"אני אומר לחולים שמדברים איתי: אל תלכו לרופא שלא נותן לכם תקווה". זוהר ויענקל'ה יעקובסון
"אני אומר לחולים שמדברים איתי: אל תלכו לרופא שלא נותן לכם תקווה". זוהר ויענקל'ה יעקובסוןצילום: עופר עמרם

זוהר ויענקל'ה יעקובסון יושבים מולי על ספסל העץ הרחב בחצר המטופחת של סוכנות השחקנים המצליחה, אותה מנהלת זוהר כבר 30 שנה.

גרם מדרגות קטן מפריד בין המולת הרחוב התל-אביבי ובין השלווה שמקרינים בני הזוג. שניהם נחשבים לאנשי מפתח בתעשיית הבידור בארץ ורבים משחקני הטלוויזיה והתיאטרון מיוצגים על ידם. לאורך הריאיון נכנסים ויוצאים כל העת שחקנים מוכרים שמתקבלים בחום ובחיבוק אימהי על ידי זוהר, שמתעניינת גם בחייהם הפרטיים.

זר שייקלע לכאן יתקשה לראות על פני הזוג יעקובסון את האסון שפקד אותם לפני שבע שנים, כשבתם טל נפטרה ממחלת הסרטן והיא בת 26 בלבד. "כשטל חלתה, חשבנו שמדובר בווירוס מקומי", מספר יענקל'ה, "היא נסעה לפטרה עם חברים כדי לחגוג את יום הולדתה ה‑25 ובסוף הטיול התלוננה על כאבי בטן. כשהגיעה הביתה היא סבלה מהקאות ושלשולים ואושפזה תחילה במחלקה לווירוסים אקזוטיים במרכז הרפואי בילינסון. מנהל המחלקה סבר שמכיוון שטל שהתה בסיני, יש סיכוי גבוה שהיא נדבקה שם בנגיף מקומי".

לאחר יומיים של צילומי אולטרסאונד ובדיקות מקיפות, התבשרו בני הזוג כי בתם לא נדבקה בווירוס אקזוטי אלא סובלת ממחלת הסרטן. הדרך שבה בחרו הרופאים לבשר להם על כך הייתה, לטענתם, לא רגישה בעליל. "ישבנו אני ויענקל'ה ליד המיטה של טל, יחד עם אחותי. דיברנו בינינו וצחקנו והייתה אווירה טובה", נזכרת זוהר, ונראה שהיא חווה שוב את הדברים ובאותן עוצמות. "פתאום, בלי שום הכנה מוקדמת, נכנס לחדר ראש המחלקה ואמר לטל: אני יודע מה יש לך. את חולה בסרטן".

ככה, מול כולם?

"כן. היו בחדר עוד מאושפזות והוא לא חשב שאמירה כזו מצריכה דיסקרטיות מינימלית מצדו".

איך מגיבים לבשורה כזו?

"היינו בשוק. לא חשבנו בכלל שזה הולך לכיוון הזה. והצורה שבה הרופא דיבר איתנו, מול טל, הייתה נוראית. מה, הוא לא יכול לקחת אותנו לחדר צדדי, להגיש לנו כוס מים ולטפטף לנו את המידע בצורה רגישה? התחושה מבחינתנו הייתה שהגיע סוף העולם".

הטיפול שהגיע מאוחר מדי

מרגע גילוי מחלתה של טל, החליטה משפחת יעקובסון לצאת לקרב על חייה. הם לא שיערו כי לצד המאמצים שישקיעו בטיפול בבתם החולה, מצפה להם התמודדות חדשה ומתישה לא פחות מול התנהלותה של מערכת הבריאות. לאורך שלבי האשפוז דילגה טל בין ארבעה בתי חולים, מתוך ניסיון עיקש לאתר את הטיפול הרפואי הטוב ביותר בשבילה. "טל הייתה בחורה צעירה ומלאת כוחות והיא אושפזה בחדר אפרורי עם שתי נשים מבוגרות בנות למעלה משמונים", טוען יענקל'ה, "האשפוז המשותף שלה לצד אותן קשישות השרה על כולנו אווירת נכאים. למה בחורה צעירה שכל החיים לפניה, נאלצת לשכב לצד נשים מבוגרות שסיימו לבנות את החיים שלהן? בכלל, כל המתחם הזה שנקרא בית חולים מאוד לא ידידותי למטופל ומשדר קרירות וניכור".

