ועדת העלייה והקליטה דנה היום (שלישי) בסירוב הרבנות בפתח תקווה לרשום לנישואין זוגות מיוצאי אתיופיה.
יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד) אמר כי מדובר במעשה חמור, לאחר שאלה אוחזים בתעודת גיור מקורית מהרבנות הראשית - שלא מתקבלת על ידי הרבנות בפתח תקווה. "נמצה את הדין ויבואו על עונשם אלה המתעללים ביהודים".
בוועדה נשמעו שורת תלונות מבני העדה על אפליית זוגות ברישומם להינשא ברבנות מקומית, וחוסר אמון ביהדותם למרות שהם מציגים בפני רשם הנישואין את תעודת הגיור המקורית, של הרבנות הראשית. ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד) טען כי "לא יתכן שרב-העיר המקבל משכורת מהמדינה יפעל בניגוד לחוק ויש לנקוט כלפיו בצעדים מתאימים".
הרב אהרון ברוקלין, רב הקהילה האתיופית בנס ציונה, טען כי אפליה קיימת גם בנס ציונה, כאשר רב העיר לא מאשר תעודת גיור, והזוגות הבאים להירשם "מתענים מהיחס המשפיל והבירוקרטיה".
לדברי הרב עידאל אליו, רב קהילה בפ"ת, העדה מצפה מהרב יוסף הדנה, הרב הראשי ליהודי אתיופיה, לגבות ולהיאבק בנושא - ולא לחפש פשרה. בתגובה אמר הרב הדנה, כי מדובר בבעיה נקודתית, וכי בכל בתי הדין הרבניים בארץ מקבלים את תעודת הגיור ואישור היהדות, ורושמים את הזוגות לנישואים.
משה דגן, סמנכ"ל משרד הדתות אמר כי התלונות שהועלו הם בני כשנה וחצי, נבדקו וטופלו. "יש נוהל רישום נישואין לבני העדה האתיופית שלא הוטמע בפתח תקווה, ויבוצע שימוע כלפי הפקיד שלא הסכים לפתוח עבור הזוג את תיק הנישואין".
דגן הוסיף, כי על פי פרוטוקול מועצת הרבנות כאשר בודקים את תעודת ההמרה אם היא תקפה או לא, ניתן לשאול שאלה אחת את מציג התעודה לגבי תקפות התעודה.
עו"ד אלעד קפלן ממכון 'עיתים' סיפר על פניות רבות בגלל דחיית רישום-לנישואין, הארגון עתר לבג"צ כבר לפני כשלוש שנים, ונפסק כי "יש להכיר בגיורים שנעשו בדרך ממלכתית ללא שאלות. מי שמפר פסק זה נגיש כנגדו תלונה על ביזיון ביהמ"ש. לא מתקיימת שום פעולה נגד רשמי נישואין, המתנהלים נגד צווי המדינה, בג"צ, ונגד ההלכה".