ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) קיימה היום (ג') דיון מהיר בנושא "סימון סטודנטים יהודיים על ידי ארגוני BDS בקמפוסים בארה"ב", על פי הצעותיהם לסדר של חה"כ ענת ברקו (הליכוד), עליזה לביא (יש עתיד) ונחמן שי (המחנה הציוני).
הדיון המהיר התבקש לאחר פרסום של ארגון "מילואימניקים בחזית", על פעילות של ארגונים המשויכים ל-BDS, וביניהן פעולה של חלוקת צווי פינוי מזויפים ליהודים ממעונות בקמפוסים בארה"ב.
אמנון גולדשטוף, מנהל המחקר בארגון, הציג את פעילות הארגון, ואת הנתונים שנאספו, על פיהם בשנת 2015 אירעו 941 אירועים אנטישמיים ברחבי ארה״ב, כאשר 90 מהם היו בקמפוסים, ומדובר בכמעט הכפלה מ-47 האירועים האנטישמיים בקמפוסים שהתרחשו ב-2014.
"סטודנטים יהודים הם המיעוט הנרדף ביותר בקמפוסים בארה"ב – חד וחלק", אמר גולדשטוף.
יו"ר הוועדה דיכטר אמר כי "ה-BDS הוא גל אנטישמי נגד יהודים, שלצערי מתנהל במדינות שנחשבות לנאורות ובקמפוסים שנחשבים לאינטלקטואלים. הסגנון של פעילי התנועה יכול להביא מדליה בג'ודו פלסטיני, אבל לא במשהו מכובד. חלק גדול מהפעילות של פעילי ה-BDS נובע מתסכול של השנים האחרונות, כיוון שהנושא הפלסטיני שוקע למטה.
"מדינות ערב לא עוסקות בסוגיה הפלסטינית, וזה מוציא את הפלסטינים והתומכים שלהם מדעתם ועל כן הפלסטינים מנסים להפיץ את הסוגיה בכוח", הוסיף דיכטר.
"אנחנו לימודי ניסיון. הם לא יצליחו לגרום לרעיון הישראלי ולמדינת ישראל לשקוע, לא נגד יהודים ולא נגד ישראלים. לנו בכנסת ובוועדת החוץ והביטחון יש מחויבות לכל יהודי באשר הוא, כשהוא מותקף בגין היותו יהודי. יש לנו מחויבות גם בתור מדינת הלאום של העם היהודי לסייע ככל שניתן, מבלי להפר את החוקים של המדינות''.
ח"כ דיכטר בירך את אנשי 'מילואימניקים בחזית' שהביאו את הנתונים לוועדה. ''המעשים שנעשים נגד סטודנטים יהודים, מתבצעים במחשבה שהם יובילו לפגיעה בישראל - מחשבה נלוזה שלא תצלח. אף אחד לא יטפס על גבה של מדינת ישראל והעם היהודי רק כדי להציף סוגיה שלא צפה מכוחות הטבע''.
ח"כ ברקו אמרה כי צריך לחשוף את האלימות ולשים דברים על השולחן. ''הסטודנטים כבר אינם בטוחים בקמפוסים, וגם מרצים שאומרים משהו אחר מהתעמולה הפלסטינית סובלים מכך. הרצאה שלי בקמפוס שינתה מיקום כי סטודנטים חסמו בגופם את הכניסה לאולם בו תוכננה להתקיים. מנגד יש פרופסורים מטעם, שיושבים בקתדרות שמשולמות ע"י מדינות כמו קטאר, ומפיצים תעמולה".
צחי גבריאלי, משנה למנכ"לית המשרד לנושאים אסטרטגיים, אמרה כי ''המשרד מטפל בנושא הדה-לגיטימציה, אשר ה-BDS הוא רק חלק ממנו, ואנו פועלים במספר חזיתות: משפטית, כלכלית, אקדמית, יחסים בין דתיים ועוד. הנושא האקדמי הוא בלב תכנית העבודה שלנו, גם ברמת הסטודנטים בקמפוסים ותחושתם, גם ברמת אנשי הסגל והתבטאויותיהן, וגם ברמת המוסדות השונים הפועלים בקמפוסים.
''אותן 'הודעות פינוי' היא תופעה פוחתת בשל פעולות שונות שנעשו, כאשר ב-2013-14 היו 11 אירועים, ב-2014-15 שלושה אירועים, ועד כה אירוע בודד ב-2016. חסימה פיזית, כמו זו שחוותה ח"כ ברקו, היא השיטה החדשה והשכיחה יותר", סיפרה.
יו"ר הוועדה תהה האם אין עבירה פלילית בחלוקת הודעות הפינוי ונציג עמותת NGO Monitor, יונה שיפמילר, אמר: "הצוות המשפטי שלהם מורה להם לחלק הודעות גם במקומות שאין בהם יהודים, כדי למנוע טענות לרדיפה וגזענות וזה חלק מהאסטרטגיה. בדיוק בשל כך אי אפשר להתמקד בפעילות רק נגד חלוקת הצווים וצריך לפעול גם נגד הסיוע המשפטי והמימון הניתנים להם".
ח"כ שרן השכל (הליכוד) הבהירה כי "הקהילה היהודית עומדת לצדנו בכל דבר, ועכשיו הם אלה שנמצאים בחזית ומותקפים, ולנו יש מחויבות לעמוד לצדם. 11 מדינות בארה"ב כבר חוקקו חוקים המאפשרים הטלת סנקציות נגד החרם, אז בוודאי ניתן לפנות לאוניברסיטאות שישקלו את הדבר גם כן".
יו"ר הוועדה, ח"כ דיכטר שאל "מה מחסנית הכלים שאנו יכולים לתת בידי אותם יהודים שמותקפים?". בשל הרגישות המדינית, ביקש גבריאלי להשיב על הפעילויות והכלים אשר קיימים ומתבצעים בדיון חסוי, אשר התקיים מיד אחר כך.