יעקובסון פנה בעניין זה אל פרופ' זאב רוטשטיין, שניהל אז את המרכז הרפואי שיבא בתל השומר והבטיח לפעול בנושא. השבוע הוא בישר להם כי בימים אלה נחנך במחלקה האונקולוגית של תל השומר אגף חדש שמיועד לחולים צעירים בלבד. "יש המון היגיון באשפוז של אנשים צעירים זה לצד זה. הם נותנים כוח ותקווה אחד לשני ועוברים את שלבי המחלה יחד. זכינו גם לתמיכה וליווי של ד"ר רענן ברגר, שהוא מנהל המערך האונקולוגי (הטיפולי והמחקרי) בתל השומר, שהיה מקצועי מאוד ועם זאת רגיש וקשוב לצורכי החולים".

לקראת סוף מחלתה של טל, החליטו הוריה במאמץ אחרון לטוס איתה לבאזל שבשוויץ, שם נמצא מרכז רפואי גדול שמתמחה ברפואה גרעינית לחולי סרטן. הרצון להקל על סבלה הביא אותם למחלקה שבה מאושפזים מטופלים מכל רחבי העולם במצב של חולי מתקדם, כשלגופם מוחדר חומר רדיואקטיבי שאמור להיכנס לתוך תאי הסרטן ולהקפיא אותו. את שיטת הטיפול הזאת פיתח רופא יהודי תושב באזל והיא נחשבת חדשנית ופורצת דרך, אולם בשביל טל זה היה מאוחר מדי.

"טל נפטרה לפני שבע שנים במוצאי שבת, ליל עשרה בטבת. בדיוק עשרה חודשים לאחר שאבחנו את המחלה שלה", אומרת זוהר וקולה נשבר. "באותו יום היא קמה בבוקר עם מצב רוח נהדר וביקשה ממני ללכת ולהביא לה צ'יפס. היא נראתה מאוששת יותר ואנחנו כל כך שמחנו שהנה, הטיפול שמעניקים לה עוזר לנצח את המחלה. היינו מאוד אופטימיים. אפילו ביקשתי מאחותי שתעלה על טיסה ותבוא להיות לצדנו. לקראת הערב הודעתי לה שאני הולכת להתרחץ, וכשחזרתי היא כבר לא הייתה בחיים. למעשה, היא נפטרה ליענקל'ה בידיים". מעיניה של זוהר זולגות דמעות: "אני מודה לאלוקים שלא הייתי שם כשהיא נפטרה. לא היו לי הכוחות לעמוד בזה".

לאחר פטירתה, מכיוון שרשויות המדינה בשוויץ אינן עובדות ביום ראשון, נאלצו בני הזוג יעקובסון לנסוע לבדם לארץ ולהשאיר את טל עם חברתם הטובה, מגישת הטלוויזיה צופית גרנט. "ברגע שטל חלתה, צופית, שאותה אני מייצגת במשרד כבר המון שנים, אמרה לי: זוהר, אני כאן. תיעזרי בי. אני רוצה להיות לך למשענת. כשחזרנו לארץ, צופית נשארה לשהות לצד טל במשך יממה וחצי בתוך בית חב"ד. לי היה ברור שרק יהודים יתעסקו בפטירה של טל ושגויים לא יטפלו בה".

זוהר מציינת לשבח את בית חב"ד בבאזל, ובראשו השליח ואשתו הרב זלמן ודבורה וישצקי, שדאגו להם כל העת לאוכל כשר, אירחו להם לחברה וטיפלו בכל העניינים הרוחניים הקשורים לפטירה. בני הזוג מספרים כי עמדו נפעמים מול הערבות הדדית שעטפה אותם מהרגע הראשון שהגיעו לשוויץ. "יש בינינו היהודים חיבור חזק ודאגה כנה למצבו של השני, לא משנה היכן הוא מתגורר. החיבוק הזה מביא איתו המון נחמה".

