לאחר 12 שנות סחבת סביב ביטול חזקת הגיל הרך, המעניקה לנשים את המשמורת על ילדים קטנים בגירושין, צפויה הכנסת לאשר בשבוע הבא שתי הצעות חוק בקריאה טרומית.
האחת, שהוגשה ע"י ח"כ יואב קיש מהליכוד, תבטל את חזקת הגיל הרך.
השנייה מתיימרת לקצר אותה אך היא עלולה דווקא להאריך אותה – ובד בבד, היא גם תפגע קשות בסמכותם וזכויותיהם של כלל ההורים בישראל, ותאפשר למדינה לבטל את הורותו של הורה אם יימצא שאינו מחנך את ילדיו לפי קריטריונים רחבים ומעורפלים שהחוק מפרט.
הצעה זו הוגשה דווקא ע"י ח"כ שולי מועלם מ"הבית היהודי" – מפלגה המייצגת ציבור שעבורו ערכי המשפחה נחשבים למקודשים.
מלשכתו של יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, נמסר לנו כי בשבוע הבא תעביר הקואליציה בקריאה טרומית את שתי הצעות החוק. שתי ההצעות יועברו לאחת מוועדות הכנסת ושם ייעשה מאמץ להגיע לפשרה ביניהן. מקורבי ביטן מעריכים שבסופו של דבר ירד הגיל המרבי בו חלה חזקת הגיל הרך לשנתיים וחצי.
ואולם, זה רק חלק מהסיפור. את היתר לא תקראו בכלי תקשורת אחרים.
מסך העשן
כאמור, הצעתו של קיש מבטלת כליל את חזקת הגיל הרך ויוצרת מצב שוויוני בין גברים ונשים בכל הקשור למשמורת על ילדים בגירושין. הצעה זו חלה רק על ילדי גירושין ואינה נוגעת בילדים שהוריהם אינם גרושים.
הצעתה של ח"כ מועלם תשנה את הגיל המרבי שבו ילדים עוברים אוטומטית לידי האמא בגירושין, שעומדת על גיל שש בחוק הנוכחי, לגיל ארבע. ואולם, היא גם קובעת כי עבור ילדים אשר מלאו להם ארבע וטרם מלאו להם עשר שנים, "אופן מימוש חלוקת זמני השהות של הילדה או הילד בבית כל אחד מההורים יקבע על ידי בית המשפט תוך שמירה בקירוב על חלוקת הזמן, אופן הטיפול ומידת הטיפול של ההורים בילד או הילדה בעשרים וארבעה החודשים שקדמו להגשת הבקשה להסדר ההורות, אם אין סיבות להורות אחרת".
במילים אחרות – אם הילדים היו בחזקת האמא עד גיל ארבע, הרי שימשיכו להיות בחזקתה עד גיל 10. פירוש הדבר שעבור ילדי גירושין רבים, חזקת הגיל הרך תוארך בפועל עד גיל 10.
כפי שחשפנו מזמן מעל במה זו, המיקוח המתמשך על חזקת הגיל הרך הוא למעשה מסך עשן עבור כוחות קיצוניים הפועלים מאחורי הקלעים, במסווה ובתחבולות. בעוד הצעת החוק של ח"כ קיש היא פשוטה וקצרה, הצעת החוק של ח"כ מועלם היא גירסתה לחוק ארוך, מורכב, וקשה להבנה, שהוגש פעמים רבות ובגירסאות שונות, הקרוי "חוק הורים וילדיהם". החוק נסמך במידה רבה על עבודתה של ועדה בראשות השופטת בדימוס סביונה רוטלוי, המזוהה עם ארגון השמאל "נשים עושות שלום".
בגלל אורכו ומורכבותו, מרבית העוסקים בחוק לא יודעים מה הוא מכיל, בעצם. כאשר ח"כ קיש הבין מה החוק הזה אומר, הוא הסיר ממנו את תמיכתו וניסח את החוק החדש, ביחד עם ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי).
הצעת החוק של מועלם מתפרסת על 26 עמודים וחלק הארי שלה נוגע לכלל ההורים, כולל אלה החיים יחד בשלום ובאהבה.
זכות הילד להתאסלם
חוק "הורים וילדיהם" בגירסתה של ח"כ מועלם מבטל את מעמדם של הורים כאפוטרופסים על ילדיהם ומעניק להם תחת זאת מעמד נחות יחסית, הקרוי "אחריות הורית" ומכיל בעיקר חובות. החוק המוצע מפרט רשימה של 11 "זכויות הילד", שהורה העובר עליהן נכשל במחויבויותיו ועלול לפיכך לאבד את זכויותיו כהורה, בצו של בית משפט.
רשימה זו כוללת זכויות כמו "הזכות לקיים קשר עם בני משפחתם" ו"הזכות להתפתחותם הגופנית, הנפשית והחברתית". בנוסף, על ההורים להקפיד על "הזכות לחינוכם לחיי אחריות בחברה ולכיבוד זכויות היסוד של כל אדם ללא הבדל גזע, מין, דת, לאום או מוצא", ועל "הזכות לחופש מחשבה, ביטוי, מצפון ודת".
פירוש הדבר כי לראשונה בתולדות מדינת ישראל, ניתן יהיה לשלול את עצם מעמדם ההורי של הורים בהסתמך על קריטריונים מעורפלים שאינם קשורים להתעללות או הזנחה. מי שיקבע אם הורה מחנך את ילדיו "לכבד את זכויות היסוד של כל אדם ללא הבדל גזע, מין, דת, לאום או מוצא" יהיו הרשויות – קרי העובדות הסוציאליות.
נציין כי "זכויות הילד" המפורטות בחוק הקשורות לערכים וחינוך, אינן כוללות את "הזכות לחינוך על ערכי הציונות" או "הזכות לחינוך על פי ערכי המוסר היהודי", לדוגמה. נראה כי אם החוק יעבור, יהיה קל יותר לשלול את הורותם של ברוך מרזל או ח"כ בצלאל סמוטריץ' מאשר לעשות זאת ליריב אופנהיימר או לשלי יחימוביץ'.
כפי שהראינו בעבר, הסעיף לגבי "חופש מצפון ודת" עלול ליצור מצבים בו הורים עומדים חסרי אונים מול ילד או ילדה המבקשים להמיר את דתם או להצטרף לכת כלשהי.
גם זכותם של הורים להחליט להימנע מקשר עם קרובי משפחה אחרים תישלל מהם.
פנינו אל ח"כ מועלם בשאלות לגבי החוק אך היא אמרה רק שהוא אכן מצמצם את חזקת הגיל הרך לגיל ארבע. כששאלנו לגבי צמצום הסמכות ההורית, היא לא הגיבה.