
71 חברים בפרלמנט האירופי מלמעלה מעשרים מדינות באיחוד, קוראים להגדיל את התמיכה בניצולי שואה, על ידי האצת והעמקת ההשבה של רכוש שנגנב ונבזז במלחמת העולם השנייה.
חברי הפרלמנט, המייצגים שורה של מפלגות מכל הקשת הפוליטית, התחייבו בהודעה משותפת שפרסמו, לשתף פעולה במאמץ להשיב רכוש מימי השואה ולטפל בבעיות הרווחה ההולכות ומחריפות של הניצולים, שרבים מהם חיים בעוני.
ההצהרה גם קוראת לנציבות האירופית ולמדינות האיחוד למנות שליחים מיוחדים לענייני השואה ולספק להם כלים למילוי ההתחייבות האירופית בנושא השבת הרכוש, בהתאם להצהרת טרזין מ-2009 על נכסים בתקופת השואה (ההצהרה, שאושרה בתום כנס בפראג על ידי 47 מדינות, כללה תוכנית פעולה לסיוע לקורבנות הרדיפה הנאצית ולהנצחתם, נ"ק).
גדעון טיילור, יו"ר התפעול של הארגון היהודי להשבת רכוש (איל"ר), אומר כי ההצהרה חיובית ביותר. הוא גם הביע תקווה שהמהלך של חברי הפרלמנט האירופי יאיץ במדינות עצמן לפעול בנושא. "נדרשת פעילות דחופה בנושא השבת הרכוש, כדי לשים קץ לאי צדק שנגרם לניצולים ולסייע לאלו בניהם שחיים בעוני ובמצוקה", אמר טיילור. "הצהרת הפרלמנט האירופי מציבה את האיחוד בחזית המאבק לעשיית צדק עם הניצולים ומשפחותיהם".
בהודעת חברי הפרלמנט נאמר שהם מתחייבים "לדאוג לאלתר לרווחת הניצולים, להגן על בתי קבורה יהודים כמו גם על קברי אחים ואתרי קבורה אחרים בהם קרובים יהודים, לשמר אתרי מורשת יהודיים ולקדם פעילויות חינוך ומחקר להנצחת זכר השואה".
"באמצעות הצהרה זו, חברי הפרלמנט האירופי מאשרים מחדש את האחריות המוסרית של מדינות האיחוד לקדם את השבת הרכוש מתקופת השואה", אמר חבר הפרלמנט האירופי גונאר הוקמרק, יו"ר הברית האירופית למען ניצולי השואה.
לדבריו ההצהרה מעבירה גם מסר ברור. "בעקבות הזדקנות הניצולים יש צורך דחוף לפתור את נושא השבת הרכוש, ושעשיית צדק עם קורבנות השוד ההמוני בשנות השלושים והארבעים של המאה הקודמת נותרה בסדר עדיפות גבוה באיחוד האירופי".
יואל ליאון, שגריר מיוחד של משרד החוץ הישראלי לטיפול בהשבת הרכוש, טוען כי חלה חובה להאיץ את הטיפול בנושא. "יותר משבעים שנה מאז השואה, הושב רק חלק קטן מרכוש פרטי וקהילתי שנלקח באופן לא חוקי מקורבנות יהודים. במקביל, ניצולים רבים חיים בעוני, והבעיות שלהם רק מחמירות עם הזדקנותם".
"מדובר כאן בזכויות אדם, לא בעניין יהודי בלבד. לכן, על כל מדינות האיחוד להתגייס למען המטרה ולוודא שלכל מדינה יש מנגנון יעיל להשבת הרכוש לבעליו", ציין ליאון.
בכינוס תחת הכותרת "מחפשים צדק – השבה וזיכרון" שנערך בפרלמנט האירופי בחודש שעבר , במהלכו פורסמה ההצהרה וחברי הפרלמנט נקראו לחתום עליה, אמר נשיא הפרלמנט אנטוניו טג'אני ש"השבת הרכוש היא חלק חשוב במאמץ לעשיית צדק".
בהכנת העצומה תמכו שורה של ארגונים ובראשם איל"ר, שהוקם על ידי ארגונים יהודיים מובילים בעולם בעקבות התמוטטות הגוש הקומוניסטי במזרח אירופה. זאת, במטרה לטפל בנושא השבת הרכוש היהודי ולהזכיר לעולם שיש לתקן את גם את העוול החומרי שנגרם ליהדות אירופה בשואה.