בדואים בשטחי אש בצאלים
בדואים בשטחי אש בצאליםצילום: תנועת רגבים

ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) קיימה היום (ג') דיון מהיר בנושא "התמודדות עם תופעת גניבות מבסיסים ושטחי אש", אשר הוגש על-ידי ח"כ ענת ברקו (הליכוד).

אל"מ ערן אוליאל, ראש מחלקת מבצעים בצה"ל, התייחס לנושא כמי שאחראי על אבטחת בסיסי צה"ל מתוקף תפקידו, ואמר "איש מילואים שבא לשרת לא צריך למצוא את עצמו כנפגע אלימות או עבריינות, אולם יש לזכור שצה"ל אינו הגוף האמון על הטיפול בפשיעה.

"כמפקד חטיבת מילואים בעבר, בכל תדריכים מדגישים את האחריות האישית על ציוד", הסביר אוליאל ופירט את ההשקעות תקציבים במיליוני שקלים שמבצע צה"ל בתשתיות בבסיסים כדי להקשות על הגניבות.

אל"מ אוליאל, וכן אל"מ גיל ממון, מפקד המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח), התייחסו לחלוקת הסמכויות בין הגופים, שכן לצה"ל אין סמכות לעצור או לחקור אזרחים, וגם אם אזרח נתפס גונב בעודו בתוך בסיס צבאי, הרי שמוקם צוות משותף למצ"ח ולמשטרת ישראל בכדי לחקור.

לדבריהם, חניון בסמוך לבסיס או שטח אש אינו נחשב כשטח בסיס, ולפיכך האחריות לאזורים אלה היא בידי המשטרה, אשר שיתוף הפעולה איתה הוא מצוין ורק הולך ומתהדק.

אל"מ ממון הציג בפני הוועדה נתונים שהדהימו את חבריה – בשנתיים האחרונות היו כ-50 אירועי גניבה בכל שנה במרכז לאימוני יבשה (מל"י) בלבד. אל"מ ממון הוסיף שאלה רק המקרים שדווחו לצה"ל וכי בהחלט ייתכן בהם יש מקרים שאיש המילואים פנה ישירות למשטרה, או החליט שאין טעם לדווח כלל, ואז הנתון לא יהיה בידיו.

רפ"ק רונן ישי, נציג חטיבת המודיעין של המשטרה אישר כי שיתוף הפעולה מול הצבא הוא חסר תקדים, והוסיף: "אלה בד"כ ארגוני פשיעה שמחפשים את הנשק הצה"לי התקני ולא רובים מאולתרים מסוג קרלו כמו שיש בשטחים. אם באירוע פלילי קלאסי אתה שם דגש על לתפוס את העבריין, פה יש דגש על איתור כלי הנשק באותה מידה, אם לא יותר, וככל שהגניבה יותר קטנה, יותר קשה לאתר את הגנב.

''חשוב גם לזכור ששטחי אש הם עצומים, ואין לדעת מאיפה יצא הגנב, שלרוב עם רכב שטח. מצבת כח האדם במשטרה לא מאפשרת הצבת שומר קבוע בחניון של בסיס למשך שבוע של אימון, מבלי לפגוע בפעילות חיונית לא פחות", ציין.

לדיון הגיעו שורה של משרתי מילואים, אשר הביעו כולם תחושות של כעס, חוסר אונים, ואף חוסר אמון בצה"ל ובדרך התמודדותו עם התופעה.

מאיר דויטש, רס"ן במילואים ונציג תנועת רגבים אמר בדיון כי מנתונים שיש בידיו הוגשו רק חמישה כתבי אישום בנושא, והפתיע את חברי הוועדה כשהציג פסק דין לפיו המדינה חויבה לשלם פיצויים לגנב שפרץ למחסן חומרי נפץ ונפצע מהתפוצצות עקב הגניבה.

אריק גרינשטיין, לוחם במילואים אמר כי "למצ"ח אין נתונים כי אנו פשוט לא רואים טעם לדווח. נוהלי הפתיחה באש בדרום הן כמו בתל אביב ושום חייל מילואים לא יפעל כי הוא לא רוצה להסתבך. הוא בא להתאמן לקראת המלחמה הבאה ולא רוצה חקירה ותיק משפטי ועלויות של עורכי דין".

