
החופש הגדול - צמד מילים שמעורר אצלנו ההורים ספקטרום של רגשות שאפשר להבחין בו בגוונים של התרגשות, אתגר ואולי גם חשש.
אך אם ניזכר לרגע בתגובה הפנימית שלנו למושג זה הכשהיינו ילדים, אולי נוכל לגשת למשימה באופן מחויך יותר.
כשאנחנו שואלים את עצמנו לְמה היינו רוצים לחשוף את הילדים בימים אלה כדי לפתח אצלם כוחות נפש וגוף, יש אמצעי יומיומי שאפשר לגייס למשימה: פיתוח חושי.
הלא מוכר מפחיד ומאיים. חלק מהאמונה שהילד רוכש בחיים, כזו שמכוונת להצמיח אותו לבטוח בקב"ה ולחוש אהוב ומוגן, מושתתת על היכרותו עם העולם. בזמן החופשה ניתנת לנו הזדמנות לפתוח לילדים, וגם לעצמנו, ערוצים חדשים של היכרות עם החיים, מתוך סקרנות, הנאה וצמיחה.
כמובן שנסיעות, חוויות וביקורים במקומות מיוחדים כוחם רב בהרחבת המניפה של היכרות עם העולם, אך באופן יומיומי ופחות דרמטי אנחנו סופגים את הסביבה פשוט באמצעות מגוון החושים שהקב"ה חנן אותנו בהם. שמיעה, ראייה, מישוש, טעם וריח הם חיישני הקליטה של המציאות, ובאמצעותם אנחנו מתחילים לעבד אותה ולהגיב אליה.
את החשיבות של פיתוח החושים אפשר להבין גם בהתבסס על המדע, אשר מצביע על כך שאינטליגנציה מתפתחת תוך כדי פתיחת ערוצים במוח. ערנות מחשבתית, המתרחשת בשעה של סקרנות והתמקדות, מתבטאת בזרימה נמרצת של זרמים חשמליים בין חלקים שונים במוח. זו הסיבה שאנחנו מעמיסים על עגלת התינוק צעצועים, כדי שמוחו הקט יקלוט מגוון של צורות ומרקמים ויצמח בהשראתם. כך גם כדי שמרכז הטעם יתפתח יש להיחשף למגוון גדול של טעמים, וכן ביחס לאזור שאחראי על קליטת ריחות וצלילים.
כיצד, אם כך, נפתח אצל ילדינו את החושים? ראשית, צריך להבחין מה הם הכישורים הטבעיים של הילד או הילדה, ומה צריך חיזוק. בדרך כלל לכל אחד יש חוש עיקרי שמאפיין אותו, ובהתבוננות מכוונת קל לזהות חוש דומיננטי. אפשר במהרה להבחין בילדה שמיעתית שרגישה במיוחד לקולות, נמשכת אחרי צלילים הרמוניים ונרתעת מצלילים צורמים, ובילד המישושי, שנוגע בכל דבר שהוא פוגש, לש, מורח וממשש.
באותה מידה אפשר להבחין בחוש חלש, כמו למשל יכולת מוזיקלית ירודה, תתרנות או רתיעה ממגע עם חומרים.
אחרי שזיהינו זאת, עלינו לזכור שיש לשכלל ולפתח הן את החושים החזקים והן את טעוני החיזוק.
אימון החושים נכנס בקלות למרקם היומיומי של החיים, בפרט בימי החופש. אפשר למשל לבשל עם הילד שחוש הטעם שלו מפותח, וגם עם זה שמסכים בדרך כלל לאכול רק פסטה עם קטשופ. החשיפה לתהליך והעובדה שמדובר במאכל פרי ידיו יקלו לחשוף אותו לטעמים חדשים.
אפשר לעשות חגיגת מישוש על ידי הכנת עוגות חול בים או בגן השעשועים, יצירה בפלסטלינה, בדאס או בחימר, שקיות סבון וקצף גילוח וכמובן ליטוף ארנבות בפינת ליטוף.
אפשר לפתח את השמיעה על ידי חשיפה למוזיקה איכותית ומגוונת, או תוך כדי "רגע של שתיקה" והאזנה לצרצרים ולציפורים שמתארגנות לתנומה על העצים בסביבה הקרובהבשעות הערב. חשובה במיוחד ההקשבה לעצמנו ולבני הבית האחרים, אך זה כבר שייך לנושא אחר.
פורסם בפנימה