בנייה
בנייהצילום: פלאש 90

מאות יחידות דיור ציבורי לעולים ייבנו בשנים הקרובות, כך נחשף היום (רביעי) בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת.

יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה, קרא לאוצר להפחית את שכר הדירה מקשישים-עולים בדיור מוגן. לדבריו, עולים-קשישים סובלים במיוחד מיוקר המחיה, כיוון שעלו לארץ בגיל מבוגר, לא הספיקו לצבור בארץ פנסיה מספקת וחיים בעוני.

בנוסף קשישים רבים, זכאים לדיור ציבורי, אך נרשם מחסור חמור בדירות שכאלו ובמקביל תור ארוך של 26,000 זכאים-ממתינים.

מנכ"ל משרד הקליטה חביב קצב השיב כי מקודמת בניה על קרקע המיועדת לבניה ציבורית, ועד הקיץ הקרוב תושלם בנייתן של 4,000 יחידות דיור ציבורי על קרקע כזו. 380 דירות כאלו כבר אוכלסו, וכן ייתוספו דירות בדיור מוגן-קיים.

1033 יחידות דיור נוספות ייבנו בשנים הקרובות בראשון לציון, כפר סבא וקריית אונו, אך במקביל נתקלים בערעורים חוזרים ונשנים למיזמים דומים באשדוד, חיפה ובת ים. "אנו בהליך משפטי מול הרשויות המקומיות והמערערים על התכניות, אך תהליך קבלת היתרי הבניה ע"י הרשויות המקומיות, ועדות התכנון והבניה וועדות העררים הם ארוך ומייגע במיוחד – והדבר לא בשליטתנו". קצב הדגיש כי הוגדל הסיוע בשכר-דירה לקשישים-עולים, המתגוררים בגפם.

מנכ"ל משרד הבינוי, אשל ארמוני, הוסיף כי 2600 יחידות דיור-ציבורי יחלו להיבנות בשנה הקרובה באזורי הביקוש, כתוספות לבתי מגורים קיימים, וייחלקו 2/3 לזכאי משרד הבינוי ושליש לזכאי משרד הקליטה.

להערכתו הבניה תסתיים בתוך שלוש שנים. הוא הבטיח כי תוך שבועיים ישיב לוועדה ביחס להחלטה בדבר הגבלת שכר הדירה של הקשישים-העולים המתגוררים בהוסטלים ומתקיימים מקצבת זקנה ל-8% מהכנסתם.

ח"כ סופה לנדבר (ישראל ביתנו) האשימה ראשי רשויות "שפשוט הודו שהם אינם רוצים את העולים הקשישים בתחומם", ואילו אברהם צ'רנופולסקי, נציג "חזית הכבוד", מחה על חוסר היכולת של הכנסת, ללחוץ על ראשי ערים ורשויות כאלו - ומנה ביניהם את ראש העיר ירושלים ניר ברקת.

מעין נשר, רכזת השיכון באגף התקציבים, הבהירה כי קביעת שכר הדירה לקשישים-עולים בדיור הציבורי ב-10% מהכנסתם, התקבל בהסכמה ע"י נציגי משרדי הקליטה והבינוי, ובחינה-מחדש של הסכום, והורדתו ל-8%, תיערך מחדש – אך תוך הסכמה בין שני המשרדים.

לדברי יובל פרנקל, מנכ"ל חברת "עמיגור", חברה-בת של הסוכנות היהודית והזרוע הביצועית שלה בדיור מוגן וציבורי, הוקם לאחרונה בית-גיל-הזהב בכפר סבא, והוא אוכלס במהירות בתוך חודש וחצי.