איתמר כהן, מ"פ במילואים, סיפר כי בעת נסיעה בשטח, כשהציוד קשור לאוטו, הגיע לצד הרכב טרקטורון, והרוכבים חתכו את השרשראות תוך כדי נסיעה וברחו עם הציוד. "אירוע שמתרחש בשלוש לפנות בוקר, כבר בשש יש לגופי הביטחון מידע מה נגנב ואצל מי הוא, אז למה לא נעשה כלום?", תהה כהן.

אלון שוורצר, ראש אגף מדיניות בתנועת "אם תרצו" אמר בדיון כי "מכת הגניבות גורמת לפגיעה קשה בביטחון המדינה. היא גורמת להפסקת אימונים, זליגת אמצעי לחימה לארגוני טרור ופשיעה והחלשת כוח ההרתעה של צה"ל. תופעה זו מוכרת וידועה והדרך הנכונה להתמודד איתה היא לא בהתגוננות אלא מעבר ליוזמה ולסיכול.

''אנחנו דורשים מצה"ל לטפל בבעיה המאיימת עלינו באותה מחויבות שבה אנחנו מגיעים להתאמן בשטח כשאנו נקראים לכך. הגיע הזמן שצה"ל יגן גם עלינו. המילואימניקים הם חוד החנית של מדינת ישראל, אף אחד לא מגבה אותם ומונע את הגניבה הבאה", הסביר שוורצר.

ח"כ ברקו, יוזמת הדיון, אמרה "השב"כ רץ אחרי כל חגורת נפץ, בזמן שמחסני צה"ל הפכו למחסן נשק עבור ארגוני טרור ופשיעה. יש כאן פשיעה חוצה מגזרים, דתות ועדות. פגיעה עקבית בכשירות צה"ל וביכולת לבצע אימון תקין. הגרוע מכל, מעבר לאבדן ההרתעה, והאנרכיה שקיימת, שהנושא פוגע במורל ובמוטיבציה של החיילים.

''חיילים חמושים שנשדדים לאור יום", הדגיש ברקו, ''אני מציעה להפסיק את הביזיון הזה. שיתוף הפעולה בין הצבא למשטרה הוא מתחת לכל ביקורת ויש להאציל סמכויות מעצרים על חיילים. בנוסף, יש ליצור כוח הרתעה בשטח שידע לעקוב אחר הפושעים לכפרים שלהם".

ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) אמר כי "ספק הנשק הכי גדול של העולם התחתון הוא צה"ל ובהפרש ניכר מהמקום השני. אי אפשר לטפל בזה רק דרך מיגון של הבסיס, אלא חייבם לייצר הרתעה. אנו הופכים עולמות להוקיר את משרתי המילואים בחייהם באזרחות, ובסוף הם מגיעים למילואים ושם מופקרים ללא שמירה ראויה".

יו"ר הוועדה, ח"כ דיכטר, סיכם את הדיון "הוועדה ביקרה לאחרונה במל"י וראתה יכולות מרשימות, אך גם שמעה דברים מתסכלים מאוד עם הסגל לגבי תופעת הגניבות, שהיקפיה מדהימים. אנחנו מאמנים יחידות למבצעים, ומהצד השני של המתרס יכול להיות שמחכה נשק צה"לי שיופעל נגדם.

''הפשטות והחוצפה, להבנתנו, לא פוגשת קו תקיף מהחיילים או מצה"ל, למרות שכאשר גורם אכיפה הופך להיות יעד העבירה ברור שמדובר בנזק כפול ומכופל. הרי עצם הכניסה לשטח אש היא עבירה על החוק, עוד לפני הגניבה, והם עושים זאת בלי בעיה".

"בלתי אפשרי שכח באימון ישקיע משאבים או קשב בלדאוג לציוד או לרכב שלו בחניון. אובדן ההרתעה ששודר כאן, והתחושות הקשות של אנשי המילואים מבהירות שזה דיון ראשון בנושא ובשום אופן לא אחרון, וכבר במאי נקיים דיון בו נדרוש תשובת מהדרגים הבכירים ביותר בגופי האכיפה", הדגיש ח"כ דיכטר.