משתתפי הכנס בית אורות
משתתפי הכנס בית אורותצילום: יח"צ

רבנים בכירים מהציונות הדתית, התכנסו אתמול (רביעי) ליום עיון, בנושא "ההלכה במרחב הציבורי" בישיבת בית אורות בירושלים.

בין הרבנים: הרב הראשי לירושלים הגאון הרב אריה שטרן, הרב דוב ליאור, דיין בית הדין הגדול הרב אליעזר איגרא, ראש ישיבת בית אורות הרב דני איזק ועשרות משתתפים נוספים.

הרב איזק הסביר כי במרחב הציבורי ישנם שיקולים הלכתיים נוספים מאשר במרחב הפרטי, "היכולת לפסוק במרחב הציבורי נתונה רק לפוסקים בעלי שיעור קומה. לפסיקה במרחב הציבורי ישנן משמעויות מעבר לשאלה המקומית הניצבת בפנינו, שיקולים של מדיניות הלכתית וההשלכה הציבורית על הפסק ההילכתי הם חלק מהחשיבה ההלכתית הצרופה".

הרב ליאור דיבר על דילמות הלכתיות במציאות של חברה המורכבת משומרי תורה ושאינם כאלה. לדבריו במקרה של קירוב רחוקים, המטרה אינה מקדשת את האמצעים ואין לעבור על איסורים כדי לקרב רחוקים. אמנם יש מרחב הלכתי בשאלה עד כמה אומרים ל"אדם חטוא כדי שיזכה חברך".

במקרה של ברית מילה בשבת אמר הרב ליאור שאין על אבי הבן, עליו מוטלת המצווה, להימנע ממילה בזמנה בשל החשש שקרובי משפחה יחללו את השבת. אמנם במקרה זה עליו להשתדל מראש לסדר אירוח ראוי לשבת על מנת שיוכלו להישאר כל השבת. במקרה שהדבר לא מסתייע עדיף שלא ליידע אותם מראש על הברית. בהמשך דבריו ציין כי רוב האנשים שאינם שומרי מצוות מעמדם ההלכתי הוא כשוגגים.

הרב שטרן דיבר על הזירה הציבורית בכשרות רבנות ירושלים. לדבריו תעודת כשרות אלטרנטיבית לא מביאה לידי ביטוי את הידע המקצועי שכרוך בהלכות כשרות, הרבנות היא הגוף שמאגם את הידע המקצועי שכרוך בהבנה של המזון, במיוחד בעידן של תעשיית מזון מורכבת . עוד הוסיף הרב כי מתנהל דיון מערכתי לגבי האופן המיטבי להעסקת משגיחי הכשרות.

הרב איגרא חשף דיון עקרוני בבית הדין הגדול, ביחס ההלכתי לזיהוי יורשים על פי בדיקת רקמות, ובהגדרתו לאור ההתפתחויות המדעיות בתחום.

הרב אלקנה ליאור, ראש תכנית "אליבא דהלכתא" בישיבת בית אורות ויוזם הכנס, אמר, "גיבוש מדיניות הלכתית ציבורית על ידי פוסקים מובהקים מהשורה הראשונה, הינו צורך הכרחי כיום ומהווה בשורה ציבורית של ממש".