מוזיאון ארצות המקרא קיים לראשונה השבוע משפט פומבי לנביא ירמיהו בהשתתפות משפטנים בכירים, אנשי חינוך ותיכוניסטים בעקבות התערוכה "על נהרות בבל", המוצגת כעת במוזיאון ופורטת את סיפור חורבן בית המקדש וגלות בבל.
המשפט הפומבי, התנהל בראשות השופטת הבכירה של בית המשפט המחוזי בדימוס, נורית אחיטוב.
בתפקיד התובע כיהן עו"ד יהושע רזניק, המשנה לפרקליט המדינה לשעבר ועו"ד גדעון פישר אשר מילא את תפקיד הסנגור בעזרת צוות "מומחים" המורכב כולו מתלמידי התיכונים 'זיו' ו'קשת' מירושלים.
צילום: ליאור בן שבת סטילס : חגי גילרן עריכה: אלירן אהרון
התלמידים, אשר מקבלים ממשרד החינוך במיוחד עבור פרויקט זה נקודות זכות לבגרות בתנ"ך על עבודת חקר משמעותית, אחראים על ניהול המשפט המבויים, על כתיבת כתב התביעה, ההוכחות, הצגת הראיות והטיעונים וזימון העדים כמקובל בהליך המשפטי.
תלמידים אלו אשר כבר נמצאים לחלוטין בתוך הווי החיים מתקופת בית ראשון, בנו יחד עם עורכי הדין את תיקי ההגנה והתביעה במטרה לשכנע את השופטת נורית אחיטוב האם להרשיע או לזכות את הנביא.
העדים, דמויות היסטוריות מתקופת בית ראשון וגלות בבל, שוחקו על ידי תלמידי בתי הספר אשר יציגו את האירועים השונים מנקודת מבטם. תלמידי השכבות המשתתפות בפרויקט צפו במשפט ודרשו להכריע מי מהצדדים צודק, במקביל להכרעת דינה של השופטת.
ירמיהו בן חלקיהו, הכהן מענתות שקורותיו מתועדות יותר מכל נביא אחר, עמד כמוכיח בשער בירושלים ויצא נגד אנשי ממלכת יהודה על שחיתותם המוסרית והאיוולת המדינית של מנהיגיה, שבחרו ללכת עם מצרים ולהתנגד לאימפריה הבבלית המתעצמת.
ירמיהו, הנביא השנוא היחיד בתולדות ישראל, ניסה לשכנע את אנשי ירושלים, ללא הצלחה, לחדול מהעבודה הזרה ולשוב אל הברית שכרת ה' עם עמו. הנביא, שעמד כמעט לבדו מול רוב העם בירושלים, הואשם כבוגד ומשתף פעולה עם האויב, נאלץ לשלם מחיר יקר וכמעט איבד את חייו.
המשפט התנהל בנקודת הזמן שקדמה לחורבן ירושלים וממלכת יהודה על ידי צבאות נבוכדנאצר מלך בבל.
הדיון המשפטי לא הצטמצם למסגרת התנ"כית וההיסטורית, אלא הורחב לסוגיות רלוונטיות לימינו, בתחום האזרחי, הפוליטי והמשפטי, כפי שמשתקף במציאות היומיומית המורכבת של העת המודרנית – גבולות חופש הביטוי, גבולות הוויכוח הפוליטי, ימין ושמאל, משתפי פעולה עם האויב ועוד.
לפרוייקט זה ייעץ פרקליט מחוז ת"א מיסוי וכלכלה לשעבר, עו"ד יעקב כהן, אשר ליווה את התהליך עם התלמידים.
יהודה קפלן, אוצר במוזאון ארצות המקרא ומוביל הפרויקט מוסיף: "לימוד התנ"ך מהווה אתגר לא פשוט למורים ולתלמידים. משפט ירמיהו היווה הזדמנות מצוינת לחבר את התנ"ך וההיסטוריה הקדומה שלנו למציאות העכשווית ולסוגיות רלוונטיות לעולמם של בני הנוער, תוך יצירת חוויית למידה משמעותית ושונה".
עו"ד אורית לב-שגב, סמנכ"לית מוזיאון ארצות המקרא אמרה, "מדובר בפרויקט שאפתני ראשון מסוגו בו תיכוניסטים מחיים מחדש אירוע היסטורי מכונן לעם ישראל – חורבן בית המקדש וגלות בבל, כל זאת דרך סוגיות משפטיות וכלי שיפוט מודרניים. המשפטנים, אשר תרמו מהידע והניסיון המקצועי שלהם, יחד עם התלמידים אשר הפליאו בידע וחשיבה ביקורתית, חברו יחדיו בשיתוף פעולה יוצא דופן וכל זה בבימוי משפט מקצועי לעילא ולעילא".
"במסגרת ההכנות על הפרויקט סיירו המשפטנים והתלמידים בתערוכה המוצגת כעת במוזיאון 'על נהרות בבל' וחוו לנגד עיניהם את חורבן בית המקדש וגלות בבל דרך מוצגים היסטוריים וארכיאולוגיים. בכוונתנו להפיץ את הפרויקט במערכת החינוך במטרה להפכו לכלי חינוכי חוויתי נוסף המאפשר לתלמידים ללמוד בצורה חדשה ואינטראקטיבית".