אישה עוטה חיג'אב
אישה עוטה חיג'אבצילום: ISTOCK

"יום רביעי הלבן"

מחר (חמישי) ייערך יום האישה הבינלאומי. הוליווד ובעצם העולם כולו מתעסקים במעמד האישה, הטרדות מיניות ומה שביניהם. נציץ רגע למתרחש באיראן ובמאבק הנשים שם שאפילו ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, התייחס אליו בנאומו באייפא"ק אתמול.

ב-27 בדצמבר 2017, עמדה אישה איראנית בת 31 בשם וידה מֹוַהֵד (Vida Movahed) על ארון תקשורת ב"רחוב אנקלאבּ" ("רחוב המהפכה"), כשכיסוי הראש הלבן שלה קשור על מקל ולא על ראשה, כנהוג באיראן. מֹוַהֵד נופפה את כיסוי הראש הלבן לקהל כמו דגל ונעלמה.

(השם וידה, עם המקל והכיסוי הלבן)

התיוגים #دختر_خیابان_انقلاب (הנערה מרחוב אנקלאבּ) וכן #Where_Is_She (איפה היא?) והסרטון הפכו לוויראליים מאוד במדיות החברתיות ונשים מזדהות עשו דברים דומים. התמונה של וידה מֹוַהֵד מדצמבר האחרון הפכה לתמונת הפרופיל של המוני איראנים.


(מרימים את הדגל עבור וידה מֹוַהֵד, כמובן שיש פה הומאז' להנפת הדגל האמריקני באיוו ג'ימה היפני במלחמת העולם השנייה)

החִגַ'אבּ (בפרסית אומרים: הֶגָ'אבּ) הוא כיסוי שאישה עוטה על עצמה מסיבות דתיות. באיראן הוא מכסה את כלל הגוף מלבד הפנים, דבר שמאפשר לנשות איראן להתרברב בניתוח האף שהן עושות. כן כן - איראן מדורגת במקום הראשון בעולם בניתוחי אף.

עוד בשנת 1936, החליט רֶזָא שָׁאהּ, מלך באיראן בשנים 1941-1921 לעבור לבגדים מערביים יותר – הגברים חויבו ללבוש חליפות ועניבות ונאסר על הנשים ללבוש את הכיסוי המסורתי האיראני – הצַ'דוֹר (Chador, אוהל בפרסית). מדובר בכיסוי שנשים לובשות המכסה מכף רגל ועד ראש, שהיה "סמל איראני לאומי".

המהלך היה כחלק מדחיפת השָׁאהּ לעבור למדיניות חילונית-מערבית ולשילוב הנשים בחינוך ובשוק העבודה. המלך האיראני קיבל השראה מתורכיה של אתאתורכ, שקרא לנשות תורכיה להסיר את החִגַ'אבּ.

לעומת ההצלחה התורכית, באיראן התוצאות היו חלקיות, ומאז פרסום חוק זה, שוטרים ברחובות קרעו מעל נשים את הרַעַלות. לנשים היה קשה לשנות אורחות חיים במהירות כזאת, והיו נשים שלא רצו לצאת לרחוב גלויות ראש, והסתגרו בבתיהן. צו הצַ'דוֹר בוטל בשנת 1941 עם הגלייתו של רֶזָא ומינוי מֹחַמַּד רֶזָא בנו ליורשו.

כדי לקבל פרופורציות על מעמד הנשים בעידן המלכים באיראן, נכתוב כי ייצוג נשים בפרלמנט האיראני בשנת 1975 אז היה כ-7%, כאשר בארה"ב ובבריטניה באותם ימים שיעור הנשים בפרלמנט היה כ-4% בלבד.

השינוי הגדול קרה בעקבות המהפכה האסלאמית של 1979, כאשר הרפובליקה האסלאמית הפכה את הקערה על פיה וחייבה כל אשה איראנית מעל גיל 9 לחבוש חִגַ'אבּ או כיסוי ראש במקומות ציבוריים.

