ניסן סלומינסקי
ניסן סלומינסקיפלאש 90

ועדת החוקה חוק ומשפט, פתחה היום (שני) את כנס החורף בדיון על התיקון לחוק סמכויות שעת חירום (מעצרים) - הסעיפים שפוצלו מהצעת חוק המאבק בטרור, שעניינם מעצר מנהל וצווי הגבלה וצמצום.

על פי הצעת החוק, הסמכות להורות על מעצר מנהלי תיקבע כהסדר קבע, ללא תלות בקיום מצב חירום. בנוסף, לשר הביטחון תהיה סמכות להורות בצו על הגבלות מנהליות, מטעמי ביטחון.

יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) הבהיר כבר בתחילת הדיון כי אין בכוונתו "להסתפק בניתוק מצב החירום, אלא לפתוח את חוק המעצרים ולבחון את ההסדרים הקבועים בו עד כמה הם מתאימים והאם נדרשים איזונים נוספים".

כמו כן, אמר כי יבחן את צווי ההגבלה ואת הסוגייה, "האם להשאיר רשימה פתוחה או סגורה וכן לדון בביקורת השיפוטית ובביקורת הפנימית".

המשנה ליועמ"ש, עו"ד רז נזרי הציג את עיקרי השינויים המוצעים והוסיף כי "המילים הדרמטיות של פגיעה אנושה בזכויות אדם הן תיאור מופרך למצב שקיים עשרות שנים".

הוא הבהיר עוד כי "החוק מיטיב את המצב ביחס לזכויות אדם, שכן מבטלים את ברירת המחדל לפיה כל ההליכים יהיו בדלתיים סגורות וחלק מההליך יהיה גלוי. מעצר מנהלי הוא כלי בעייתי ביותר אבל אין לנו פריבילגיה להיצמד רק לערך אחד. המעצר המנהלי מציל חיים ומשתמשים בו רק כשאין דרך אחרת למנוע סכנה".

נזרי ציין כי מתחילת השנה הוצאו 20 צווי מעצר מנהלי, לא כולל את איו"ש, ו-75 צווי הגבלה.

ח"כ בני בגין (הליכוד) הציע "לחשוב שוב על תפקידיהם של שר הביטחון והרמטכ"ל במצב שגרה ולשקול מחדש את האוטומטיות שהתרגלנו אליה, אולי להוסיף את השר לביטחון הפנים".

על דברים אלו הגיב היו"ר ח"כ סלומינסקי ואמר כי יש בכוונתו לשקול "להוסיף לשר הביטחון יועץ בדמות שר המשפטים או השר לביטחון הפנים, שתהיה עוד עין בוחנת".