בפרק הקודם ראינו שהחיים שלנו מלאי אתגרים, יום יום שעה שעה, שאת רובם אנו בכלל לא בוחרים.
דוגמא לכך היא קרוב משפחה שנפטר באופן פתאומי. אנו שומעים לא אחת על אישה שבעלה נפטר ומאז היא אינה מסוגלת לקום מהמיטה, לנהל את הבית ואת חייה כמקודם. הורים שאחד מהילדים שלהם נהרג בתאונת דרכים לא עלינו, שמתקשים להתרומם מהמשבר, מתכנסים בעצמם ושגרת החיים שלהם משותקת.
אתגרים יכולים להופיע גם במצבים שגרתיים לא נעימים היוצרים תחושות כעס ותסכול, אם זה בין בני זוג, הורים וילדים, בין שכנים, עם מנהלים או חברים לעבודה ובכל מעגל חיים בו אנו נמצאים. גם ביני ובין עצמי אני מתמודד עם אתגרים רבים שמובילים להתפרצויות כעס, רגשות מתסכלים, חוסר שליטה, התמכרות, אשמה ועוד רבים נוספים.
אין כל תועלת למנות את כולם וללמוד כיצד מתמודדים עם כל אחד מהם. הם רבים והם צצים בכל פעם מחדש במצבים שונים. כדי להתמודד עם האתגרים בצורה נכונה, עלינו להבין מדוע אנו מפחדים מהם וכיצד אנו בורחים מההתמודדות איתם, ומהו מקומם ותפקידם בחיינו. תובנות אלו יסייעו לנו להתמודד עם כל אתגר, קשה או 'קל'.
מדוע אנו בורחים מאתגרים?
אחת הסיבות העיקריות לכך היא, שאנו לא לוקחים אחריות על חיינו. אדם שלא לוקח אחריות על מעשיו ועל ההשלכות של מעשים אלה, לא ידע להתמודד עם האתגרים הנִקְרים בפניו. מי שלא יודע לקחת אחריות, יפחד מהכישלון ויחפש דרכים להימנע מהתמודדות, כי כשמתמודדים גם נכשלים... ואם בכל זאת הוא יתמודד ויכשל, יאשים אחרים בכשלונו, וינסה בכל כוחו לדאוג לכך שלא ידרש להתמודד עם מצב זה שוב.
סיבה חשובה נוספת היא הקושי שיש לנו לצאת ממעגל הנוחות שלנו, ולכן אנו בוחרים לא להתמודד. כל אדם יוצר לעצמו 'גבולות גזרה' של איזור הנוחות שלו. ככל שגבולות אלה מצומצמים יותר, כך קל יותר להוציא אותו מאיזור זה, וכל אתגר קל שבקלים מפר את שלוות הנוחות שלו ומכריח אותו להפשיל שרוולים ולעבוד קשה, כי אי אפשר להתמודד כשהידיים בכיסים. הרצון החזק להישאר באיזור הנוחות, גורם לנו להימנע עד כמה שניתן מפעולות המכריחות התמודדות עם אתגרים, ופחד מאתגרים שבאים או שיבואו ללא הזמנה.
נוסף לכך, תפיסת עולם המחברת בין מעשיי לאישיותי הנה גורם משמעותי ברצון שלי להימנע או לברוח מאתגרים. כאשר אני חי עם תובנה בה כשאני נכשל במעשה מסויים יש בו כדי להעיד על כישלון בערכי כאדם ובערך אישיותי, אני מפחד להיכשל כדי שלא לפגוע בהערכתי העצמית ושהכישלון לא יצור אצלי תחושה של אישיות כושלת.
כיצד אנו בורחים מאתגרים?
הדרך הטובה לברוח מהתמודדות עם האתגרים, היא לא להיפגש איתם מלכתחילה. אם הם לא יופיעו, והם מופיעים רק מחוץ למיטה או למעגל הנוחות, לא נידרש להתמודד מולם. אנו עדים לתופעה בה בני נוער, או אף מבוגרים מתכרבלים תחת השמיכה במיטה שעות לא הגיוניות, פעמים 12 עד 20 שעות, ולא מסוגלים לאגור כוחות לקום ממנה. אפשר לייחס תופעה זו גם לחוסר המשמעות שיש לנער או המבוגר בחייו ו'שאין בשביל מה לקום'. אך מנקודת מבט של התמודדות עם האתגרים, תופעה זו הנה למעשה, סוג של בריחה מהתמודדות מולם. מי שלא קם מהמיטה לא נדרש להתמודד עם אתגרים.
מי שמפגש חברתי מציב אותו בכל פעם מול אתגרים חדשים, כי הוא 'ביישן' ומרגיש נבוך ולא מסוגל לפתח שיחה ידידותית עם מי שרק עתה הכיר, ימנע מלהגיע לאירועים כאלה ויעדיף להישאר בודד בבית, כדי שלא יצטרך להתמודד עם אותן תחושות ועם אותם אתגרים.
בריחה מהמציאות – המזמנת לנו את כל האתגרים, הנה דרך נוספת לברוח מלהתמודד איתם. לא אחת אנו עדים לאנשים הנמצאים בייאוש כל כך גדול ובחוסר אמון ביכולת שלהם להתמודד עם האתגר ולנצח אותו, ששמים קץ לחייהם. זו גישה קיצונית וכואבת של בריחה סופית ממציאות קשה שאי אפשר או לא רוצים להתמודד איתה, ומתוך חולשה בוחרים לברוח ממנה אחת ולתמיד.
גם בריחה לסמים – לעולם של דמיונות בהם אין צורך להתמודד, סיגריות ואלכוהול או אכילה מופרזת, הם סוג של בריחה מהמציאות. אך לרוע מזלם של ה'בורחים' היא בריחה זמנית, ובסופו של דבר המציאות הקודרת חוזרת וטופחת להם על הפנים. נקודת היציאה ממעגל זה תהיה, בהבנה שעזרים חיצוניים אלה אינם כלים להתמודדות עם המצב הקשה, אלא אמצעים גרועים לברוח ממנה.
סוג נוסף של בריחה היא הנטייה לדחות דברים. כשאנו עושים אנו טועים. כאשר אנו פועלים, שגרת החיים מזמנת לנו כל הזמן אתגרים. דחייה של משימות, אינה אלא סוג של בריחה, במטרה להימנע מהתמודדות, כישלון ואף משברים אפשריים. אנו בוחרים לדחות משימות חשובות בחיים או לפתור 'בעיות', כדי לא להידרש לקשיים המלווים אותם, בתקוה שהפתרון יבוא מעצמו.
עם הזמן, כשנכיר יותר את ארגז הכלים שלנו, נלמד לעשות בו שימוש נכון ונתאמן בזה הרבה, נדע להפיג את הפחד מהאתגרים, ולקבל בברכה את ה'לא נודע' ולהתמודד עם האתגרים שהוא מביא. בשלב זה, המודעות לסיבות ולאופנים בהם אנו בורחים מהתמודדות, היא צעד ראשון וחשוב בדרך לשינוי.
פרק ג - להתמודד עם אתגרי החיים.
הארות והערות, שאלות ורעיונות לנושאים שמעניינים אתכם, יתקבלו בברכה: [email protected]