"באנו להשמיע את קול המשפחות השכולות"

בג"ץ דן היום (שני) בעתירה המבקשת למנוע את הריסת ביתו של המחבל פאדי אל-קנבר שרצח לפני חודש את ארבעת צוערי בה"ד 1 בטיילת בארמון הנציב.

במהלך הדיון התפרצו המשפחות השכולות על עורכי הדין מהמוקד להגנת הפרט שייצגו את המחבלים.

הרצל חאג'ג' אביה של שיר חג'אג' הי"ד אמר "אתמול פתחו את המחסומים בג'אבל מוכבר והכל חזר למסלולו. מה איתי? אצלי נגמר האבל אני גם יכול לחזור לחגיגות ולחיים הקודמים שהיו לי? צריך להכביד את היד על כולם. שמעתי שהחזירו להם את המשאית שדרסה את הצוערים ושימשה את הפיגוע. מספיק מה אנו ילדים? אין לנו כבוד זה מה שמשגע אותי".

"אנחנו לא נוותר", הדגיש חג'אג', "אם בג"ץ יחליט לא להרוס את הבית תהיה מלחמת עולם. לא יכול להיות דבר כזה. זה המינימום. הבנתי שביקשו רק לאטום לו. אני הייתי בונה שם גם בית של יהודים. הרי אם היו הורסים לכל מחבל את הבית ושמים שם יהודי הייתה שם היום שכונה של מאות יהודים.יש פה תעשייה שלמה של אנשים שחיים מרצח של יהודים".

משפחות שכולות נוספות שהמוקד להגנת הפרט ביקש למנוע את הריסת בתי המחבלים שרצחו את יקיריהן הביעו את מחאתן בדיון.

דבורה גונן, אמו של דני הי"ד שנרצח לפני שנה וחצי, אמרה לאחר הדיון, "המשפחות השכולות מרגישות כאילו רצחו את יקיריהן בפעם השנייה. מדובר באבסורד מתמשך שעל בג"ץ להפסיק אותו לאלתר. מדובר בכדור שלג מסוכן ביותר. כיום מגנים על מחבלים בבג"ץ ואני חוששת שהצעד הבא יהיה חריף יותר. עצוב שאנו צריכים להתחנן כדי להפסיק את האבסורד בו ארגון ישראלי מגן על מי שרצחו את יקירנו ולעיתים קרובות אף מצדיק את הרצח. המוקד שולל מאיתנו את הזכות לחיים וכל זה בשם 'זכויות אדם'. דמם של הנרצחים זועק מהאדמה".

דורון מזרחי, אביו של החייל זיו מזרחי הי"ד אמר לאחר הדיון, "לאן הגענו שאנחנו המשפחות השכולות צריכות להתחנן כדי להפסיק את ההגנה על מחבלים? היש אבסורד גדול מזה? לא יכול להיות שדרך המיסים שלנו ימשיכו לממן ארגונים שפועלים נגד אזרחי ישראל בכלל והמשפחות השכולות בפרט".

עו"ד מיכל פומרנץ מהמוקד להגנת הפרט, שהגיש את העתירה, טענה בדיון, "הריסת בתים לא יעילה. יש נאשמים שאומרים שהריסת בית גרמה להם לצאת לפיגועים נוספים. אני לא מגנה על המחבל אני מגנה על המשפחה. אני לא חושבת שצריך לפגוע במשפחה. הערך למנוע אלימות הוא לא לייצר עוד אלימות. צריך ליצר חיים טובים לפלשתינים. זה צעד פופוליסטי להרוס בית של מחבלים".

לקראת הדיון פירסמה תנועת "אם תרצו", דו"ח החושף את תעשיית העתירות לבג"ץ המספקת הגנה משפטית למשפחות מחבלים במימון ממשלות זרות. העתירות מוגשות באמצעות ארגונים ישראלים. הדו"ח מתמקד בארגון "המוקד להגנת הפרט" אשר ייצג היום את המחבל וביקש למנוע את הריסת ביתו .

