ורשה
ורשהiStock

החוק מעורר הסערה המטיל אחריות פלילית על השימוש בביטוי "מחנות השמדה פולניים" או על מי שיאשים את הפולנים בביצוע מעשי פשע כלפי שכניהם היהודים בשואה, נכנס היום (חמישי) לתוקף ברחבי פולין.

החוק נכנס לתוקף למרות שמשלחת מטעם ממשלת פולין הגיעה לישראל על מנת לדון עם משרד החוץ בירושלים על נוסח החוק, בניסיון להגיע להסכמה.

בראיון לסוכנות הידיעות "בלומברג" אמרה דוברת ממשלת פולין, יוהנה קופצ'ינסקה, כי "אני לא יכולה לדמיין ששני עמים, שהיו קורבנות המלחמה, לא יהיו מסוגלים למצוא מכנה משותף. עלינו לעשות ככל שביכולתנו על מנת שמאות שנים של יחסים טובים בין יהודים ופולנים יימשכו".

החוק נכנס לתוקפו היום למרות שנשיא פולין, אנדז'יי דודא, הודיע כי נוסח החוק יועבר לעיון בית המשפט לחוקה כדי שיביע את דעתו האם על פולין לשנות את נוסח החוק או להשאיר אותו במלואו.

כניסתו של החוק לתוקף לוותה במחאה גם מצד אוקראינה, לאחר שסעיף בחוק מטיל אחריות פלילית על מי שיכחיש את ביצוע פשעי מלחמה מצד האוקראינים כלפי פולנים בזמן מלחמת העולם השנייה, כאשר גם ארה"ב הזהירה כי "החוק עלול לחנוק את חופש הביטוי והמחקר האקדמי, ועלול לפגוע ביחסי פולין עם ארה"ב וישראל".

בתגובה לביקורת שלחה פולין את מזכיר המדינה, מארק מגיירובסקי, לוושינגטון על מנת לדון עם מקביליו בארה"ב על החוק החדש ודרכים להפחית את המתיחות.

"הממשלה הפולנית הופתעה מהביקורת על החוק. אני מניח שלא הכנו כראוי את הקרקע להסברים על תוכן החוק וכוונתו. דיווחים תקשורתיים ופוליטיקאים זרים פירשו בצורה לא נכונה את החוק וכוונתו. פולין לעולם לא תטייח את ההיסטוריה שלה ואת העובדה שחלק מהפולנים אכן ביצעו מעשים נוראיים במהלך מלחמת העולם השנייה. החוק מעניק לממשלת פולין אפשרות להשיב מלחמה כאשר פולין מואשמת בשותפות בשואה", אמר מגיירובסקי.