
הַצִּפֳּרִים פָּרְחוּ וְעָפוּ,
עַל שְׂפַת יַרְדֵּן קְנֵי סוּף הוּצָפוּ,
בִּצְחוֹק פָּתוּחַ,
בְּלִי לוֹמַר מַדּוּעַ,
הוֹלֵךְ הוּא,
הוֹלֵךְ רָחוֹק הָאִישׁ מִן הַבִּקְעָה.
בָּעֲנָנִים תְּלוּיָה הַקֶּשֶׁת
אַךְ עוֹד לוֹחֵשׁ מַכְשִׁיר הַקֶּשֶׁר
מִלָּה אוֹ שְׁתַּיִם
כְּמוֹ מַשַּׁק כְּנָפַיִם
עֲנֵה לִי,
רוּת סוֹף אוֹמֵר הָאִישׁ מִן הַבִּקְעָה.
(האיש מן הבקעה, חיים חפר)
אין כמו לנצל את הימים הקרירים האחרונים לטיול בבקעת הירדן. בימים הקרים בקעת הירדן חמימה ונעימה, מוריקה ומזמינה.
להעלות על נס
נחלי פיראן ותלכיד סמוכים זה לזה וצמודים לכביש 90. המסלול מעגלי, והוא מתחיל ומסתיים באותה נקודה. לבאים מדרום - 13 קילומטר צפונית למפגש ציפורה ולמושב ארגמן נראה שילוט לנחל פיראן, ומיד אחריו מצד שמאל לאנדרטת שיבלי. לבאים מצפון – כ‑15 דקות נסיעה דרומה לאחר היישוב מחולה.
נחנה את רכבנו ליד האנדרטה על שם מוחמד שיבלי ז"ל, גשש בדואי שנהרג בשנת 1991 על ידי מסתנן מירדן. מחבל בודד חדר מירדן והתחבא בגשרון שמתחת לכביש (שמתחתיו נעבור). מוחמד הגשש הוביל את הכוח לגשרון, ונורה על ידי המחבל. כוח המילואים שהיה בעקבותיו חיסל אותו והרגו. זה המקום להעלות על נס את גבורתם של הלוחמים בני המיעוטים המשרתים בצה"ל.
פריחה מרהיבה
נחצה את הכביש, ונעלה בוואדי פיראן המסומן בסימון אדום והמשכו בירוק. לפירוש שמו של נחל פיראן שתי גרסאות. האחת - בתרגום מערבית - נחל העכברים, על שם הכוכים והמערות שבערוץ הנחל. השנייה - מהמילה "פורון" שפירושה בערבית תנור. כנראה השם הגיע מכך שהרועים היו יורדים מההרים, ופגשו בחום הרב העולה מן הבקעה דרך ואדי זה.
בנקודה זו נפגשים שלושה אזורי תפוצת הצומח: צמחייה ים תיכונית, צומח סהרו-ערבי וצומח סודאני. אלה נותנים לנו צמחייה מגוונת וייחודית שעוטרת את הנחל.
למטייל בעונה המתאימה צפויה חוויה מרשימה נוספת. הוואדי מצטיין בפריחת הגיאופיטים שבו: במדרונותיו פורחים אלפי נרקיסים ורקפות, והחודש זה השיא - פריחה מרהיבה של צבעונים, אירוס הגלבוע והאירוס השחום.
בין הסלעים
ואדי פיראן הוא גם גן עדן לחובבי החי: שפני סלע בין המצוקים הזקופים, בשטחים הפתוחים נראה את הצבי הארצישראלי, בזים מצויים ועורבים קצרי זנב מקננים בנחל, ואלפי חסידות ועופות דורסים נראים כאן בעונת הנדידה.
נעלה בערוץ נחל פיראן, ניפגש בגיא בסימון ירוק שמעלה אותנו אל האוכף, ונעפיל אל נקודת תצפית הצופה אל מרחבי הבקעה. למי שעולה לתצפית מתגלה במפתיע נוף עוצר נשימה. מדרונות ההרים, פיתולי הירדן ורכסי עבר הירדן פרוסים ככף היד וחוברים כאן לתמונת נוף מהיפות בארץ.
שתי גדות לירדן
בנקודה זאת אפשר להבין היטב את מבנה הבקעה: בקעת הירדן בנויה משני עבריה כתמונת ראי. באמצע אפשר לראות גאון הירדן, שם זורם ערוץ נהר הירדן הקרוי בערבית הז'ור, משני צדיו נראה את הבתרונות (קטרות), את כיכר הירדן (הע'ור) ואת מדרונות ההרים הסוגרים על הבקעה.
אם נביט אל עבר הרי מואב נוכל לראות בחלקם הדרומי את השפך של נחל יבוק לירדן, שם חצה יעקב אבינו את הירדן לאחר מאבקו עם המלאך. נסיט את פנינו צפונה ונוכל לראות את השפך של ואדי יביס, שכנראה משמר לנו את השם יבש, שכן באזור זה הייתה יבש גלעד הקדומה. נוכל להיזכר בברית הלא כרותה של תושבי המקום עם שאול המלך, מרגע עלייתו למלוכה, במלחמתו נגד נחש העמוני ועד לרגע מותו במלחמה נגד פלשתים, שיושבי יבש חירפו נפשם כדי להביאו לקבורה.
נרד מהתצפית ונמשיך מעט צפונה עד שנתחבר לערוצו של נחל תלכיד המסומן בסימון כחול, ונרד איתו מזרחה בחזרה אל הבקעה. חשוב לציין כי בנחל זה מצויים במשך רוב ימות השנה גבי מים, שיש צורך לעקוף אותם בעזרת היתדות שהותקנו במקום. משם חוצים את הכביש לכיוון האנדרטה, וחוברים לרכבים.
זהו מסלול טיול מהנה שנמשך כשלוש שעות ומתאים למשפחות שאוהבות ללכת (אפשר לקחת מנשאים).
פורסם בפנימה