הבקשה נדחתה. לנדסברג
הבקשה נדחתה. לנדסברגבאדיבות המשפחה

למרות שנציגי השב"כ והפרקליטות התחייבו בבית המשפט כי שיתוף הפעולה של תושב חוות גלעד עם חוקרי השב"כ ושחזור הארוע יעמדו לזכותו בוועדה לשחרורו מוקדם, הדבר לא קרה והוא ישאר במאסר.

בשבוע שעבר דחתה ועדת השחרורים של שירות בתי הסוהר את בקשתו של יהודה לנדסברג, תושב חוות גלעד ואב לשלושה ילדים, לשחרור מוקדם.

לנדסברג, אשר הורשע יחד עם שניים נוספים בהצתת רכב בכפר פרעתא נידון לשנתיים וחצי מאסר. וועדת השחרורים קיבלה את עמדת הפרקליטות והשב"כ המתנגדים לשחרורו בטענה שמדובר בעבירה ממניע אידיאולוגי. אולם מתברר כי הפרקליטות "שכחה" את הבטחותיה בבית המשפט בזמן גזר הדין של לנדסברג.

לפני כשנה וחצי הצהירה הפרקליטות בבית המשפט המחוזי כי היא מבקשת להקל בעונשם של לנדסברג ושותפו למעשה יהודה סביר, וזאת בשל שיתוף הפעולה של השניים בחקירה, בניגוד לבנימין ריכטר, עצור שלישי בפרשה ששתק לאורך החקירות. מהרגע הראשון שוחח לנדסברג עם חוקרי השב"כ, ובהמשך הודה בהצתה, ושחזר את האירוע.

הפרקליטות והשב"כ ביקשו להפוך את התיק לתיק דגל ולהעביר לציבור מסר ששיתוף פעולה עם הרשויות יגרור הקלה בעונש, אולם מתברר כי כעת, כאשר שחרורו המוקדם מונח על הפרק, בחרו להתעלם מהצהרותיהם.

יש לציין כי בנימין ריכטר, השותף השלישי למעשה ששתק בחקירותיו שוחרר בוועדה אולם בית המשפט המחוזי הפך את ההחלטה ועניינו מונח לפתח ביהמ"ש העליון.

"שיתוף הפעולה של הנאשמים בתיק הזה הוא בעצם לכל אורכו של ההליך", אמר בזמן הטיעונים לעונש במשפט, נציג הפרקליטות עו"ד רועי קייס בפני השופטת דבורה עטר בבית המשפט המחוזי מרכז.

"אומר בזהירות שהצעד הזה של שיתוף הפעולה בתיק הזה בהתייחס לאוכלוסיית הנחקרים הרלוונטית לתיקים מסוג זה הוא צעד אמיץ וחריג ואנו סבורים שיש לתת לצעד הזה את מלוא המשקל וכך גם להסתייע בבית המשפט בהעברת מסר לאוכלוסייה המדוברת ולחשודים בכלל, ששיתוף פעולה וחרטה בזמן אמת... למעשה מזכה את הנאשמים בהקלה... ונבקש מבית המשפט להצטרף אלינו לעניין זה במיוחד שהמסר יעבור החוצה למקרים הבאים חלילה, בתקווה שלא יהיו".

כאשר עו"ד אורי קינן ועדי קידר שייצגו את הנאשמים בתיק ביקשו לדעת האם עמדה זאת תישמע מצד המדינה גם בוועדת השליש הצהיר הפרקליט כי "כל הנתונים החיוביים שפורטו בדיון זה יעמדו לנאשמים בהליך של וועדת השחרורים".

אולם כאמור בוועדת השליש התנגדה המדינה באופן גורף לשחרור בטענה שמדובר בעבירה על רקע אידיאולוגי, טיעון שעמד גם בזמן ניהול המשפט. עו"ד עדי קידר מארגון חוננו הגיש ערר על ההחלטה לבית המשפט המחוזי.

בערר טוען קידר כי הוועדה לא עמדה בחובת ההנמקה של החלטתה שלא לשחרר והסתפקה בפסקה לקונית כעבור חמש דקות של התייעצות. בנוסף טוען קידר כי הפרקליטות מדברת בשני קולות ולפתע מתעלמת מטיעוניה היא בזמן גזירת העונש על לנדסברג.

"אנו רואים בחומרה את התנהלות הפרקליטות והשב"כ, שמחד הצהירו קבל עם ועדה שלקיחת האחריות של האסירים לנדסברג וסביר הינה צעד אמיץ שצריך להוות דוגמא לחשודים פוטנציאלים אחרים, אך מנגד בהינף יד הביעו התנגדות חריפה לשחרורו המוקדם, שמהווה בעצם דיבור בשני קולות ואמירה שרירותית שמתעלמת מאותם נימוקים שנטענו בידי המדינה בעצמה, ומתעלמת גם ממצבו המשפחתי המורכב והיותו אב לשלושה ילדים קטנים הסובלים ממחלה נדירה ומהתנהגותו החיובית, אנו תקווה כי בית משפט המחוזי יקבל את העתירה", אומר עו"ד קידר.

בארגון מציינים כי המקרה של לנדסברג הוצג בידי חוקרי השב"כ לנחקרים רבים ודרכו ניסו לשכנע אותם להודות במיוחס להם תוך שהם מציינים כי לנדסברג וחברו ישוחררו בוועדת השליש בגלל ששיתפו פעולה עם החקירה.

עם זאת יש לציין כי בשב"כ מכחישים כי ניתנה מטעמם הבטחה כלשהי בנושא זה.