"טל נזהרה לא לדרוך על נמלים"

משפחת יעקובסון חזרה לארץ ללוויה ולשבעת ימי האבל על טל, אך למרות השבר שפקד אותם, החליטו בני המשפחה פה אחד כי הם אינם הולכים לשקוע במרה שחורה. את הכאב הגדול על מות בתם בחרו לתעל לעשייה. "היום אני יודעת בוודאות שדרך ההתמודדות הטובה ביותר היא לקום ולפעול", טוענת זוהר בהחלטיות, "כל דקה של בטלה או שקט מציפה את הכאב עד כדי מחנק". לבני הזוג יעקובסון היה ברור כי הכיוון שאליו יפנו יהיה קשור למניעת סבל מיותר מחולים ומתן פתרון הוליסטי לחולי סרטן.

"טל שלנו הייתה ילדה מדהימה ומלאת רגישות", אומרים הוריה בגעגוע, "כשהיינו הולכים ברחוב, היא הייתה מבקשת מאיתנו שנשים לב לא לדרוך על נמלים. הייתה בה אמת חסרת פשרות, שאנשים היו עומדים מולה ביראת כבוד. היא לא הסכימה ללבוש בגד שלא ידעה היכן הוא מיוצר ופעלה רבות למען כדור הארץ, למען בעלי החיים, למען איכות הסביבה. לטל גם היה ידע עשיר בכל מה שקשור לרפואה אלטרנטיבית. היא הייתה מעורה ברפואת הרמב"ם וידעה על לא מעט שיטות ריפוי עתיקות כדוגמת הרפואה הסינית, שיאצו, דיקור ורפלקסולוגיה. לכן היה ברור לנו שזו הצוואה שטל הותירה לנו. להתקדם לרפואה הוליסטית".

עם רצון בוער ודבקות במטרה, החלו זוהר ויענקל'ה במסע חוצה יבשות שבמרכזו גיוס כספים למען הקמת מרכז לרפואה אינטגרטיבית לחולי סרטן (רפואה המשלבת טיפול קונבנציונלי יחד עם רפואה משלימה) במרכז הרפואי שיבא בתל השומר.

למה דווקא תל השומר?

"טל הייתה מאושפזת שם לא מעט זמן, ונוצר חיבור בינינו לבין פרופ' זאב רוטשטיין, שהיה אז המנהל הרפואי. מדובר באחד מבתי החולים הגדולים בארץ ומאושפזים בו עשרות אלפי אנשים. כשטל חלתה לא היה שום מענה הוליסטי בבית החולים. ראית פעם את המקום מבפנים? מדובר בשטח ענק שעמוס ברופאים ומטופלים, אבל אף אחד לא חשב אז על רפואה הוליסטית. אנחנו היינו צריכים להביא מטעמנו מטפלים אלטרנטיביים בסכומים גבוהים כדי שיעניקו לטל טיפולים משלימים. בעקבות החוויה האישית שעברנו, הרגשנו שנכון יהיה להקים את המרכז לרפואה משלימה דווקא בתל השומר".

כדי לקבל אינפורמציה על אופן ההתנהלות של מרכזים לרפואה אינטגרטיבית בעולם, נסע יענקל'ה יחד עם משלחת רפואית מתל השומר ובראשה פרופ' רוטשטיין, לבייג'ין, שם פועל מרכז רפואי רב-תחומי לרפואה אינטגרטיבית. חברי המשלחת הרפואית נדהמו לגלות כי המקום אינו נראה כלל כמו מרכז רפואי לחולי סרטן, ושיטות הטיפול הנהוגות בו שונות מאוד מאלו המקובלות במערב. "קשה מאוד לראות שמדובר במחלקה אונקולוגית", אומר יענקל'ה, "לחולים רבים יש עדיין שיער על הראש, ולא ניכר עליהם כלל שהם מתמודדים עם מחלה נוראה כמו הסרטן".

