בבנייני האומה בירושלים נפתחה אתמול (ראשון) תערוכת הבולאות הבינלאומית הממגנטת אליה מדי שנה משלחות ואספנים מכל רחבי העולם, כמו גם ישראלים רבים מכל רחבי הארץ, בגילאים שונים, המבקשים לצפות ואולי להידבק בחיידק הבולאי.
ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם אחד המציגים בתערוכה, ד"ר יואב לוביאניקר, המציג באוסף הבולים שלו את הקשר בין משחק השחמט לבין המלחמה האמיתית. על התצוגה שלו הוא מספר כי זו מציבה זה לצד זה בולים ופריטים בולאיים אחרים הנסובים סביב פניו השונים של משחק השחמט ולצידם פריטי בולאות העוסקים במלחמה.
כשהוא אומר 'פריטים' כוונתו של ד"ר לוביאניקר למכלול פריטים מעבר לבולים עצמם. "זה יכול להיות הציורים שמהם הכינו את הבולים, חותמות דואר, מעטפות יום ראשון ועוד", הוא מסביר וכשהוא מתבקש לספר על מסקנותיו של האוסף שלו הוא מספר על מסקנות המתחילות מאז ימי המצאת השחמט לפני 1500 שנים (איפה בדיוק? יש על כך מחלוקת בין כמה לאומים ומדינות התובעות בעלות על כתר המצאתו של המשחק), המצאה שתכליתה הייתה לתרגם את זירת הקטל הקשה והכואבת של הקרבות לעולם המשחק הנעים הרבה יותר.
ד"ר לוביאניקר מציין כי לוח השחמט מחקה בדרכים שונות את כלי המלחמה האמיתיים והדבר בא לידי ביטוי בין השאר בחייל, בפרש המדמה את רוכב הסוסים וברץ המדמה את רוכב הפילים. כמו כן קיימות סתירות בין לוח המשחק לבין מלחמת האמת, והדוגמה לכך היא כללי פתיחת המשחק המוכרים וידועים בעוד בשדה הקרב האמיתי אין כלל הקובע מי יפתח במהלך הראשון ומתקפת הפתע בפרל הארבור מעידה על כך והצבתה אל מול לוח השחמט מהווה גם היא חלק מהאוסף של לוביאניקר.
סוגיה נוספת העולה מהשוואת שדה הקרב אל לוח השחמט היא סוגיית סיומו של הקרב כאן וכאן. מוסיף ד"ר לוביאניקר ומציין כי המאה העשרים שינתה את פני המלחמות שבה בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות ובעקבות זאת נוצרו משחקים שמדמים באופן קרוב יותר את שדה הקרב הריאלי, עובדה שדחקה מעט את משחק השחמט מחשיבותו הקדומה.
ומה עושה אספן בולים במשך כל השנה, בין תערוכה לתערוכה? לוביאניקר מספר כיצד הוא מחפש במהלך השנה כולה כיצד להפוך את התצוגה שלו לטובה יותר, בעלת פריטים מעניינים יותר וסיפוק מדויק יותר, ולשם כך הוא מרחיב ומחפש עוד ועוד פריטים ואספקטים שלא חשב עליהם עד כה.
לנוכח התמורות הטכנולוגיות נשאל ד"ר לוביאניקר אם עדיין עולם הבולאות מעניין את הדור הצעיר, זה שאינו מכיר את מושג המכתבים והמעטפות (למעט אולי בסיפור קורותיו של אהוד אולמרט...). "הבולאות כבר לא באותו מעמד כמו לפני עשרות שנים, שאז המעטפות והבולים היו הצוהר לעולם והיינו מתרגשים מאוד לקבל אותם", הוא אומר. "הנוער משחק במחשב, אבל איסוף הבולים לא נעלם. רבים משתתפים וההתעניינות חוצה גילאים אבל הממוצע הוא מעל ממוצע הגילאים באוכלוסייה", מודה לוביאניקר.