במחקר חדש שמתפרסם בגליון יוני של JAMA Internal Medicine, בטאון האגודה האמריקאית לרפואה העוסק ברפואה פנימית, ניתחו ארבעה חוקרים מאוניברסיטת הארווארד מידע שהתקבל מ-75,534 נשים במשך 16 שנים, בין 1996 ל-2012.
הם מצאו כי עבור אלה שהשתתפו ביותר מתפילה ציבורית אחת מדי שבוע, הסיכון למות בטרם עת נמוך בכ-33%.
למי שהשתתפו בשתי תפילות בשבוע, הסיכון הופחת ב-26% ולאלה שהשתתפו בתפילה אחת - הוא הופחת ב-13%.
"הדת והרוחניות עשויות להיות משאב שלא מספיק מעריכים אותו, וייתכן שעל רופאים לבדוק אותו עם מטופליהם", הציעו החוקרים. רוב הנבדקות היו נוצריות אך 1,700 מתוכן יהודיות.
"בגלל שהמספר נמוך יחסית, יהיה קשה לבחון אותן בנפרד ולראות אם התוצאות עבור יהודיות שונות", אמר טיילר ונדרווילה, הבכיר מבין מחברי המחקר, לסוכנות JTA.
ונדרווילה הצביע על מחקר מ-2007 שהתמקד ביהודים. המחקר נערך על 1,811 גברים ונשים יהודים בישראל מעל גיל 70 ומצא כי "הליכה לבית הכנסת נראית כמקדמת את ההישרדות, בעיקר דרך הפונקציה שלה כמקור לשייכות קהילתית, ואולי גם כשיקוף של רוחניות".
המחקר של הארווארד פסל סטטיסטית את האפשרות שמדובר בסיבתיות הפוכה – כלומר, שאנשים בריאים מלכתחילה נוטים ללכת יותר לכנסיה ובית הכנסת מאנשים שאינם בריאים. הם מצאו שמשתנים אחדים, כמו תמיכה חברתית ונטייה שלא לעשן, תרמו אמנם להקבלה בין תפילה פומבית לבין אורך חיים, אך לא היוו הסבר מספק.
"זה מרמז שיש משהו עוצמתי בחוויה הדתית הקהילתית", אמר ונדרווילה לניו יורק טיימס ביום ראשון. "אלה שיטות מחשבה ומנהגים שעוצבו לאורך אלפי שנים, והן רבות עוצמה".