יעקובסון מספר כי מולם ישבה חולה צעירה שסירבה לקבל טיפול כימותרפי לווריד. במקומו העניקו לה הרופאים תמצית צמחי מרפא סיניים. כמו הטיפול הקונבנציונלי, גם תמצית הצמחים ניתנה לה ישירות לווריד. עם זאת, מדגיש יעקובסון, חלק לא מבוטל מהחולים אינם מוותרים על הטיפול המערבי, אך משלבים אותו יחד עם הרפואה הסינית. "ראינו שהיחס כלפי החולים שונה מאוד מאשר אצלנו", מגלה יענקל'ה, ומדגיש כי על אף שחלק מהתנהלות הרופאים הסיניים הייתה זרה במקצת לאיש מדע כמו פרופ' רוטשטיין, בסופו של התהליך הוא זה שהרים את הכפפה ואישר להקים את מרכז טל בתחומי בית החולים שניהל.

המדריך לצעיר חולה סרטן

מרכז טל לרפואה אונקולוגית אינטגרטיבית הוקם בשנת 2013, והוא נמצא בתוך המחלקה האונקולוגית של בית החולים שיבא בתל השומר. המרכז כולל כמה מתחמים רפואיים ייעודיים לטיפולים ברפואה משלבת ומעבדה מתקדמת לצורכי מחקר רפואי. המעבדה הרפואית חוקרת ממש בימים אלו פורמולה צמחית שאמורה לנטרל את תופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים הניתנים לחולים, ביניהם צמרמורות, בחילות, נִמלול וגלי חום. בית החולים בנה את חדרי הטיפול למאושפזים, ועל בני הזוג יעקובסון הוטל לגייס את שאר הכסף להפעלת המקום באופן שוטף ויומיומי. לפני שנתיים הוקמה עמותת 'מרכז טל' אשר מפעילה פרויקטים שונים בנוסף להפעלת המרכז הרפואי. העמותה, כמו המרכז הרפואי, שמה לנגד עיניה למטרה את שינוי תרבות הטיפול בסרטן.

בשנה האחרונה החלה העמותה בפרויקט 'חלאס סרטן', המציע מרחב דיגיטלי ראשון מסוגו בישראל ומשמש מדריך יומיומי לחיים לחולים צעירים (18‑45). הפרויקט התאפשר בזכות חברת התרופות MSD ישראל, שראתה מהרגע הראשון את החשיבות בסביבה מסוג זה לחולי סרטן צעירים. "לחולים צעירים יש מאפיינים שונים משאר החולים", מגלה זוהר, "רוב האנשים סביבם נמצאים בשיא החיים ובמרוץ מטורף סביב לימודים ועבודה. לכן בנינו בשבילם קהילה וירטואלית שנותנת להם ייעוץ מקצועי בכל תחום שקשור להתמודדות עם המחלה והחיים לצדה".

לצורך שינוי התרבות הטיפולית של דור הרופאים הצעירים, החל המרכז לפעול במסגרת מסלול לימודי הרפואה בכמה פקולטות בארץ, ביניהן בטכניון, באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטת תל אביב. המרכז מעביר קורסים ברפואה אינטגרטיבית בהנחייתו של ד"ר נח סמואלס, המנהל הרפואי. מבחינה חיצונית נראה מרכז טל כמו מתחם ספא, והוא מכיל שמונה חדרי טיפולים המאובזרים בציוד חדשני שכולל מיטות משוכללות, ספות ותאורה הולמת. "רצינו שמי שייכנס לכאן יחוש מחובק ואהוב", אומרת זוהר ומספרת כי היא מקבלת מדי יום עשרות פניות של חולים המתארים בפניה את חווית הביקור החיובית שלהם במקום.

איך בעצם עובד המרכז?

"כל חולה שמגיע למחלקה האונקולוגית בתל השומר מופנה למרכז טל ויושב מול ד"ר סמואלס, המנהל הרפואי, שמעיין בתיק שלו, רואה אילו תרופות הוא מקבל וממליץ לו על כמה טיפולים אלטרנטיביים שניתנים במרכז, כמו דיקור סיני, נטורופתיה, ייעוץ תזונה, רפלקסולוגיה, הומאופתיה, היפנוזה רפואית, שיאצו, טאי צ'י ומדיטציה".

