דירוג של מקצועות מסוכנים יכול להתבצע על פי שורה ארוכה של פרמטרים. בניגוד למה שנהוג לחשוב, הסיכון הוא לא רק פיזי אלא עלול לנבוע מחשיפה של העובד לאיומים מסוימים.
הבעיה היא שאין כיום בישראל גוף שמדרג את רמת הסיכון במקצועות השונים ולכן צריך להתייחס לנתונים מהמכון לגיהות ובטיחות בעבודה, ממשרד הכלכלה וכמובן מהמוסד לביטוח לאומי שאחראי על תשלום דמי פגיעה לנפגעים של תאונת עבודה.
הנה חמשת המקצועות שהם ככל הנראה המסוכנים בישראל:
1. פועלי בניין
מספר תאונות העבודה המבוטחות בענף הבניין נמוך משמעותית ממספר התאונות בפועל. יש הרבה פועלי בניין שרשומים כעובדים זרים ולכן המעסיק לא מדווח עליהם, מה גם שלא כל תאונה מסתיימת במוות. מצד שני, גורם המוות השכיח ביותר בקרב פועלי בניין הוא נפילה מגובה וכמעט מדי חודש מתרחש מקרה כזה ברחבי הארץ.
2. פועלי ייצור
בענפי הייצור השונים חשופים העובדים לסוגים שונים של סיכונים. הם נפגעים בתאונות עבודה יותר מאשר עובדים אחרים במשק, גם אם לא תמיד זה מסתיים במוות. התחומים המסוכנים בתוך ענף הייצור הם תעשייה כללית, תעשיית מוצרי הפלסטיק והגומי ותעשיית הזכוכית והקרמיקה.
3. כבאים ושוטרים
עובדי שירותי הביטחון וההצלה ערוכים יותר מעובדים אחרים במשק מבחינת ציוד מגן, אך הם מסכנים את חייהם מתוקף התפקיד כדי להציל חיים. מכאן שכבאים ושוטרים למשל לוקחים חלק במקצוע מסוכן מאוד. בנוסף, השיעור הגבוה ביותר של עובדי כוחות הביטחון וההצלה שנפגעים מתאונות עבודה נרשם בשנים האחרונות בקרב כאלה שמועסקים ברשויות המקומיות.
4. רופאים, אחיות ועובדי רווחה וסיעוד
לא נהוג לזהות את עובדי ענף הרפואה עם סיכונים גבוהים ותאונות עבודה, אך צריך לקחת בחשבון שגם הם מסכנים את חייהם כדי להציל חיים של אחרים. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, מעל 4,300 עובדים בתחומים אלו קיבלו בשנת 2012 דמי פגיעה. אם לוקחים בחשבון שדמי הפגיעה משולמים רק לעובדים שהחסירו מעל 12 ימי עבודה, מבינים שככל הנראה מדובר על מקצוע מסוכן.
5. מוסכניקים
עבודה במוסך מסוכנת כי היא כוללת שימוש בציוד כבד. מוסכניקים מסכנים את חייהם על בסיס יומי והם מעורבים בהמון סוגים של עבודות פירוק, הרכבה, ייצור ועוד. רוב המוסכניקים נפגעים במהלך תיקון כלי רכב ויש גם כאלה שסופגים תאונות עבודה תוך כדי תיקון אופנועים. נתונים אלה מסבירים מדוע תיקון במוסך הוא שירות יקר ולמה יש צורך בהקצאת אמצעי בטיחות מיוחדים עבור אנשי המקצוע. הסיכון מגולם במחיר העבודה והוא מחייב נקיטת זהירות ללא פשרות.