"זו עצרת למען כל חיילי צה"ל". עצרת התמיכה בחייל אלאור אזרייה
"זו עצרת למען כל חיילי צה"ל". עצרת התמיכה בחייל אלאור אזרייהצילום: תומר נויברג, פלאש 90

כתב אישום הוגש ביום שני השבוע לבית הדין הצבאי ביפו נגד החייל היורה בחברון.

בכתב האישום מואשם החייל בהריגתו של המחבל שבו ירה. זמן קצר לאחר מכן הותר לפרסום שמו של החייל, אלאור אזרייה, תושב רמלה.

בכתב האישום נטען כי החייל ירה במחבל שהיה מנוטרל באותה עת, ללא הצדקה מבצעית. עו"ד אייל בסרגליק, סנגורו של החייל, ביקש מבית הדין להסיר את צו איסור הפרסום על שמו של החייל, ולשחרר אותו לביתו לכל הפחות לליל הסדר. התביעה לא התנגדה לדרישה, אך ביקשה כי החייל יוחזר לאחר מכן למעצר הפתוח עד תום ההליכים נגדו.

התובע בתיק, סא"ל אדורם ריגלר, ביקש לדחות את טענות ההגנה לפיהן מדובר היה בירי לצורך הגנה עצמית, עקב חששו של אזרייה כי המחבל נושא על גופו מטען נפץ. ריגלר הדגיש כי הירי שבוצע היה ללא הצדקה מבצעית, ולעבר מחבל ששכב פצוע. "לטעמנו קיים בסיס ראייתי איתן להוכחת העבירה המיוחסת".

נזכיר כי האירוע התרחש לפני כשלושה שבועות, אז הגיע החייל, לוחם בדרגת סמל המשרת בחטיבת כפיר, למקום שבו התרחש דקות ספורות קודם לכן פיגוע דקירה. על הארץ היה שרוע אחד משני המחבלים שביצעו את הפיגוע כשהוא פצוע, וברגע מסוים דרך החייל את נשקו וירה בראשו של המחבל.

בתחקיר המבצעי שנערך מיד לאחר האירוע על ידי מפקד הגדוד עלה כי הירי בוצע ללא צורך מבצעי, וכי החייל החליט לפתוח באש על דעת עצמו.

נתניהו: חיילינו אינם רוצחים

ביום שלישי בשעות הערב התכנסו אלפי מפגינים בכיכר רבין בתל אביב לעצרת תמיכה בחייל ובכל חיילי צה"ל. המפגינים נשאו שלטים שקראו לשחרר את החייל וקראו קריאות בזכותו של החייל. בין הקריאות שנשמעו היו "העם דורש לשחרר את החייל", "הוא גיבור" ו"אם לא תחזירו את הילד נהפוך את המדינה". במהלך ההפגנה נשמעו ביטויים של מורת רוח כלפי כלי התקשורת שהיו במקום וסיקרו את ההפגנה, בעיקר כתבי הערוצים 2 ו‑10.

בני משפחתו של אזרייה נאמו במהלך העצרת. אמו של אזרייה אמרה למשתתפים: "מאז המקרה, האור שלי כבה". האם הודתה לקהל שבא לעצרת: "אין לי מילים לתאר כמה אתם מרגשים אותי, תודה לכם, עם ישראל חי".

האב עלה אף הוא לנאום ואמר: "העצרת הזאת היא עבור כל חיילי צה"ל ובמיוחד הבן שלי. לכל אחד ואחד יש בן, בת, אח, אב או קרוב משפחה שהם חיילי צה"ל. אנחנו עם חזק". בשלב זה הופסקו דבריו של האב בשירה סוערת של "עם ישראל חי". האב הצטרף לשירה והוסיף "כל העם השפוי פה, אני אוהב אתכם".

בניסיון להרגיע את הרוחות לקראת העצרת, אמר ראש הממשלה נתניהו מוקדם יותר באותו יום כי הוא מבין את הדאגה לחייל. "בהכירי את מערכת המשפט הצבאית, אני בטוח שבית הדין יתחשב בכל נסיבות המקרה. החיילים שלנו אינם רוצחים. הם פועלים נגד רוצחים ואני מקווה שתימצא הדרך לאזן בין המעשה לבין ההקשר הכולל של האירוע, ובינתיים אני מציע לכולם להנמיך את הלהבות".

בשמאל, מנגד, תקפו במילים חריפות את משתתפי העצרת. חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (העבודה) טענה כי מדובר בעצרת נגד צה"ל וחייליו. "למרות ניסיון המיתוג המגושם והשקרי כאילו מדובר בהפגנה למען צה"ל, זו הייתה הפגנת שנאה דלת משתתפים של הימין הקיצוני, ושל מי שאינם מכירים בצה"ל ובמדינה", אמרה יחימוביץ'. "גם הניסיון לצייר זאת כהפגנה למען 'הילד של כולנו' היא מסולפת. הילדים שלי לעולם לא ינהגו כמוהו, וכך גם הרוב המכריע של ילדינו".