בכנס אילת לעיתונות עסק אחד המושבים בשאלה האם הביקורת הפומבית על צה"ל פוגעת באמון הציבור בצבא העם.
במושב השתתפו רוני דניאל מחדשות 2; תא"ל רונן מנליס דובר צה"ל; שמעון אלקבץ, מפקד גלי צה"ל; טלי עובדיה, עורכת "זמן אמת" כאן- התאגיד; חגי סגל, עורך "מקור ראשון"; יגאל דילמוני, סמנכ"ל מועצת יש"ע ויוסי יהושע מ"ידיעות אחרונות". את הפאנל הנחה אלון בן דוד מחדשות 10.
אלון בן דוד אמר במושב, "ביקורת על צה"ל הייתה, אך אנו עדים לתופעה חדשה בשנים האחרונות. מה שהיה לקונצנזוס השתנה בעיקר בפרשת אזריה. משהו קרה פה ונשבר בדרך שבה השיח הציבורי על צה"ל מתנהל. הציבור פעם שנא ביקורת על צה"ל, אך כיום זהו השיח המוביל".
דובר צה"ל אמר, "צה"ל אינו פרה קדושה ואסור להתייחס אליו ככזה אך אסור לשחוט אותו. צה"ל הוא צבא ממלכתי המנסה לגייס את כל אזרחי ישראל. כולנו שבט אחד ומתייחסים לממלכתיות כערך עליון".
"צה"ל אינו חף מביקורת ואינו בעל יכולת להסתיר את מה שקורה בתוכו. איננו נבהלים מהביקורת והיא אף עוזרת לנו. אך כשהיא הופכת להיות לא עניינית אז נפרש הקו האדום".
טלי בן עובדיה, אמרה, כי "השיח שמובילים נבחרי הציבור הכולל התבטאויות נמוכות וקיצוניות גורם לכך שבאופן אוטומטי הציבור הולך אחרי מנהיגיו. יש להשוות את זה לביקורת על מלחמת לבנון השנייה בתכנית שעשיתי וזאת הייתה ביקורת עניינית. אך כאן השיח שונה ולצערי, גם צה"ל לא חף מטעויות.
הסמל של התופעה הזאת היא כמובן משפט אזריה. במקום להקטין כיתוב, צה"ל השתמש בכל מיני מושגים שגויים. אלמנט נוסף הוא הקושי לדבר עם הקודקודים של צה"ל. כיום קשה להגיע ולדבר עם הקצינים הבכירים".
בהקשר של פרשת אזריה העיר רוני דניאל "אני חושב שהבעיה שלנו חמורה יותר והיא החברה הישראלית. פעם לא היה שום חיץ בין החברה לצבא. הייתה תחושה של אחווה. החברה הלכה למקומות אחרים ואנו צריכים להיות מודאגים מכך הרבה יותר. תסתכלו מה שקורה בחוץ ולדעתי הצבא נדהם מגלי האהדה לאלאור אזריה שהיה פחדן ולא גיבור!".
"חייל לא יכול לשים את שאר הדברים בצד. לא החיילים ולא המפקדים. לא ניתן לשים את האג'נדה בצד כיום. בסופו משל דבר לצבא יש תפקיד נורא ברור- והוא לספק ניצחון במערכה".
עורך מקור ראשון חגי סגל אמר במושב, "צה"ל אינו היה הפרה הקדושה, הוא היה כך עד למלחמת יום הכיפורים ולא עוד מאז. רפול קיבל ביקורת כבר במלחמת לבנון הראשונה, דן חלוץ חטף וגם בוגי יעלון. מה שקרה הוא שיש את הרשתות החברתיות. אם פעם הביקורת הייתה של התקשורת הממסדית, כיום כל אחד הוא כתב ועורך ולכן ניתן לראות את הביקורת בצורה פומבית יותר".
סמנכ"ל מועצת יש"ע יגאל דילמוני הוסיף "הצבא זה הילדים של כולנו ואני כן רואה בו כפרה קדושה ולא משנה אם אתה מימין או שמאל, במתקפה הצבא צריך לשמור על כולנו והוא אינו יכול להיות צבא מפוצל. להטיל את כל זה על החברה הישראלית זה לא נכון. אני מטיל זאת על ארגונים אחרים, כי זה מעורר זעם וכעס על הצבא. כשמנסים לעשות שינויים בצבא כמו שמכניסים בנות לטנקים, או שנותנים לקצינים לעשות דברים בניגוד לאמונתם, מה שלא קרה בעבר, אז מתחילה הבעיה.
יש אמירות שלא צריכים לומר כמו 'רמטכ"ל שמן', אבל זה אינו נכון לומר שיש להאשים את כל המגזר. אפשר להאשים גם אתכם- הכתבים הצבאיים, כי אתם תדווחו ומישהו עלול להתלהם. אני טוען שאתם מחפשים את הסקופים ואז אתם מתפלאים שיש שיח נגד צה"ל. אני שומע שאתם מאישים את המתנחלים מיצהר שרובם משרתים בצבא".