אילוסטרציה
אילוסטרציהiStock

בין אם אתם סמוכים ובטוחים שהצום הקרב ובא יעבור בצורה חלקה וללא בעיות ובין אם בכל צום מחדש אתם חוששים מפני הסחרחורת, התחושה הרעה והחולשה, טוב תעשו אם תקדישו כמה דקות מזמנכם כדי לקרוא את המדריך הקצר הבא.

אין זה מן הנמנע שהוא יהיה לכם לעזר ביום הכיפורים הקרוב.

בניגוד למה שרבים חושבים, בדרך כלל לפני שמאן דהו מאבד את הכרתו, הוא סובל מתסמינים מסוימים שחשוב להכיר. כך לדוגמה ייתכן מאוד שלפני אובדן ההכרה הנפגע ייכנס למצב של ערפול הכרתי וכן ייתכן שיסבול מהזעת יתר.

תסמינים מקדימים שכיחים נוספים הם בחילה וסחרחורת. ברגע שאתם מבחינים בתסמינים האלו, עליכם לשבת בזהירות על הרצפה (או להושיב את מי שפיתח את התסמינים) או לשכב על הרצפה עם רגליים מורמות מעל לגובה הראש.

נושמים עמוק ופועלים לפי ההנחיות

כשאדם קרוב אליכם מאבד את ההכרה, הדבר החשוב ביותר הוא שתשמרו על קור רוח ושלא תכנסו לפאניקה. לרוע המזל, סיטואציה מלחיצה שכזו גורמת לרבים לאבד את שיקול הדעת ולפעול בפזיזות וללא מחשבה.

שימו לב – בכל מקרה שבו הבחנתם באדם שהתעלף, הימנעו מלקרב אליו חומרי הרחה ואל תשפכו עליו מים. בנוסף, אין לצעוק ואין לתת סטירות, שכן מדובר בפרקטיקות מיושנות שאינן יעילות ושעלולות אף להיות מסוכנות.

הטיפול הנכון באדם שהתעלף, כולל את השלבים הבאים:

  • הטו את ראשו של הנפגע לאחור והרימו את הסנטר שלו, על מנת לשמור על נתיבי האוויר פתוחים. תנוחה זו תמנע מהלשון לצנוח ותקטין את הסיכוי לחנק.
  • שחררו את הלחץ המופעל על הצוואר (במקרה של עניבה או צווארון הדוק למשל).
  • בדקו האם הנשימה של הנפגע תקינה והאם ניתן לחוש בדופק בשורש כף היד בצד האגודל. אם חלילה נשמעים חרחורים, יש להתחיל ללא דיחוי בביצוע הנשמה מפה לפה/אף.
  • הרימו והגביהו את פלג הגוף התחתון של הנפגע מעל לגובה הראש באמצעות שמיכה מקופלת, כיסא או כל אמצעי אחר. באופן הזה תשפרו את החזר הדם ללב ומשם, למוח.
  • אם הנפגע לא שב להכרה תוך מספר שניות, השכיבו אותו על צדו. תנוחה זו תמנע סתימה של דרכי האוויר וחנק, במקרה של הקאה.
  • בשלב הזה יש להזעיק את שירותי ההצלה של מד"א, על ידי חיוג 101 בבהילות.

הכותב הוא ראש החוג לרפואת חירום במכללה האקדמית צפת.