רק בשנה החולפת ניתנו לחולים במרכז טל יותר מ‑4,000 טיפולים אלטרנטיביים, והרשימה עוד ארוכה. "כבר עכשיו ישנה רשימת המתנה של ארבעה חודשים מראש ומאות חולים מצפים לתורם. אנשים מבינים שטיפול קונבנציונלי רגיל לא מספיק כדי לנצח את הנגע הזה שנקרא סרטן. אדם צריך לאכול נכון, לעשות פעילות גופנית, לחשוב חיובי ולהיות בשמחה. אדם הוא נפש רוח ונשמה, ואי אפשר לנתק בין הדברים".

לפני כשנה נכח שר הבריאות יעקב ליצמן במרכז טל ואמר כי הוא רואה במאבק בסרטן יעד לאומי וכי לרפואה הטבעית יש מקום גדול בתוך מערכת הבריאות. בני הזוג יעקובסון מזכירים את השר ליצמן במילים חמות ומבקשים להודות לו על דבריו, ובעיקר על מעשיו מאז. "ליצמן הגיע למרכז טל והיה קשוב ואמפתי לאורך כל הדרך. ראינו עליו שהוא מאמין ברפואה הוליסטית לחולי סרטן. כשביקרנו איתו במרכז הוא איתגר את הרופאים ושאל אותם האם לדעתם צריך לומר לחולה את מצבו הרפואי המדויק. רוב הרופאים טענו כי האמת אמנם קשה אך צריך לומר אותה, אלא שליצמן ענה להם שזו טעות. רופא צריך להעניק למטופל שלו תקווה ואמונה כי הוא ייצא חי מהמחלה. לתת לו אור בקצה המנהרה, אחרת הוא פשוט מועל בתפקידו".

ואם מדברים על אמונה, בני הזוג יעקובסון אומרים כי חולים בעלי אמונה דתית יכולים לשרוד את מחלת הסרטן טוב יותר מאלו שאינם מאמינים. "האמונה נותנת לאדם כוחות להתגבר על לא מעט מכשולים. אנחנו הרי יודעים שדברים לא קורים סתם. אדם שמאמין בבורא עולם, נאחז בתקווה הזאת ויש לו כוחות נפש חזקים יותר להתמודדות עם המחלה". יענקל'ה טוען כי לא בכדי חלק גדול מעובדי מרכז טל, ובראשם ד"ר נח סמואלס, הם חובשי כיפה. "מדובר באנשים בעלי תודעת שליחות גבוהה, שיש בהם צניעות וענווה. הם באו לעבוד כאן ולשרת את הציבור, ואני מרגיש זכות שהם עובדים במרכז טל".

"למה להסתיר את המחלה?"

זוהר, איך משלבים את עולם הבידור הנוצץ וממשיכים להגיע לפרימיירות והצגות של שחקנים שאת מייצגת, כשיש בלב כאב שלא מרפה?

"שאלה טובה. הקושי העיקרי לדעתי היה הדיסוננס בין התחושה הפנימית שלי ובין הצורך לצאת בערב לאירועי השקה שעשיתי כאן בתל אביב. אבל במחשבה שנייה, אני יודעת שזה מה שנתן לי את הכוח לא לשקוע באבל הפרטי שלי. כשאת מעורבת בחיים של אחרים זה נותן לך איזון טוב בחיים. סוג של תרפיה לנפש".

בני הזוג יעקובסון מספרים כי מהרגע שנודע להם כי בתם חולה, הם בחרו לשתף גם את החברים במשרד וגם את הסביבה הקרובה. את הצעד הזה הם מבקשים מכל חולה לאמץ. "אני מכיר חולים שמשקיעים המון אנרגיות בלהסתיר את המחלה שלהם. למה?" שואל יענקל'ה, "חבל על המאמץ. אני רואה איך בקהילות של אנשים דתיים תומכים אחד בשני. בהרבה מקרים הקהילה לוקחת אחריות על המשפחה ולא נותנת לה ליפול. אנחנו התברכנו במשפחה וחברים שהבינו מיד את המצב ולא עזבו אותנו לרגע, אבל צריך לדעת שלא לכל אחד יש את הפריבילגיה הזאת. לא מעט חולים עומדים בודדים מול המחלה ומפחדים לשתף אפילו את הסביבה הקרובה, כדי לא להוות נטל או להזדקק לעזרה". יעקובסון מבהיר כי ההתייחסות המשפחתית לחולה סרטן צריכה להיות כמו אל מבצע צבאי.

