במשרד רה"מ
במשרד רה"מצילום: חיים צח, לע''מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש היום (שלישי) בירושלים עם חברי עמותת "דור הפלמ"ח" ועם בני משפחתו של השר לשעבר והאלוף במיל' רחבעם זאבי (גנדי) הי"ד.

בין חברי העמותה נכחו האלופים במיל' שייקה גביש, עמוס חורב, צבי זמיר והמשורר חיים גורי. את משפחתו של גנדי ייצגו בנו פלמ"ח, בתו צאלה וכלתו יעל.

הפגישה באה בעקבות ההסכמה כי מתחם שער הגיא- באב אל וואד- ייקרא על שמם של פורצי הדרך ומלווי השיירות לירושלים, ולא על שמו של גנדי שיונצח באזור ברקן בתחום המועצה האזורית שומרון, שם ייבנה מתחם הנצחה.

משפחת זאבי ביקשה מראש הממשלה נתניהו, באמצעות ראש הסגל יואב הורוביץ, להיעתר לבקשת ותיקי הפלמ"ח שלא להנציח את גנדי בשער הגיא, זאת על מנת להיות נאמנים לערכי החברות ואהבת ארץ ישראל שאפיינו את גנדי בחייו.

עמותת דור הפלמ"ח בירכה על הסיכום והודתה לראש הממשלה נתניהו. הסיכום יעוגן בהחלטת ממשלה חדשה שתגובש בימים הקרובים.

"ביקשתי להגיע להסכמה על שתי הנצחות לפני יום העצמאות", אמר נתניהו בפגישה, ''חשבתי שיש חשיבות גדולה מאוד להנציח את פועלו של גנדי, של האלוף רחבעם זאבי, שתרם תרומה גדולה לביטחון ישראל, וחשבתי שיש חשיבות גדולה מאוד לעשות הנצחה לפורצי הדרך לירושלים, שתרמו בגופם את הפתיחה של בירתנו בקרבות נועזים רבי הוד''.

''אני שמח שהגענו להסכמה. ההסכמה הזאת היא טובה, היא מכבדת גם את גנדי ומכבדת גם את פורצי הדרך. אני רוצה להודות לכם. אני רוצה להודות לך, פלמח ממשפחת זאבי ואני רוצה להודות לכם, פורצי הדרך, על המפגש המרגש שהיה לנו. אני רוצה להודות גם לחברת הכנסת ענת ברקו ולך, יוסי דגן", הוסיף ראש הממשלה.

הוא הדגיש, ''אנחנו פה בזכות הנופלים ואנחנו פה בזכות הלוחמים. זו אמת פשוטה, היא קובעת את מסלול חיינו והיא מבטיחה את עתידנו. זו המציאות שבה אנחנו נמצאים קרוב למאה שנים כבר, אבל אם אנחנו, חלילה, נפרום את חוט הזיכרון והמורשת – אנחנו לא נוכל להבטיח את העתיד. לכן אנחנו עושים כאן דבר מאוד חשוב, אנחנו שוזרים את חוטי הזיכרון זה בזה, מתוך כבוד הדדי ומתוך הערכה עצומה לפעולתם ואמונה עצומה בעתידנו".

נתניהו עם ותיקי הפלמ"ח
נתניהו עם ותיקי הפלמ"חצילום: חיים צח, לע''מ

''אנחנו ניהלנו לפי דעתי מאבק הגון עם מטרה מאוד ברורה. נמנענו מכל התקפה אישית, פעלנו בכיוון של רכישת דעת קהל אוהדת, אבל בעיקר פנינו לכאן כדי לקבל החלטות שהביאו לתוצאות. אני שמח מאוד על כך שנמצא הפתרון''.

''יושב פה יפתח פלמ"ח, שגם נושא את שם הפלמ"ח", הוסיף גביש. ''גנדי היה לוחם פלמ"ח וביחד השתתפנו בקרב, אפילו הייתי מפקד שלו, לא היה לנו שום דבר נגד גנדי באופן אישי פרט לעובדה שהוא לא לחם בחטיבת הראל, זה הכל. אני שמח מאוד על כך שנמצא הפתרון הזה שנתן תשובה, ופתר את שתי הבעיות. אני גם שמח לשמוע שהממשלה תדון ותשנה את החלטתה.

''אני חוזר ואומר – אנחנו מודים לך באופן אישי, בשפה שלנו, בלי חוכמות. קיבלנו את מה שרצינו, אנחנו מרוצים מההחלטות ואנחנו מקווים שתושג המטרה, מצד אחד להנציח את המערכה הזו, מצד שני לתת תגובה ותשובה למשפחות השכולות על מאת החללים שנפלו, על הצורך להנחיל את המורשת וזו אחת ההצלחות של המאבק הזה. ההנצחה הזו חשובה מאוד לעם ישראל ולדורות הבאים. אני מודה בשם כל החבורה הזו וגם בשם האוהדים הרבים ותבוא עליך ועל כל הצוות שלך הברכה", הדגיש גביש.

פלמ"ח זאבי אמר בפגישה, "היה מאמץ לא פשוט והיינו צריכים לגשר על הרבה דברים. אני רוצה להגיד שאפשר וצריך ללמוד ממה שקורה כאן בכל תחומי החיים שלנו. אנחנו התרגלנו, בכמעט שבעים שנה האלה שאנחנו יחד פה במולדת, לריב ולהתווכח כמעט על כל דבר.

''והנה, משהו מאוד עקרוני שנפל בינינו, בין ותיקי הפלמ"ח ובין משפחת זאבי שמנציחה את המייסד שלה, את הסלע הענק הזה – גנדי, שאנחנו מקבלים בעצם החלטת ממשלה ועובדים על זה חמש שנים ללא לאות ולומדים בחודשים האחרונים שבעצם יש איזשהן זכויות שהובטחו – זכויות קיימות חזק מאוד, אבל הן הובטחו כבר ולא ידענו ושהדבר הזה עולה לוותיקי הפלמ"ח וללוחמי הראל בדם.

''אני נזכרתי בחודשים האחרונים הבן של מי אני ואיך קוראים לי. הפלמ"ח הרטיט את אבא כל כך שהוא אפילו קרא לי פלמ"ח ופניתי ביוזמה שלי ליואב הורוביץ, וביקשתי ממנו למצוא דרך שבה אנחנו לא נראה חלילה לעם שגם פלמ"חניקים והמנציחים שלהם יודעים להתכתש, ואז למדתי שבכלל ראש הממשלה כבר באמת בדעה הזאת, כך שנפלתי לדלת פתוחה. זה היה נפלא ומאותו רגע כל ההתנהלות הייתה קלה מאוד".

בנו של גנדי הוסיף ושיבח: ''יש פה צוות שהחליט לתפוס את זה בשתי ידיים ולתת כמו שצריך ללוחמי הראל את ההנצחה שהם כה ראויים לה ולמצוא תחליף הגון ומכובד למי שחקקנו על קברו – ולא סתם – אלוף נעוריה של המולדת. תודה רבה, תודה ראש הממשלה".