בית הנשיא, הערב
בית הנשיא, הערבצילום: מארק ניימן, לע''מ

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נשא דברים היום (שלישי) בפתיחת הכנס לעתיד העם היהודי שמוביל המכון למדיניות העם היהודי ונערך בבית הנשיא.

האירוע התקיים במעמד נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור, יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי ונשיא המכון למדיניות העם היהודי אבינועם בר יוסף. עוד השתתפו באירוע שגריר ארצות הברית בישראל לשעבר דן שפירו והמדינאי דניס רוס.

בראשית דבריו ברך הנשיא את הנוכחים ואת אנשי המכון למדיניות העם היהודי, על קיום מפגש משותף של מחשבה וסיעור מוחות על עתיד העם היהודי. בדבריו התייחס ריבלין לנושא עליית הלאומיות למול מגמות הגלובליזציה והשפעותיו על העם היהודי בישראל ובתפוצות.

"השפעותיו על העם היהודי במדינת ישראל ומחוצה לה עשויות להיות הרות גורל. סוגיית הלאומיות למול הגלובליזציה, גם אם בניסוח מעט אחר, עמדה בלב קיומנו במיוחד מאז עלייתה של התנועה הציונות על במת ההיסטוריה", אמר ריבלין.

לדבריו, "בעם היהודי בוערים שני דחפים המנתבים את האומה היהודית לכיוונים סותרים ומנוגדים. מחד, הדחף לאוניברסליזם לקוסמופוליטיות, להתערות מלאה בקרב העמים. דחף למתן תרומה עמוקה לאנושות בכללותה. ומאידך שאיפה לפרטיקולריות, לבדלנות, ללאומיות ולהתכנסות פנימה".

הנשיא הדגיש כי התקופה הנוכחית היא תקופה מאתגרת ביחסי ישראל והתפוצות. "יהדות התפוצות חוששת כיום פן יוחרף חלילה היחס כלפי יהודים מצד כוחות שונים. למשל כתוצאה מפעולותיה של מדינת ישראל בשעה שזו מקדמת את האינטרסים הממוקדים שלה. מן העבר השני, מתגבר החשש כאן בישראל, כי האיזון העדין בין זהות פרטיקולרית לבין זהות קוסמופוליטית מתערער אצל רבים מיהודי התפוצות.

''זו כמובן ההזדמנות שלי לקרוא למנהיגות הרבנית, שדאגתה לעתיד העם היהודי אינה מוטלת בספק, להשתתף באופן פעיל בשיח האסטרטגי והחיוני כל כך על עתיד העם היהודי. מוטלת עלינו החובה להתוות אסטרטגיה, ולנסח חזון", אמר ריבלין.

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, אמרה באירוע כי "למעלה משבעים שנה חלפו מאז תבוסת גרמניה הנאצית, ומפלצת האנטישמיות שוב מרימה ראש באירופה, וכן, אפילו בארצות הברית. כאשר מציירים צלבי קרס בפתח גן ילדים, עוקרים מצבות בבתי עלמין יהודיים ומאיימים על מרכזים קהילתיים בפיצוץ – משמעותם של אירועים אלה היא שאנו חווים התפרצות של אנטישמיות, שהייתה רדומה וחבויה ועתה יצאה כאותו שד מן הבקבוק.

''יש לומר במפורש: ארצות הברית אינה אנטישמית, חלילה. היא הטובה שבידידותינו, אך אפילו שם יש תקריות אנטישמיות. המצב באירופה חמור לא פחות. יש צורך בהגנה אקטיבית על כבוד האדם, ועל חירות האדם, ועל זכויות האדם. יש צורך בהגנה מתמדת על ערכים דמוקרטיים אלו, שקודשו בדמם ובחירותם של קרבנות העריצות והשנאה. זאת משימתן של כל רשויות השלטון בכל אתר ואתר, ובתוכן הרשות השופטת", הוסיפה נאור.