הוקרה והערכה. הסיור ברחבת הכותל
הוקרה והערכה. הסיור ברחבת הכותלצילום: ירושלים אחת

בשבת שעברה, שבת פרשת יתרו, התקיים מיזם ייחודי - 'שבת דרוזית ישראלית', במסגרתו הגיעו לירושלים בני משפחות דרוזיות ששכלו את יקיריהן בפיגועי טרור, שם ביקרו במקומות בהם נרצחו יקיריהם והתארחו אצל משפחות יהודיות.

ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם הרב יעקב קירמאייר העומד בראש ארגון 'יקי"ר' שארגן את המפגש יחד עם ארגון 'ירושלים אחת'. הרב קירמאיר סיפר על המפגשים המרגשים במהלך יום שישי ושבת יתרו הנחשב לנביא העדה הדרוזית.

הרעיון נולד, מספר הרב קירמאייר, כבר לפני כשלוש שנים: "אני מאמין בהשגחה פרטית. הייתי לפני כשלוש שנים בביקור בישראל בדיוק בשבוע שהיה הפיגוע הנורא ואיום בהר נוף, כאשר מחבלים נכנסו לבית הכנסת בירושלים ורצחו את המתפללים, ביקרתי בשבעה של אחת המשפחות שנהרגו והחלטתי שאני רוצה ללכת גם לשבעה של השוטר הדרוזי שנהרג תוך כדי לחימה במחבלים.

''קראתי שהוא היה נשוי ויש להם תינוקת ושישנה משפחה שכואבת מאוד. חשבתי לנסוע ולהגיד להם שאנחנו יחד בצרה ורוצים להודות להם על שגידלו בן גיבור כמו הבן שלהם, זידאן סייף. הכרתי את המשפחה, האלמנה והבת.

''הבאתי את המשפחה לבית הכנסת שלי בניו יורק לאירוע קירוב לבבות וכבוד לתרומת העדה הדרוזית. האלמנה דיברה שם והחלטתי להמשיך בדרך הזו".

על אותו לילה בו הגיע לבית משפחת השוטר שנהרג הוא מספר כי מזג האוויר הקשה שהייתה באותו יום גרם להיכרות פרטנית יותר עם בני המשפחה. "אמנם שמעתי מהמשפחה שהיו הרבה אנשים שהגיעו לשבעה שלהם לנחם ולבקר, אבל בלילה שהייתי שם היה ערב של סופת ברקים ובלאגן בכבישים.

''כשהגעתי, כנראה בגלל מזג האוויר, הייתי היחיד וזה נתן לי אפשרות לדבר איתם כמה שעות. למרות שהם יושבים גברים ונשים בנפרד, בגלל שהייתי היחיד הביאו אותי להכיר את האלמנה, רינאל, ובירכתי את התינוקת, לארן, וכך נוצרו יחסים ידידותיים בין המשפחות".

כאמור, המפגש ההוא הפך לראשיתה של סדרת מפגשים שהפכה למסורת שבת יתרו. "בשנה הראשונה הבאתי אותם לשכונת ארנונה בירושלים. חילקתי את 150 הדרוזים ל-50 משפחות בירושלים לארוחה בשבת. במוצאי שבת עשינו טקס הוקרה עם השייח' טריף ונכבדים אחרים.

''בשנה שעברה עשינו את זה בבית הכנסת הגדול וזה היה מאוד מרגש. השנה החלטנו שיש מקום להרחיב את האירוע למשהו לאומי יותר ועשינו משהו משותף גם בירושלים וגם בתל אביב".

"התחלנו בסיור ש'ירושלים אחת' של יאיר דן ואביעד גוטמן עזרו לנו בארגון שלו. הבאנו אותם לתצפית בבית הצלם,, מספר הרב קירמאייר ומתאר נקודות שונות לאורך המסלול, נקודות שמציינות זירות פיגוע בהן נרצחו לוחמי מג"ב ושוטרים דרוזים.

"היה מאוד מרגש עם האלמנות ועם ההורים. התפלנו לזכר הנהרגים. המשפחות שמו פתקים בכותל. חוץ מהמשפחות השכולות הגיעה גם כל הכיתה הנוכחית של המכינה הקדם צבאית הדרוזית. רצינו שירגישו את החום של הקהילה היהודית ושיהיו שותפים לכבוד שאנחנו נותנים לשוטרים הדרוזים שנהרגו למען מדינת ישראל. היו גם כעשרה שייח'ים באירוע".

