פריצת דרך. פרופ׳ שוויקה
פריצת דרך. פרופ׳ שוויקהצילום: עצמי

דב פרידברג הוא איש עסקים אמיד מטורונטו, קנדה.

נוסף לתרומות למוסדות ולפרויקטים שונים יש לו חיבה יתרה לספר התורני, והוא חש מחויבות אישית לשדרוג איכות הלימוד והמחקר בתחום הזה.

הוא מהתומכים הגדולים של פרויקט השו"ת ושל האנציקלופדיה התלמודית, ומעודד מחקר ופרסום בתחום כתבי הגאונים ועוד. לפני כמה שנים פתח את פרויקט הגניזה – מיזם גדול ויקר, שבו עמלים חוקרים ולמדנים להנגיש את כל קטעי גניזת קהיר בתחומי היהדות השונים, המפוזרים בעשרות ספריות ברחבי העולם, לכל לומד ומעיין, בעזרת צילום איכותי, תמלול והשוואת טקסטים, חיבור קטעים נפרדים ומפתחות וקישורים, כולם לשימוש חינמי בכל שעות היממה באתר שנפתח במיוחד לשם כך.

לאחרונה נפתח אתר חדש לחקר גרסאות התלמוד בשם "הכי גרסינן". באתר צולמו ונסרקו, עובדו, שוחזרו ומופתחו אחד עשר דפוסים ישנים ושלושה עשר כתבי יד של התלמוד הבבלי, ובנוסף לכך אלפי קטעי תלמוד מהגניזה הקהירית ומגניזת אירופה – דפי ספרים שנגזלו מהיהודים ושימשו מאות שנים ככריכות ספרים וכעטיפות מסמכים, ומתגלים עתה אט אט בספריות ובגנזכים בכל רחבי אירופה.

כל החומר הזה מוגש עכשיו לשימוש הלומדים והחוקרים והמעיינים. כל לומד דף יומי למשל יכול להיכנס לאתר ולקבל את כל שינויי הגרסה מהמקורות הנ"ל על הדף הנלמד בכל אופן שהוא מעוניין בו – בטורים מקבילים, על פי מילים או שורות או ביטויים, או בהדגשה על גבי נוסח מהדורת וילנה - שהוא הנוסח הנפוץ היום גם במהדורות החדשות של התלמוד, הכול בלחיצת כפתור, בחינם, בכל שעות היממה, מכל מכשיר אלקטרוני שהוא.

אם עד עכשיו מי שהרגיש שביטוי מסוים בגמרא שלפניו אינו מדויק ורצה לבדוק את העניין, היה עליו לפתוח את ספר 'דקדוקי סופרים' ולחפש במקום המתאים, למצוא צילומים של כתבי יד ולנסות להשוות לטקסט שלפניו, וייתכן שלאחר מאמץ רב היה מגלה נוסח עתיק-חדש שמבהיר את הסוגיה. עכשיו באתר פרידברג הכול שונה: בלחיצת כפתור אפשר לקבל את כל הנוסחים העתיקים הידועים היום, כאשר כל ההבדלים מושווים ומובחנים.

לפריצת הדרך הזאת אחראי פרופ' יעקב שוויקה, ממייסדי פרויקט השו"ת ומי שאחראי גם על פרויקט הגניזה ע"ש פרידברג, ועמו צוות שלם של חוקרים תורניים ומומחי מחשוב ובהם בנו רוני שוויקה, שמנסים ומצליחים להביא את המערכת הזאת לשיאים. כך למשל הם צירפו תוכנת חיפוש משוכללת שבה ניתן למצוא כל מילה וביטוי וצירוף מילים נתון בכל המאגרים, וכל צילום וכל תוצאה ניתנים להורדה למחשב ולמדפסת בלי שום הגבלה (לא כולל כמובן מטרות מסחריות).