בין היוזמים. שמולי
בין היוזמים. שמוליצילום: חזקי ברוך

חברי הכנסת איציק שמולי, יואב קיש, רוברט אילטוב ושולי מועלם רפאלי, הגישו הבוקר (חמישי) הצעת חוק שמטרתה לקבוע חובת התקנת מצלמות במחלקות אשפוז סיעודי.

ההצעה מוגשת בעקבות שרשרת האירועים האחרונים וההתעללות בקשישים סיעודיים בבתי אבות ברחבי הארץ.

הצעת החוק מחייבת התקנת מצלמות במחלקות הסיעודיות לסוגיהן אשר ישדרו למערך הפיקוח במשרד הבריאות, כתנאי לקבלת רישיון להפעלתם. הפעלת המצלמות שיוצבו בחדרי הקשישים תותנה באישור משפחת הקשיש.

הצעת החוק נהנית מתמיכת 81 מחברי הכנסת, המהווים כמעט את כלל הח"כים היכולים לחתום על הצעות חוק. במקביל נבחנת ההצעה להרחיב את הצעת החוק על סוגים נוספים של מוסדות בהם שוהים חסרי ישע.

על פי ההצעה, לא תהיה רשות לשדר או להעביר חומר מצולם לאף גורם חיצוני אחר מלבד משרד הבריאות, אלא למשטרת ישראל באישור בית המשפט לאחר שקם חשד להתעללות במקום מסוים.
הצעת החוק מחייבת את המחלקות הסיעודיות לסוגיהן להציב מצלמות כתנאי לקבלת רישיון להפעלתם. זאת במטרה למנוע מקרי אלימות פיזיים ונפשיים כאחד, אשר נחשפו לאחרונה.

עוד נקבע בהצעה כי כל מסגרת סיעודית תחויב להתקין מצלמות בין כתליה במשך כל שעות פעילותה, לרבות שעות הלילה, כך שבמקרה של חשד להתעללות או פגיעה יוכלו הרשויות להשתמש בחומר המצולם לצורך גיבוש תשתית ראייתית מספקת. יודגש כי על פי הצעת החוק יותקנו מצלמות בכל החדרים במחלקות והן יופעלו רק לאחר אישור המשפחה. במרחבים הציבוריים לא יידרש אישור מיוחד.

יו"ר שדולת הגמלאים, ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), אמר "אנחנו לא מוכנים להמתין אפילו דקה אחת נוספת בהגנה על קשישים סיעודיים. הצעירים יובילו את המאבק עבור המבוגרים".

יו"ר ועדת חוקה, ח"כ יואב קיש (ליכוד) , הוסיף "המציאות דורשת לחייב כל מסגרת סיעודית להתקין מצלמות ונפעל להשלמת החקיקה כבר במושב הכנסת הנוכחי. בכוונתי להרחיב את החקיקה על מנת להגן על כל חסרי ישע וביניהם כמובן נכים וקשישים."

יו"ר סיעת "ישראל ביתנו", ח"כ רוברט אילטוב, ציין "החלטנו להוביל מהלך אשר יעגן בחקיקה הצבת מצלמות בבתי אבות, על מנת למנוע מקרים כאלה בעתיד. מצערת אותי העובדה שאנו נאלצים להציב מצלמות על מנת למנוע מקרים כאלו, מקרים אשר לא אמורים לקרות מלכתחילה אך לצערי המהלך בלתי נמנע."

יו"ר סיעת "הבית היהודי", ח"כ שולי מועלם רפאלי:"ישנם מקרים רבים שלא נחשפו לציבור או למשפחות משום שלא תועדו ועל כך מעידים גם עובדים בתחום הסיעוד. רישות בתי אבות במצלמות ישמשו הן כגורם מרתיע והן כאמצעי לבחינת התנהלות המטפלים בקשישים חסרי ישע".