ד"ר אברהם נגוסה
ד"ר אברהם נגוסהצילום: מרים אלסטר, פלאש 90

התחקיר שחשף התייחסות מזלזלת של מוהלים לתינוקות יוצאי אתיופיה, הצית היום (שני) דיון סוער, מתוח, ורווי-האשמות בוועדת העלייה והקליטה.

יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד) האשים, "זהו שיא נוסף של האפליה נגד בני הקהילה, המוצגת כאוכלוסייה חלשה ש'אינה מבחינה בין ימינה לשמאלה'. יש לחקור את התופעה ולהעמיד לדין את האשמים, אך משרד הבריאות בורח מאחריות".

לדברי ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) "התחקיר מצמרר ומזעזע, אך הוא חושף שורת עבירות פליליות – ועל המשטרה לחקור אותן במהירות". ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) גרס כי "זו הפרדה בין דם לדם, הגדרת עליונים ונחותים".

ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) הביעה זעזוע מ"ראיית האחר כ'לא-אדם', שכל יוצאי אתיופיה חווים כמעט כל יום, ברחוב, בבתי-הספר, מקומות עבודה והיחס מהמשטרה"

הרב פינחס פרנקל, ממונה הדת במשרד הבריאות, הדגיש כי ברית איננה מוגדרת כ'פעולה רפואית' ולכן הפיקוח על המוהלים משותף למשרדו ולרבנות הראשית. לדבריו, במשך השנים נרשמו תלונות רבות יותר על רופאים-מוהלים מאשר על מוהלים, נערך פיקוח על הידע הרפואי של המוהלים המוסמכים, וקיימת חובה ליידע הורים טרם הברית אם המוהל הוא מתלמד.

לדברי אוריה אלקיים, הכתב שחשף את הפרשה, מוהלים נוספים מתייחסים כך, וניסו בעבר להסתיר מההורים אתיופים כי מבצע המילה הוא מתלמד. "מתוך שבע שיחות טלפון שניהלנו, ארבעה מוהלים דיברו כך. התחום פרוץ, קבלת ההסמכה היא רק לאחר שלושה חודשי ניסיון, והרבנות הראשית תעשה לעצמה חיים קלים אם תטפל ברב אסולין לבדו".

לדברי הרב משה מרציאנו, מנהל המחלקה לבריתות ברבנות הראשית, "אנו מגנים לחלוטין את התבטאות המוהל, הועדה הבנמשרדית בתחום זימנה אותו לשימוע אך הוא לא הגיע, אך מעולם לא שמעתי שום תלונה על טיפול לקוי ביוצאי אתיופיה". כשהציע "הכשרת קאדר מוהלים יוצאי אתיופיה כדי שכל אמא אתיופית תוכל לפנות למוהל ותתקשר איתו בקלות", עוררו דבריו סערה. הוא הדגיש כי גם רופאים מתמחים בתקופת הסטאז' טרם ההסמכה, וכי המסמיך מתמחים, חייב לבצע מספר בריתות, והועדה עוקבת, מתקשרת להורים – ובמקרה הצורך אף שוללת רישיונות. האורולוג והמוהל הד"ר רוני גלעד, השיב כי מתמחים ביצעו את הבריתות קודם-כל על ילדיהם-שלהם, וקרא להסדיר את מעמד המוהלים והכשרתם.