אברהם נגוסה
אברהם נגוסהצילום: אלירן אהרון

למעלה מ-30 אלף עולים הגיעו לארץ בשנה שבעברה, וכבר ניכרת צניחה של כ-20% במספר העולים שהגיעו לארץ בחצי השנה מאז תחילת 2016.

הסיבות לשינוי המגמה, לפי ההערכות, הן בעיות קליטה הנובעות מחוסר-תקציב, ומקומות הגירה קוסמים יותר.

יו"ר ועדת העלייה והקליטה, ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד) אמר היום (שני) בדיון מיוחד על היערכות הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה לקליטה, כי "גל העליה משנה שעברה, נעצר בגלל חוסר-תיאום, שלומיאליות ורשלנות. נפתח לנו חלון-הזדמנויות וחובה לנצל אותו ולא להצטער כשהוא ייסגר".

נגוסה קרא למשרד הפנים לעדכן את רשימת הערים בארץ הזוכות להטבות בגלל קליטת עולים, רשימה שלא-עודכנה עשרות שנים.

אבי בן חמו, מנכ"ל עירית נתניה אמר בדיון כי בעיר מתגוררים 67 אלף עולים מתוך 235 אלף תושבים. "אנחנו העיר עם הריכוז הגבוה ביותר של עולים מאתיופיה ועולים רבים מצרפת וחבר העמים, במקום השלישי בארץ בקליטת עולים בשנת 2015 – ועדיין היא איננה מוכרת כ"עיר-עולים". רמת השרון ממשיכה להיות מוגדרת עיר עולים למרות שכבר שנים לא הגיע לשם ולו עולה אחד, ולכן כמחאה בחודשים הקרובים נסגור את השירותים לעולה בגלל חוסר תקצוב ממשלתי".

בן חמו הדגיש כי תלמידי על-יסודי שעולים מצרפת, אינם מסוגלים מיד לעמוד בבחינות הבגרות הישראליות, בגלל קשיי השפה – ולכן ניגשים לבחינות מצרפת, אך תעודה זו איננה מוכרת בישראל. מאיה שריר, נציגת משרד החינוך, השיבה כי התעודה מוכרת לצורך לימודים אקדמאיים, אך הבעיה היא ברישום אחוזי זכאי הבגרות בעיר. היא הוסיפה ופירטה על תכניות רבות ייחודיות לתלמידים-עולים, תקציבים ייעודים לתגבור לימודי עברית, מגשרים דוברי שפות, ועוד.

טל ליפובצקי, מנהלת אגף הקליטה בעירית ראשון לציון ציינה כי תנאי העסקה של רכזי הקליטה משתנים כל העת, וכך לא ניתן לייצר קביעות, ואילו ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) הדגיש כי הצניחה במספר העולים איננה בגלל השתפרות מצב האנטישמיות בחו"ל – אלא אך ורק בגלל בעיות הקליטה, וקרא למשרד ראש הממשלה להוביל סידור הכרה בתארי רפואה מחו"ל, טיפול בחיילים בודדים והסדרה מחדש של מעמד עיר-עולים.

נציגת האוצר, רבקה לויפר, השיבה כי מעמד ערי-עולים הוא נושא סבוך המצוי במו"מ בין משרדי האוצר והפנים וכן בדיון משפטי. לדבריה, העיכוב בתקציב למשרד הקליטה מקורו בוועדת הכספים של הכנסת – ולא באוצר. חביב קצב, מנכ"ל משרד הקליטה התריע אף הוא מפני הקפאה ועיכוב של תכניות רבות, בגלל עיכוב בתקציב.