ביקשתי סיוע. נתניהו
ביקשתי סיוע. נתניהוצילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90

ראש הממשלה בנימין נתניהו החל הבוקר את ביקורו באתיופיה. נתניהו התקבל בארמון הלאומי על ידי
ראש ממשלת אתיופיה היילמריאם דסלן עם משמר כבוד ונגינת ההמנונים.

ראש הממשלה וראש ממשלת אתיופיה נפגשו בארבע עיניים, ולאחר מכן התקיימה פגישה מורחבת עם הפמליות.

המשלחות שוחחו על דרכים להגברת שיתוף הפעולה בין שתי המדינות בשורה ארוכה של נושאים:
מים, חקלאות, תקשורת, תיירות, חינוך ועוד. בין שתי המדינות נחתמו הסכמים בתחומי המדע, הטכנולוגיה והתיירות.

לאחר מכן נפגש ראש הממשלה עם נשיא אתיופיה מולטו טשומה. בתום הפגישה הזמין הנשיא את ראש הממשלה נתניהו לתצפית על אריה ולביאה בגן הארמון.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בהצהרה משותפת עם ראש ממשלת אתיופיה, "ראש הממשלה, אני מבקש להודות לך ראשית על קבלת הפנים החמה שהענקת לי ולפמלייתי בביקורנו זה באתיופיה. בפגישה שקיימנו זה עתה עם המשלחות אמרת משהו שבעיניי ממחיש את העניין כולו – אמרת שלישראל יש מקום מיוחד באתיופיה ושלאתיופיה יש מקום מיוחד בישראל. זה נכון מאוד וזה מתחיל למעשה לפני כ-3,000 שנה עם המלך שלמה ומלכת שבא, ואני מציע שלא נמתין עוד 3,000 שנה כדי לבצר את מערכת היחסים המופלאה הזאת".

"אני אישית גאה מאוד להיות ראש הממשלה הישראלי הראשון שמבקר באתיופיה מזה למעלה מ-30 שנה. לא נמתין גם לא 30 שנה. אנו מחויבים לחיזוק השותפות והידידות בדרכים קונקרטיות. לא מדובר כאן בניסיון חד פעמי או בהצהרות בלבד. מדובר בתכנית לשיתוף פעולה קונקרטי בתחומים שהם חשובים לשני עמינו. הראשון והחשוב ביותר הוא זה שהעלית, תחום החקלאות, מים, מקנה, יבולים - תחומים מאוד קונקרטיים שבהם אתה, ראש הממשלה היילמריאם, הוא בעל מומחיות גדולה. זה מגיע מהדבר הבסיסי ביותר שהוא מים, ולישראל יש מומחיות גדולה בתחום זה, אבל גם בתחומים האחרים. אנו רוצים להקים מספר צוותים משולבים שיעבדו יחד על בסיס ממשלה מול ממשלה אבל גם מול החברות העסקיות שפיתחו יכולות משלהן בתחום זה, יכולות מוכחות בישראל ובעולם, חברות שיעבדו איתכם ועם חברות אתיופיות. זוהי מחויבות. זוהי ספינה שבמובנים רבים יוצאת היום לדרך בתנופה מחודשת בעזרת הפגישה הזאת בין אנשי העסקים שלנו", הוסיף.

בתשובה לשאלה ענה ראש הממשלה, "אני גאה בתרומה של יהודי אתיופיה בארץ. הם מהווים קשר חי לקשר עם אתיופיה וקשר לאפריקה. זה מתחיל בשגרירה שלנו שנמצאת פה וגם העובדה שהבאתי את חברי הכנסת תמנו שאטה ונגוסה שמייצגים את הקשר הזה. בתשובה לשאלה שלך, כמובן שאני רוצה להיעזר באזרחי ישראל שבאו מאפריקה כדי לחזק את הקשרים ואני בודק את כל המערך שלנו על מנת שיתאים לאפשרויות ולהזדמנויות".

"העלתי את נושא של אברה מניגסטו בפני ראש ממשלת אתיופיה וביקשתי את הסיוע שלו בעניין זה. תמיד אנו מעלים את הנושא של אזרחנו ונעדרנו בהזמדנויות שונות וכמובן גם כאן. לגבי העלאה ארצה של בני העדה שנמצאים כאן, אנו עושים זאת, יש לנו התחיבויות ואנו מקיימים אותה על בסיס הומניטרי ועל בסיס איחוד משפחות. זה יתבצע בתקציב הזה. אנו מחויבים ואנו מטפלים", הוסיף.