ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת קיימה היום (שלישי) דיון במסגרת יום הוקרה לתורמי כליה, במהלכו עלו טענות מצד כאלה שביקשו לתרום כליה לאנשים שאינם מכירים.
"הממסד מתקשה להתמודד איתנו", אמרה נעה אופטובסקי, "לא מצליחים להבין איך זה יכול להיות שאדם רוצה לתרום איבר מגופו למישהו זר. כל הזמן רמזו שאולי יש לי מניע כספי נסתר. הרגשתי שחושבים שאני משוגעת.
''הייתי מצפה שבוועדה שמפעיל משרד הבריאות יהיה מישהו לטובתי ולא ינסו להוריד אותי מזה. זה לא מופרך שמישהו יעשה משהו טוב", הדגישה אופטובסקי.
תורם הכליה רפאל שיליץ הוסיף, "בוועדות של המרכז הלאומי להשתלות אתה מרגיש כאילו אתה בדרך לקבל עונש".
עו"ד מאיר ברודר מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות השיב, "בזמנו היה חשש כבד שהתרומות היו בשל סחר באיברים, שעקב מצוקה כלכלית, כניסה לחובות או אי יכולת להחזיר את החובות, נכפה על אנשים לתרום איברים. גם היום אנחנו נתקלים בזה לא אחת.
''זה לא מהלך טבעי; אנחנו מאפשרים לאדם לחבל בגופו לא לצורך ריפוי שלו, אלא של אדם אחר. כיום היחס לתורמי כליה הוא כמו לחולה VIP; פיצוי כספי, ביטוחי בריאות, טיפול פסיכולוגי, חופשת החלמה ועוד", טען.
משה מוטרפרל שתרם כליה לאדם זר לפני חצי שנה, ציין כי החזרים שאמורים להינתן על ידי המוסד לביטוח לאומי לא ניתנים באופן אוטומטי. ענת סין הרשקו, שתרמה כליה לבעלה קראה לפצות תורמים לפי הנזק הכלכלי שנגרם להם ולא באופן אחיד. אורלי מיכה, שתרמה כליה לאחותה, קראה לצמצם את זמן ההמתנה.
לעומתם אמרה ג'ודי סינגר, שתרמה כליה לאדם זר לפני שנתיים וחצי כי "אף אחד לא עושה את זה כדי לקבל פיצוי ממשרד הבריאות. זאת חוויה מדהימה שמוסיפה לחיי התורם לא פחות ממה שמוסיפה למושתל. זה אירוע מכונן".
מנהלת השירות למושתלי כליה בבית החולים בילינסון, ד"ר רותי רחמימוב, הדגישה כי בניגוד לסברות העבר, יש סיכון לסיבוכים ארוכי טווח בתרומת כליה, בהם פי 5 סיכוי להגיע למצב של אי ספיקת כליות. "צריך לסנן את האנשים שבאמת יכולים לתרום והם בריאים גם בנפשם. יש אנשים שלא יכולים לעמוד בזה, למרות שהם טובי לב".
יוזם הדיון, ח"כ יואב בן צור (ש"ס), העיד "נחשפתי לעולם מופלא של אנשים מורמים מעם שמוכנים לתת איבר מגופם לאדם אותו לא פגשו מעולם".
יו"ר עמותת "מתנת חיים", הרב אברהם ישעיהו הבר, אמר כי "ישראל עשויה להיות המדינה הראשונה בעולם שאין בה רשימת המתנה לתרומת כליה. אפשר לעשות את המהפכה".
מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ יגאל גואטה (ש"ס) סיפר כי שניים מקרוביו עברו השתלת כליה. "אין ספק שיש בעיות ובירוקרטיה, אך אני יוצא מעודד מהדיון הזה. משרד הבריאות עושה עבודתו נאמנה. יש לשפר את הרגישות בוועדות ההערכה ולשפר את היחס לתורמים בבתי החולים".