הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) התכנסה לדיון בנושא הערכות רשות הכבאות להתמודדות עם שריפות.
דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שפורסם לפני חודשיים הצביע בין היתר על כך שמספר התחנות הקיים כיום קטן במידה ניכרת מהמספר שיידרש לזמן תגובה של עד 7 או 11 דקות, ולא זו בלבד אלא שמספר התחנות הקיימות כיום קטן בכ-27 אחוזים מהדרוש לזמן תגובה של עד 15 דקות, שהוא זמן התגובה המינימלי הארוך ביותר שהוגדר.
בנוסף עולה מן הדו"ח כי בינואר 2017 היו ברשות 348 רכבי כיבוי, כלומר אף לא מחצית התקן המלא (716) ורק כ-%76 מתקן הביניים (455). זאת ועוד, כ-40 רכבי כיבוי אינם נחשבים תקניים (כ-%11 מכלי הרכב).
ח"כ נאוה בוקר (הליכוד), שאיבדה את בעלה תת ניצב ליאור בוקר באסון הכרמל, אמרה בדיון כי "דו"ח הממ"מ מצביע על חוסר מוכנות של רשות הכבאות ועל פערים עצומים בין היעדים שהוצבו לה ב2013 לבין המצב בשטח.
''מאז אסור הכרמל חל שינוי מבורך כולל הקמת טייסת כיבוי, אבל בדו"ח נחשף שקיים מחסור של 2000 לוחמי אש, מאות רכבי כיבוי ועשרות תחנות כיבוי. במדינות מתוקנות על כל 1000 אזרחים יש כבאי אחד אצלנו זה על כל 4000", הוסיפה.
ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) שהדו"ח נכתב לבקשתו, אמר כי "מאז אסון הכרמל הוועדה לביקורת המדינה תוך פיקוח על הממשלה, הובילה לשינויים משמעותיים ולהתקדמות במערך הכבאות. זה לא היה בקלות, היה דו"ח קשה והרבה מהפוליטיקאים ניסו לברוח מאחריות כדי שהאשמה לא תידבק בהם. עדיין אנחנו בפערים של עשרות אחוזים בנושא כוח האדם ולא כל התקציבים הועברו. הנושא הזה חייב להיות על שולחן הכנסת כל הזמן. אנחנו רוצים לצמצם את הפערים כדי למנוע שריפות ולהציל חיים".
ח"כ טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת) אמר כי "השאלה כמה מתחנות הכיבוי הן בחברה הערבית בכלל ובנגב בפרט. בכל הנגב יש תחנה רק ברהט. תראו לי יישוב יהודי עם 18,000 בני אדם שאין בו תחנת כיבוי. בנגב בדרך כלל כוחות כיבוי האש מגיעים אחרי השריפה כי התושבים עצמם כבר מכבים אותה''.
רב טפסר דדי שמחי, נציב הכבאות וההצלה, הגיב לטענות ואמר "מצבנו סביר ואפילו טוב מינוס, התבצעה רפורמה מדהימה. לראייה מה שקרה בנובמבר 2016. בחמש שנים האחרונות נוספו 900 לוחמי אש, 150 כבאיות, 14 מטוסים.
''דו"ח הטכניון נעשה במהירות בתחילת הרפורמה ולא לקח את כל הפרמטרים הרלבנטיים, כמו סוגי המבנים, גובה המבנים, רמת האוכלוסייה, רמת הידע, ועוד. יש עוד הרבה מה לעשות אבל בסך הכל הרשות ניצלה באופן נכון את התקציב שהיא קיבלה.
"היום חסרים לי בערך 1300 לוחמי אש, ובכנות גם אם תביאו לי אותם מחר יש לי בעיה לקלוט אותם", הסביר שמחי, ''אני רוצה להגיע ל-3000 לוחמי אש בשנת 2023. התכנית הרב שנתית מסתיימת בסוף 2018 ואנחנו מקווים שהאוצר יאשר לנו תכנית רב שנית משנת 2019 עד 2023. מערך הכבאות חייב להיות גוף ביטחוני על כל המשתמע מיכך וזה יפתור חלק גדול מהבעיות".
