ח"כ זהבה גלאון (מרצ) חולמת מזה 12 שנה ויותר על הקמתן של מכלאות לגברים בישראל, ונראה כי חזונה עומד להתממש.
ביום שני תדון ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת בהצעת חוק למניעת אלימות במשפחה, תיקון מס' 16 – "החלטה לעניין מעצר של מפר צו הגנה", ותכין אותה לקריאה שנייה ושלישית. החוק יתוקן כך שבמקרה של הפרת צו הרחקה בגין אלימות במשפחה, אם תחליט המשטרה שלא לעצור את המפר, "ההחלטה תנומק בכתב על ידי הקצין הממונה על החקירות בתחנת המשטרה".
החוק נועד לוודא שבכל מקרה של הפרת צו הרחקה בגין אלימות במשפחה, המפר ייעצר.
החוק הוגש ע"י ח"כ גלאון בגרסה שונה מעט, כבר ב-2005. ההצעה המקורית הסמיכה שופטים להורות על מעצרם של מפירי צווי הגנה, ואילו ההצעה הנוכחית – שהוגשה ע"י גלאון ביחד עם חה"כ נורית קורן (ליכוד), רויטל סויד (המחנה הציוני), ושולי מועלם־רפאלי (הבית היהודי) – מעבירה את הסמכות, כאמור, לידי קצין המשטרה המקומי.
מהגירסאות השונות של החוק שהוגשו שוב ושוב לאורך השנים, מאז הכנסת ה-17, עולה כי גלאון סבורה שהוא יוביל לריבוי מעצרים ויצריך הקמת מכלאות מיוחדות עבור גברים – כמו לשב"חים ומסתננים.
עלות של מיליונים
בגירסה מ-2005 הבהירה גלאון כי החוק מתייחס רק לגברים: "מכיוון שהמשטרה אינה יכולה להתחייב להציב שמירה על בתיהם של גברים אלימים, שהוצא נגדם צו הרחקה ונמצאים במעצר בית, במשך 24 שעות ביממה, יש להנחות את השופטים להכניס את הגברים האלימים למתקני משמורת", כתבה בדברי ההסבר הצמודים להצעת החוק. "בנוסף, יש להכשיר מתקני משמורת בדומה למתקנים שהוכשרו לעובדים זרים ולשוהים בלתי חוקיים".
בדברי ההסבר בגירסה מ-2008 צוטט מחקר של הכנסת שקבע כי "בין השנים 2005-2006 נפתחו בקירוב כ-600 תיקים לשנה בעקבות הפרת צווים. לפי אומדן עלות זה, אם יופרו 650 צווי הגנה בשנה וכל אחד ממפרי הצו ישהה במעצר עד שישה חודשים, העלות השנתית של הצעת החוק תעמוד על 4,500,000 שקלים חדשים".
בגירסה מ-2015 נכתב כי הגברים שייעצרו יועברו "לאגף נפרד בבית המעצר".
נציין כי תחת הלחץ התקשורתי הכבד נגד גברים במדינת ישראל, ומבול ה"תחקירים" המציירים את הגבר הנורמטיבי כאדם אלים, צווי הגנה ניתנים לבקשת נשים ועורכי הדין שלהן ללא צורך בהוכחות כלשהן לגבי קיומה של אלימות, איומים או מסוכנות כלשהי מצד הגבר. פעמים רבות, הצווים ניתנים כלאחר יד ומציינים כי על הגבר לשמור מרחק של מספר קילומטרים כלשהו מהאישה, מבלי לקחת בחשבון שהבית שהוא מתגורר בו, מקום עבודתו ו/או מוסדות הלימוד של ילדיו מצויים בתוך טווח זה. הצווים ניתנים לא פעם במעמד צד אחד בלבד.
החוק הוא חלק מחבילת חקיקה דרקונית אותה מקדמים בחודשים האחרונים ארגוני הנשים ועתונאיות פמיניסטיות, והוא נועד כביכול למנוע רציחות נשים. בינתיים, אין כל סימן ליישום התיקון בהנחיית הפרקליטות שמנעה העמדה לדין של מעלילות עלילות. התיקון נערך ביוזמת שרת המשפטים אך נראה שכוונותיה של השרה לחוד, ויישום ע"י הפרקליטות לחוד.