בניגוד להתנגדות בתקופת השאה, הפעם התנגדות הנשים היא נגד חובת החִגַ'אבּ וגם הפעם המתנגדות מדוכאות באלימות.חזרה אל מֹוַהֵד. מעצרה הגיע ממש ביום בו הכריז חוסיין רחימי, מפכ"ל המשטרה, כי המשטרה בבירה תפסיק לעצור או לקנוס נשים בגין לבוש לא צנוע – ובמקום זה תחייב אותן לעבור סדנאות בנושא. מֹוַהֵד נעצרה ושוחררה אחרי כחודש, לאחר שנפוצו שמועות כי מֹוַהֵד "נעלמה" בידי השלטונות. מעשה מֹוַהֵד נתן השראה לנשים רבות ואט אט החלו להופיע חיקוים למעשה שלה. מעל 20 נשים נעצרו בתחילת פברואר בערים שונות באיראן, בשל מחאה בנושא.

(התהליך שעוברות הנשים שנעצרו)

הקמפיין נגד כפיית החִגַ'אבּ העונה לשם "יום רביעי הלבן" החל עוד במאי 2017 ומטרתו הייתה שנשות איראן תחבושנה צעיף לבן במקום החִגַ'אבּ השחור. מי שהתחילה את המאבק היא מסיח עלינז'אד (Masih Alinejad), מייסדת תנועת "החירות החשאית שלי" (My stealthy freedom), עיתונאית איראנית שגרה בניו יורק ומגישה תוכנית בערוץ "קול אמריקה" בפרסית. בשנת 2015 קיבלה עלינז'אד את פרס זכויות הנשים בז'נבה על היותה קול של נשים רבות באיראן שקוראות לזכויות בסיסיות, שוויון וחופש.

עוד בשנת 2014 פרסמה עלינז'אד בעמוד הפייסבוק שלה תמונה שלה ללא כיסוי, וביקשה מנשים נוספות לצלם את עצמן ולהעלות תמונות שלהן ללא ח'גאב. התגובה הייתה רחבת היקף – כיום יש לדף למעלה ממיליון עוקבים. עלינז'אד אומרת כי המאבק של תנועתה דרך "יום רביעי הלבן" מעצים נשים איראניות והופך אותן למודעות יותר למקומן החברתי. היא קיבלה סרטונים רבים מנשים שהשתתפו בקמפיין.

סרטון מיולי 2017 – על יום רביעי הלבן

לפני שבועיים, בבירה טהרן, אישה שהפגינה על תא טלפון ציבורי נמשכה בכוח על ידי כוחות המשטרה. בהתאם לתקופה שלנו, האירוע תועד במכשירים החכמים והתפרסם ברשתות החברתיות. חסן רוחאני, נשיא איראן, הגיב וקרא לחקור את האירוע.

לאור המשך המחאה, המפכ"ל רחימי אמר בשבוע שחלף כי נשים שתפרנה את החוק תטופלנה ביד קשה מעתה ואילך. במילים אחרות, המפכ"ל חזר בו מהצהרתו מלפני כחודשיים על הקלה בתנאים של נשים שתלכנה גלויות ראש.

יחס חיצוני מגיע מאירופה, שם 45 חברי הפרלמנט האירופי שלחו ערב פורים מכתב פתוח אל הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, שתפנה לגורמים באיראן על מנת שתפעל למען שחרור לאלתר את הנשים שנעצרו עקב השתתפות בקמפיין זה.

מעצומה אבתכאר (‎Masoumeh Ebtekar), סגנית נשיא איראן הנוכחית והאחראית על ענייני נשים ויחסים במשפחה, הצהירה כי אין להכריח את הנשים באיראן ללבוש את החִגַ'אבּ וכי "עמדתנו היא שזו תקנה, אבל השימוש בכוח – אנחנו לא הולכים עם סוג זה של אכיפה".

בקיץ הישראלי נעמי שמר הציעה ללבוש לבן ולחשוב מחשבות בהירות, בחורף האיראני לובשים לבן ומקווים לא לראות שחורות.



להרצאות וכניסה לרשימת התפוצה - מוזמנים ליצור קשר. נעם בנעט - חלון למזרח התיכון המתחדש.