מבצע צבאי?

"ממש כך. חולה שנפלו עליו עכשיו השמיים, לא יכול להילחם מול כל כך הרבה חזיתות, לכן הוא חייב להאציל סמכויות על הסביבה הקרובה. מישהו שיהיה אחראי על התחום הרפואי וייכנס לפורומים רפואיים, יקרא מחקרים אחרונים שפורסמו בנושא ויברר מי הרופא הבכיר שמטפל במקרים כאלו בארץ. בן משפחה אחר יתנדב לטפל בילדים ובתחזוק של הבית: יוציא אותם מהמסגרות, יכין אוכל, ידאג לניקיון. כשיש עבודת צוות וכולם ממוקדי מטרה יורד מגבו של החולה עול עצום".

עצה נוספת שמספקים בני הזוג קשורה ביכולת הנפשית של החולה להתמודד עם מערכת רפואית גדולה, שבלחץ הביורוקרטיה ועומס המאושפזים מאבדת לעתים את הרגישות לתמוך במטופל ולומר לו מילה טובה. "לפעמים רופאים נותנים לחולה תחושה שאין אור בקצה המנהרה. רופא צריך לשדר אופטימיות למטופל שלו, ולא משנה מה הם אחוזי ההצלחה". יענקל'ה מספר כי בראשית המחלה של בתם, כשהדיאגנוזה הצביעה על סרטן מתקדם, הוא נכנס לאחד הרופאים וביקש לדעת האם ישנו סיכוי לרפואה המערבית לרפא כזו מחלה. "הרופא אמר לי: עזוב, אל תתעסק בסטטיסטיקות, הבת שלך חזקה והיא תתמודד. מאז, אף אחד לא דיבר איתי במונחים של חוזק והתמודדות. כשהבנתי איך פועלת המערכת, ניגשתי לרופא והודעתי לו שאת כל המידע הרפואי על טל הוא מעביר אליי ורק אליי. רציתי להגן על טל מהמידע הזה. אני אומר לחולים שמדברים איתי: אל תלכו לרופא שלא נותן לכם תקווה או ששובר אתכם. אתם ראויים לרופאים שנותנים סיכוי לסרטן, ויש לא מעט רופאים כאלה בתוך מערכת הבריאות".

זוהר ויענקל'ה יעקובסון מבקשים ממני לחתום את הריאיון בנימה חיובית. "החזון האמיתי הוא שהמחלה הזאת תיכחד מן העולם. אבל עד שזה יקרה, אנחנו נסתפק ברצון שלכל מרכז רפואי בארץ, אם זה רמב"ם בחיפה או סורוקה בבאר שבע, יהיה מרכז טל משלו. גם לחולים שאינם מאושפזים בשיבא מגיע מרכז הוליסטי שייתן להם מענה רחב וטיפול משלים".

המחזור הפיננסי של מרכז טל הוא אדיר, ובני הזוג מתקשים לגייס כספים באופן שוטף. "אנחנו מקווים שיגיע תורם רציני שיוכל לקחת על כתפיו את עלויות המימון של המקום, או קרן צדקה שתרצה להנציח אדם שנפטר. הפרויקט הזה הוא קריטי לחולי סרטן ויש בו אור אינסופי".

זו הצוואה של טל, לדעתכם?

"לחלוטין. טל העבירה לנו לפיד ואנחנו עכשיו חזק בתוך המרוץ. בסופו של דבר, מרכז טל ו'חלאס סרטן' נוגעים בעשרות אלפי אנשים וכל הטוב הזה הגיע ממנה. רק ממנה. לא סתם טל קבורה בבית העלמין טרומפלדור בתל אביב, לצד אנשים כמו אריק אינשטיין, משה שרת וחיים נחמן ביאליק - אנשים שהשאירו חותם מאוד גדול בעולם. כמוהם, גם טל הגיעה לכאן כדי לתת והיא ממשיכה להעניק לעולם, גם אחרי מותה".