הוועדה לצדק חלוקתי ושוויון חברתי בראשות ח"כ מיקי זוהר תארח בכנסת מחר (שני) בבוקר דיון ראשון מסוגו במצוקותיהם של גברים – שיעסוק גם בהרחקת ילדי גירושין מאבותיהם באמצעות מרכזי הקשר הידועים לשמצה של משרד הרווחה.

"הזנחנו באופן בעייתי את מצוקות הגברים", אמר לנו ח"כ זוהר. "גברים נפגעים הרבה יותר מנשים בסיטואציות מסוימות. הדיון הזה יכול להביא לשיח חדש ומעניין, שיאפשר גם לגברים לקבל את הדברים שהם צריכים כדי להתמודד עם קשיים, כמו שיש לנשים כיום".

בתשובה לשאלתנו אמר ח"כ זוהר כי צריך לתת את הדעת לתופעת תלונות השווא המוגשות ע"י נשים. "הסיפור הזה עלול היות סוג של כדור שלג, כי בכל פעם שיהיה ויכוח בין גבר לאישה, האישה תשתמש בכלי הזה ותגיש נגדו תלונה, ויהיה קשה מאוד להגיע אל חקר האמת, כי זו תהיה מילה מול מילה", הסביר. "חשוב להבהיר שאנחנו יודעים שברוב המקרים התלונות הן תלונות אמת, אבל צריך גם להתייחס ברצינות לתלונות שווא על מנת שמקרים אלה לא יישנו בעתיד".

איבד את אביו בגיל שש

ח"כ זוהר מכיר את בעיית מרכזי הקשר. "ברגע שהזוגיות נגמרת ומתחילים הוויכוחים האינסופיים הללו, זה עלול להיגרר גם למקומות שלא רוצים להיגרר אליהם, ואז, בלי לבדוק מה מידת המסוכנות של הגבר – ושל האישה, במקרים נדירים יותר – מחליטים שצריך לעשות הכל באמצעות מרכזי קשר, הבהיר. "מי שמפסיד מזה זה אך ורק הילדים שלא מצליחים לזכות להורות משמעותית וטובה. גם בעניין הזה אני רוצה לבחון את הסוגיה".

ח"כ זוהר, שאיבד את אביו בתאונת דרכים כשהיה בן שש, אמר: "אני אבוא מתוך הבנה לגבי המשמעות של אב בחייו של ילד. הפופוליזם הוא לא מנת חלקי. אני אומר את האמת גם אם לא אוהבים לשמוע אותה, בין אם אלה הגברים ובין אם אלה הנשים.

"אני מגיע לדיון הזה ממקום מאוד נקי ומאוד אובייקטיבי", הוסיף בזהירות, "כשאני לא מנסה לפגוע במעמדו של אף אחד משני הצדדים ולכן אולי אוכל לערוך באמת ישיבה הוגנת".

קרב הנתונים

בישיבה אמור להשתתף פרופ' זאב וינשטוק מאוניברסיטת חיפה, ואנשי אקדמיה אחרים, אשר טוענים שהנתונים שמגיעים לציבור לגבי אלימות במשפחה – מהם עולה כי מדובר באלימות חד צדדית של הגברים – אינם משקפים את האמת המחקרית, שמצביעה על תופעה הדדית וסימטרית.

"לנתונים צריך להתייחס בצורה אובייקטיבית ואפשר לקבל נתונים מכמה גופים ולעשות השוואה ולהגיע לחקר האמת", קבע זוהר.

יותר מ-4,000 ילדי גירושין נאלצים להתראות עם אחד ההורים – בדרך כלל האבא – במרכזי קשר, למשך שעה בשבוע, תחת פיקוח של עובדת סוציאלית. לטענת פעילי האבות, משטר מרכזי הקשר משמש לניתוק הדרגתי של הקשר הרגשי בין הילדים לאביהם.

בכדי לאלץ ילד להתראות עם הורה במרכז קשר למשך תקופה ממושכת, אין כל צורך להוכיח עבר אלים או "מסוכנות" של אותו הורה, ודי בכך שעובדת סוציאלית מצביעה על "גירושין בקונפליקט".