על רקע מעצרו של הרב ישעיהו הבר העומד בראש עמותת 'מתנת חיים' ונחשב לאחד ממתרימי הכליות הגדולים בישראל, מקודמת יוזמה המבקשת לעגן בחקיקה את סוגית תרומת הכליות בישראל ולהסדיר את נושא תרומת האיברים בישראל.
על פי הצעת החוק שתוגש בימים הקרובים על ידי ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), מושתלי כליה יוכלו לתרום לעמותה הפועלת למען השתלות הכליה בישראל ובמטרה להגביר את המודעות לטובת נזקקי הכליות והסדרת התרומה שתינתן רק לצרכי פרסום וקידום מוסד השתלות הכליה בישראל.
בנוסף, כדי למנוע סחר אסור באיברים, ייאסר על תורם הכליה לקבל תמורה כלשהי או טובת הנאה עבור תרומתו.
הצעת החוק אף מבקשת לעגן בחקיקה את רשימות ההמתנה לתורמי כליה כך שתורמים יוכלו לבחור בין מקרים ספציפיים את המקרה הנוגע ביותר לליבם לצורך התרומה.
ח"כ מקלב מסביר כי כיום קיימת נוקשות רבה בדרג הפקידותי בכל הקשור לתרומת כליות. "מעתה כל אדם שרוצה לתרום - יוכל לתרום. מטרתה של הצעת חוק זו להגדיל את מספר תורמי אברים להשתלה מאדם חי, כדי לאפשר הצלת חיים של חולים הזקוקים להשתלה וצפויים לסכנת מוות בשל מחסור באברים להשתלה", אמר.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי כיום אחוז תורמי אברים להשתלה מאדם חי (בעיקר כליות) שביקשו לתרום תרומה אנונימית דרך מרכז ההשתלות נמוך ביותר, וזאת מחוסר מוטיבציה ורצון של התורמים לתרום כליה לאדם אנונימי שהם אינם יודעים מיהו.
"לעומת זאת התברר כי כאשר לנתרם הכליה יש שם ופנים והתורם יודע לאיזה אדם הוא תורם את הכליה, קיימת מוטיבציה גדולה יותר לתרום את הכליה, שכן במקרים רבים התורם משתכנע לתרום כליה, כאשר הוא נחשף לחולה ולסיפור העומד מאחוריו. לדוגמה ישנם אנשים שיתרגשו לשמוע סיפור של ילד הזקוק להשתלה או חולה שקרוב אליהם מבחינת רקע חברתי, גיל וכדומה", צויין בדברי ההסבר.
בהצעת החוק מוסבר כי הדרך היעילה ביותר להעביר את הרקע, המצב הרפואי ונתונים נוספים של החולים בפני המועמדים לתרום, היא באמצעות עמותות שיפרסמו בקרב הציבור את הצורך בתרומת אברים, ויוכלו לתווך בין התורם לחולה. "כאשר בדרך כלל אין לחולה או לבני משפחתו את הידע והניסיון להגיע לתורמים פוטנציאלים ולהביא בפניהם את סיפורו של הנזקק להשתלה".