לגבי תחנות במגזר הערבי אמר שמחי כי ''לצערי בכל שנה יש 17 אנשים שנספים כתוצאה מדליקות, הרוב המוחלט במגזר הערבי. יש לנו תחנה ברהט, אנחנו בונים תחנת מתנדבים בכסייפא, ולפני שבועיים רכשנו מגרש בחורה לצורך הקמת תחנת כיבוי. אנחנו עושים הסברה בבתי הספר, לפני שבועיים לראשונה בהיסטוריה עשינו גם הסברה במזרח ירושלים".
ח"כ סעיד אלחרומי (הרשימה המשותפת) אמר "אנחנו לא צריכים ניעור כל כמה שנים להתעורר ולטפל בנושא. מטרת הדיונים היא ללחוץ על הגורמים שאמורים להעביר תקציב לרשות על מנת שהיא תגיע למצב אופטימלי. רעיון תחנות המתנדבים הוא רעיון טוב ואפשר להרחיב אותו".
ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) הזכירה כי הנכס הכי גדול למערכת זה החומר האנושי, כלשונה. ''יש לנו פערי שכר אדירים במערך הכבאות, אנשים שעובדים כתף אל כתף ומרווחים פי 3. יש אבטלה סמויה במערך הכבאות ואנשים שלא מסוגלים לבצע את תפקידם. נושא גיל הפרישה הוא קריטי. אם אנחנו רוצים כבאות טובה ומקצועית צריך לעשות שינוי יסודי".
ח"כ מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת) הזכיר כי "יש את עניין המניעה, החינוך והתודעה. אנחנו יודעים למשל על אחוז הילדים הגבוה בקרב הנפגעים לכן צריך להשקיע המון בחינוך ובהעלאת התודעה".
דו"ח מבקר המדינה בנושא הרשות לכבאות והצלה הצביע על ליקויים בהבטחת הכשירות המקצועית, הגופנית והבריאותית של לוחמי האש, העדר מיפוי שכר ברשות הכבאות ועוד.
יובל חיו ממשרד מבקר המדינה התייחס לדו"ח ואמר "אנחנו עוסקים כמעט באופן רצוף בביקורת על מערך הכבאות. גם השנה אנחנו עושים דו"ח ביקורת בנושא אזורי החיץ ושוקלים להיכנס לנושא טייסת הכבאות".
לדבריו, "קיים קושי בתוך הארגון לחבר בין היותו גוף מבצעי פיקודי לבין ארגון שאמור לנהל אלפי עובדים עם היבטים של שכר, יחסי עבודה, הכשרה, תנאים. עדיין אין חיבור בצורה יציבה בין שני הדברים הללו. זה מאוד בעייתי שזה בא לידי ביטוי בגוף חירום".
רב טפסר דדי שמחי אמר בסיום הדיון, "הבעיה המרכזית היא תרבות ארגונית ויחסי עבודה ויש אנשים שבורחים מהבעיה הזו. כל השאר פתיר לחלוטין. מה שעוצר את הכל זה תרבות ארגונית ויחסי עבודה. אני מתחייב שאם יטופל מה שכתוב בדו"ח המבקר ממאי, רמת הכבאות תקפוץ ב-20 שנה, כיום אנחנו מיישמים עשרה אחוז בהערכה אופטימית.
יו"ר הוועדה ח"כ שלי יחימוביץ' סיכמה את הדיון ואמרה, "אין ספק שנציבות הכיבוי עברה שינוי דרמטי לטובה, אבל עדיין יש דרך ארוכה לעשות. אני לא מצליחה להבין למה צריך הסכם שלום בניכם לבין הוועד, אין שום סיבה למלחמה, כולם רוצים את טובת הארגון.
''עניין יחסי העבודה הוא בר פתרון, העובדים זה המשאב שלכם, בלי לוחמי אש מצויינים המערך לא יתפקד. בדיון הבא הוועדה תברר יותר לעומק את סוגיית התקצוב של קווי האש. סוגיית גיל הפרישה היא מאוד משמעותית וצריך לפתור אותה, לוחם אש מעל גיל 60 קשה לו לתפקד וזה בלשון המעטה. סוגיית התר"ש (תכנית רב שנתית) – ארגון שאחרי לאסונות שעלולים להיות בסדר גודל עצום, לא יכול להתנהל ללא תר"ש וזה חייב להיות כמו בצה"ל", הדגישה.