איוב קרא
איוב קראצילום: חזקי עזרא

סגן השר במשרד לשיתוף פעולה אזורי, חבר הכנסת איוב קרא, משוכנע שהמציאות בה גם ישראל וגם טורקיה מוצאות את עצמן תחת גל טרור רצחני תוביל בסופו של יום לקשר בין הנהגות המדינות ולחזרתן למסלול של קשרים נורמטיביים.

"אי אפשר להתכחש לעובדה שגם טורקיה וגם ישראל סובלות באופן די ברור ממתקפות הטרור ודווקא הן סובלות מההקצנה הדתית והטרור. אם בעבר המשטר הנוכחי היה פרו-איסלאמי היום הוא מבין שהדבר מוביל אותו לקרן זווית שהוא עצמו סובל ממנה", אומר סגן השר ביומן ערוץ 7.

"אני מעריך שבעקבות מה שקורה היום עם גלי הטרור בשתי הארצות הדבר יביא לקרבה בינינו לבינם", מוסיף ח"כ קרא ומעיר כי להערכתו גם ההסכם ההולך ונרקם בין המדינות בעקבות פרשת המרמרה יואץ כעת ויגיע לידי השלמה עד כדי חתימה בעקבות האירועים הטראגיים.

כשנשאל מה עוד נותר כפער בין שתי המדינות, מציין חבר הכנסת קרא כי "נותרה שאלת הסולם הגבוה שארדואן עלה עליו בעניין הנמל בעזה. ישראל מתעקשת, בהחלט בצדק, שזה לא יהיה נמל של טרור, וסביב העניין הזה הוא יבין יותר מאיתנו שחמאס וכל הטרור בעייתי לישראל ובעייתי גם לו. לכן אין לי ספק שהוא יתפשר בעניין הזה, כי האינטרס של שתי המדינות היא מלחמה יחד בטרור ובהקצנה הדתית ובמה שמובילה איראן שהפכה למעוז הטרור.

זה יביא לקירוב בין שתי המדינות. מעבר לכך יש אינטרסים כלכליים. ישראל יכולה להיות פתרון בעניין הגז ועניינים כלכליים נוספים אחרי הנסיגה הרוסית. ישראל סוחרת עם טורקיה בשלושה מיליארד דולר בשנה. היא הופכת להיות השנייה אחרי גרמניה בקשר המסחרי באזור. אין לי ספק שנמצא את עצמנו במצב יותר טוב, לצערי בעקבות הטרור שאנחנו חווים יום יום שעה שעה".

כשנשאל אם העתיד הזה יכול להתקיים גם תחת שלטונו של ארדואן, או שאולי נכון וריאלי יותר להמתין ליום שאחרי חילופי המשטר שם, משיב קרא כי כשם שאנחנו לא רוצים לראות התערבות בעניינינו הפנימיים כך ישראל אינה מתערבת בענייניה של מדינה אחרת.

לטעמו "ארדואן הוא אדם שלא ניתן לזלזל בהבנת הנקרא שלו שהפיגועים הללו יכולים להביא להפלתו. בבחירות הקודמות הוא היה צריך להוכיח מלחמה נגד דאע"ש כדי לזכות בבחירות. אם הוא לא יילחם נגד דאע"ש וההקצנה הדתית הוא יאבד את הלגיטימציה ברחוב הטורקי. לכן ישראל וטורקיה רואות עין בעין את נושא המלחמה בטרור. הרוצה לשרוד בשלטון צריך להילחם יחד עם ישראל והקואליציה הסעודית מול ההקצנה הדתית של איראן".

על הדברים הללו נשאל עוד חבר הכנסת קרא אם ההכרזה הישראלית שמזהירה תיירים ישראליים מלהגיע לטורקיה אינה יוצרת מתיחות נוספת עם ההנהגה שם. זאת בעיקר לנוכח התחושה שהתיירות הישראלית בטורקיה היוותה מעין גשר בין שתי המדינות.

קרא מבהיר: "המצב במזרח התיכון בעייתי. יש הקצנה גואה מיום ליום. חוץ מישראל גם אירופה היום מסוכנת ולא רק טורקיה, והכול באופן יחסי. אזהרת התיירים חוסכת מצבים לא נעימים ובוודאי גם קורבנות. עם זאת, אנשים רוצים לבלות ולצאת. לגבי טורקיה – אין לנו בעיה מול המשטר. הבעיה היא שהם נמצאים תחת מתקפת טרור, ולכן הבעיה היא לא מה שהיה לפני שנה אלא הבעיה היא טרוריסטית. האזהרה היא לא מול השלטון אלא מול גל הטרור שפוקד את טורקיה. בעבר הזהרנו בגלל המשטר והיום המצב שונה. המשטר שם מתקרב לישראל ואנחנו לקראת עידן חדש".