין נוער הגבעות לבין פעילות לא חוקית. ישנם הסברים רבים שעל פיהם ניתן להפליג במשמעויות של התשובות, כמו האופי הבורגני של הציונות הדתית שלדעתי הוא עדיין הדומיננטי יותר ולא הפן המהפכני, שהוא עניין חוסר ההיכרות האמתית עם התופעה והשפעה גבוהה מצד התקשורת על עיצוב דעת הקהל ועוד".