בשבוע שעבר סבלו תושבי חבל יבנה מזיהום אוויר חמור בעקבות שריפה שפרצה בבריכות החמצון באשדוד. התושבים נקראו על ידי המשרד להגנת הסביבה שלא לצאת מהבתים לפרק זמן מסוים ולאחר מכן הותרו לצאת, אך נאמר להם לצמצם את השהייה באזורים בהם יש ריח של עשן.
על ההשלכות הסביבתיות והבריאותיות של השריפה שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם ראש מועצת חבל יבנה, משה ליבר, ששיגר מכתב לשר להגנת הסביבה, זאב אלקין, ובו הוא כותב "למרות פעולות הכיבוי בשטח, נראה כי פעולות המניעה שנעשות עד כה הינן בבחינת פתרון ארעי, שיוביל לדלקות חוזרות ונשנות ולמטרד סביבתי קשה ומתמשך ללא פתרון לטווח הארוך. אני דורש כי יינקטו על ידי אנשי משרדך פעולות שיקום יסודיות של שלושת האתרים - בריכות החמצון ושני האתרים הנוספים- רתמים ואתר א.א הממוקמים כקילומטר מערבית לבריכות החמצון".
על המציאות כעת מספר ליבר ואומר כי אמנם כעת השתלטו כוחות כיבוי האש בעזרת הצבא על הדליקה, אך המונח 'כרגע' הוא הרלוונטי ביותר שכן מדובר בהזנחה ארוכת שנים של בערה מתמדת מתחת לפני האדמה, בערה הפורצת שוב ושוב ועוד צפויה לחזור ולבעור תוך סיכון בריאות תושבי האזור.
"אחרי 15 שנה שאשדוד הזניחו את הבריכות הללו ועברו למקום אחר מבלי לפעול לשיקום המקום יחד עם המנהל השריפה פרצה. בנוסף כקילומטר מאתרי החמצון יש שני אתרי אשפה שלא טופלו. ברתמים העניין רק מטופל אבל לא שיקום, כמו פלסטר לחולה אנוש, ואזור א.א בוער כל יום והתושבים נושמים את העשן הזה ואי אפשר לחיות, אי אפשר לנשום את זה. זה לא עניין של איכות חיים אלא פגיעה בבריאות ופגיעה בחיים. הרשויות צריכות לפעול מבלי להתחשב בעלויות".
על המציאות הקיימת במקום הוא מסביר: "הושארו בריכות חמצון עם עשבייה מלמעלה ובוצה. זו צמחייה עבותה בכל השטח והאש נדלקה מסביב והדליקה את הצמחייה הסבוכה והיה קשה מאוד לכבות אותה. לקח זמן עד שהבינו מה קורה ואחרי שהבינו לקח זמן עד שכיבו את האש. בנוסף אני אומר שהבערה כובתה אבל יש בערה פנימית קיימת, הסכנה קיימת וזו סכנת חיים. זו פגיעה בבריאות התושבים והגורמים חייבים לפעול. לא נרפה עד שהשטחים הללו ישוקמו".
ממשיך ליבר ומציין כי שטח א.א. שהוזנח ממשיך לבעור גם כעת ובנוסף שטח ברכות החימצון שפרצה בו האש הוא שטח חדש יחסית ש"חייב להיות מטופל. יש וועדות והחלטות, אבל לא מבצעים אותן. אין החלטות לשקם את האזורים הללו, לחפור, לבצע ניקוז ולגרום לכך שהשטחים הללו לא יעשנו שוב".
לנוכח הדברים נשאל ליבר אם קיים תקדים כלשהו בעולם, וממנו ניתן יהיה ללמוד מה הצעדים הנדרשים במקרה שכזה. ליבר משיב: "אני לא מאמין שיש שטחים כאלה בעולם שנזנחים לאורך זמן, במיוחד כשמדובר באזור סמוך לישובים. יש כאן את אשדוד, יבנה, גן יבנה ועוד. זו הזנחה פושעת. המינהל לאיכות הסביבה והרשויות חייבים לפעול. היו צריכים לעשות זאת לפני שנים. עכשיו כשרואים את המשמעות צריך להתחיל מהיום".
בכנסת מתקיים היום דיון מיוחד בסוגיה זו, וליבר מבהיר כי אם דיון זה לא יניב תוצאות בפועל ובאופן מיידי הרי שבכוונתם לפנות לערכאות. עוד נשאל ליבר אם מבקר המדינה נתן דעתו על הסוגיה. לדבריו "לא ראיתי דו"ח של מבקר המדינה בעניין הזה. אין ספק שיש הזנחה של כולם. ראוי שמבקר המדינה יבדוק. יש לו הרבה מה לומר כאן. מדובר בפגיעה בבריאות הציבור".