הדו"ח חושף כי בשנתיים וחצי האחרונות הגן "המוקד להגנת הפרט" על 48 משפחות של מחבלים בבג"ץ. כלומר יותר מ-58 עתירות נגד הריסת בתי מחבלים שרצחו ביחד 50 בני אדם (48 ישראלים, תייר אמריקאי ופלסטיני).

מהדו"ח עולה כי ממשלות אירופה ובראשן האיחוד האירופי מבקשות לשנות את המדיניות למאבק בטרור של מדינת ישראל דרך בג"ץ וזאת באמצעות מימון ארגונים ישראלים הפועלים בבג"ץ. הארגונים מתישים את בג"ץ במאות עתירות הפוגעות בתפקוד של משרד הביטחון וצה"ל שאינו ערוך להטרדה זו. שר הביטחון ליברמן התבטא בנושא לפני מספר חודשים וטען "מתנהלת כרגע נגד מדינת ישראל מלחמת התשה משפטית על ידי גורמים בינלאומיים, במימון גורמים בינלאומיים, כולל מדינות אירופה"

הדו"ח חושף כי הלוחמה המשפטית נגד המדיניות של ישראל היא עסק שמגלגל מיליוני שקלים בשנה. בין 2012ˉ2016 קיבל "המוקד להגנת הפרט" כ-15,550,533 ש"ח מהאיחוד האירופאי, האו"ם ו- 11 ממשלות באירופה ביניהן - בלגיה שוודיה, שוויץ, דנמרק, הולנד, פינלנד, צרפת, גרמניה, נורבגיה, ספרד ובריטניה.

בין 2008 ל-2012 קיבל המוקד עוד קרוב ל-3 מיליון ש"ח מהקרן החדשה לישראל, וב-2014 התרברבה קרן פלסטינית מרמאללה על כך שהחליטה להעניק קרוב ל-3.3 מיליון ש"ח למוקד להגנת הפרט.

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) שהגיע לתמוך במשפחות השכולות בבג"ץ הודיע כי הגיש הצעת החוק חדשה המבקשת להתמודד עם תופעת העמותות המייצגות בישראל, באופן שאינו שקוף, אינטרסים זרים של מדינות חוץ ופועלות תחת מעטה של התארגנות מקומית המבקשת לדאוג לאינטרס הציבורי הישראלי.

על פי ההצעה, עמותה שעיקר מימונה מישות מדינית זרה תציין בכל מסמך שיוגש לבית המשפט עובדה זו. בנוסף, הצעת החוק מבקשת לקבל את עמדת משרד החוץ לכל דיון בו קיימת מעורבות של עמותה שעיקר מימונה מישות מדינית זרה וזאת כדי להבטיח שמעורבותם של אותם אינטרסים זרים בעתירות אינו פוגע בביטחון ובעמדותיה של מדינת ישראל.

לדברי ח"כ פורר: "מטרתה של הצעת החוק להפוך את ההליך המשפטי למחבלים לשקוף יותר. מיליוני שקלים עוברים לידי משפחות מחבלים ולידי המחבלים בכל שנה וזוהי זכותנו כמדינה לדעת אילו כספים מניעים את 'גלגלי הצדק' במשפטים בהם מואשמים טרוריסטים הפועלים נגד ישראל. הגיע הזמן לחשוף את האינטרסים העומדים מאחורי העתירות הרבות במשפטי המחבלים, שגם כך מעמיסות על בתי המשפט".

לדברי מנכ"ל תנועת "אם תרצו" מתן פלג, שתנועתו פירסמה דו"ח לקראת הדיון אמר כי: "המוקד להגנת הפרט הוא עותר סדרתי המבקש למנוע ממערכת הביטחון לבצע את תפקידה וזאת בעזרת 'מבול' עתירות המוגשות לבג"ץ השכם וערב, אך בסופו של יום המוקד הוא עושה דברן של ממשלות אירופה. ראוי שממשלות אירופה יפסיקו לחתור תחת ריבונותה של מדינת ישראל ויפה שעה אחת קודם. סיוע ממשלתי זר למחבלים ומשפחותיהם בבג"ץ אינם רק מעשה של עידוד טרור, אלא סכנה אמיתית לדמוקרטיה".