את השבת העבירה הקבוצה היהודית דרוזית בתל אביב כאשר את התפילות קיימו בבית הכנסת הבינלאומי בתל אביב. "סידרנו שבני המכינה המקומית, היהודים, חיכו לנו כדי לכבד את בני המכינה הדרוזית. היה מרגש לראות אותם משוחחים. כחלק מהתפילות קיימנו גם תפילה עם החזן ישראל רנד. הזמנתי שני אבות שכולים לעמוד לידי בתפילת 'אל מלא רחמים' הם ואני בכינו.

''היו כ-400-500 איש במעמד הזה. שיא האירוע היה בערב כשהזמנתי את בני המכינה לעמוד בראש בית הכנסת ליד ארון הקודש ואמרתי להם ש'אתם גיבורי ישראל ועתיד המדינה בידיים היציבות שלכם. כשהבן שלי יתגייס בשנה הבאה אני יודע שאתם תגבו אותו ואני בטוח שהוא יגבה אתכם. אנחנו מודים לכם על האומץ'. כל הקהילה עמדו ומחאו להם כפיים דקות ארוכות. ראיתי על הפנים שלהם שהם הופתעו לגלות קהילה גדולה שמכבדת אותם כגיבורים".

גם את הסעודות קיימו המשתתפים יחד. "אכלנו יחד, חצי דרוזים וחצי יהודים. סידרנו שהשולחן של השייח'ים ונשותיהם יהיה ללא אלכוהול, כי הם מאוד מקפידים על זה. בסעודה אבא של השוטר שנהרג בהר הבית דיבר והיה מאוד מרגש. הוא דיבר על החשיבות שירושלים תהיה בירת ישראל לנצח.

''מאוד מרגש לשמוע דברים שיוצאים מלב של אב שכול. מייסד המכינה הדרוזית דיבר גם הוא במסגרת הסעודה על הסיור המרגש בעיר העתיקה וההגעה עם המשפחות השכולות למקום שבהם נרצחו היקירים שלהם".

ועם זאת היה משהו שמעט העיב על האירוע. היה זה כאשר מתפללים מוסלמים יצאו מהר הבית בדיוק כאשר הגיעה המשלחת הדרוזית הנכבדת. המתפללים המוסלמים הטיחו קריאות גנאי בדרוזים.

הרב קירמאייר מספר: "כשהגענו לחצי הדרך בתוך הסיור קצת איחרנו כי האוטובוסים של הדרוזים התעכבו בדרך. כשהגענו לבית הצלם זה היה כשכל המתפללים המוסלמים ירדו מהר הבית. היה מאוד צפוף ועמוס. את היהודים וגם את הדרוזים ניתן לזהות בלבוש שלהם. התחילו כמה מהמוסלמים לצעוק על הדרוזים 'בוגדים' ו'מוות לדרוזים'. פחדתי על המבוגרים יותר שהיו בהם גם זקנים כי מצב כזה יכול להתדרדר במהירות".

על תגובת הנכבדים הדרוזים להתפרעות הוא מספר: "הם היו מאוד סובלניים ולא צעקו חזרה, אלא רק זירזו את עצמם למרות שלא היה פשוט לעבור במסלול הצפוף הזה. אנחנו לא מספיק מודעים לכך שלא רק אננו סובלים מהשכנים מסביב. זה היה בשבילי שיעור. זו הפעם הראשונה שהבנתי שגם הם סובלים".

ומה לגבי השנה הבאה? לרב קירמאייר יש תכניות להרחבת המיזם: "אני רוצה לעשות את זה בכמה שכונות בירושלים ותל אביב ואולי בערים נוספות. שיהיה גם בחיפה וגם בדרום וגם בגוש עציון, שגם יהודה ושומרון יהיו בתוך העניין. לא בתוך הרבה זמן שבת יתרו תיהפך לשבת שנחגוג בה את השותפות שלנו עם הדרוזים ומכירים בטוב של מי שאינם יהודים ומוסרים את עצמם למען המדינה היהודית היחידה שלנו".

באשר לסיכוי שבאירוע תהיה גם נוכחות ממלכתית רשמית הוא אומר: "זה יהיה כבוד גדול לאירוע ולמשתתפים אבל זה יהיה כבוד גדול יותר עבור אותו נציג ממשלה. זה משהו שהוא מעל הפוליטיקה. הכרת הטוב היא המהות של היהודי".