העיצומים במינהל האזרחי מובילים להקפאת הליכי התכנון בהתיישבות ביהודה ושומרון, אבל גם לפגיעה באוכלוסייה הפלשתינית. המניע מאחורי העיצומים הוא טענת העובדים לתנאי שכר נמוכים ויחס בלתי הולם. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' המוביל הצעת חוק לביטולו כליל של המינהל.
סמוטריץ' קובע כי הצעת החוק שלו, הזוכה לפי שעה לתמיכתם של 14 חברי כנסת המייצגים את כל סיעות הקואליציה, תשפר את מצבם הכלכלי של עובדי המינהל שישולבו ביחידות האם במשרדי הממשלה השונים.
"הם מתלוננים על הבדל בין רמות השכר המקובלות בשירות הציבורי למנהל האזרחי ורוצים השוואת שכר. אם ייסגר המינהל משרדי הממשלה הם שינהלו את החיים האזרחיים, כמו שקורה כבר כעת בחלק מהנושאים כמו נושאי חינוך ועוד".
לדבריו, בחינה של המציאות תגלה שבפועל "אין סיבה לקמ"ט ארכיאולוגיה, קמ"ט תחבורה וכו'", וסוגיות אלה ואחרות יכולות וצריכות להיות מנוהלות על ידי המשרדים השונים ולא על ידי קצינים.
"צריך לזכור שביהודה ושומרון חיים כמעט חצי מיליון אזרחים, כן ירבו, שמשרתים בצבא, משלמים מיסים ואין סיבה שהם ינוהלו כמו ברפובליקת בננות באמצעות פקידים ומפקדים שלובשים מדים. זה גם לא דמוקרטי. מדובר באזרחים שמצביעים לכנסת ואין סיבה שלא הממשלה תנהל את חייהם אלא פקידים שלא נבחרו. זו בעיניי בעיה מבחינה דמוקרטית".
עוד הוא קובע כי קיימת גם בעיה מבחינת התפעול, שכן על אף שהוא מעריך מאוד את עובדי המינהל האזרחי, מקצועיותם ומסירותם, עדיין הסטנדרטים רחוקים מלהיות שווים בין הרשויות למינהל. "אין סיבה שאזרחים ביהודה ושומרון יהיו אזרחים סוג ד'".
בדבריו סמוטריץ' אינו מתכחש לעובדה שהמטרה מאחורי הצעת החוק שלו היא נירמול החיים של תושבי יהודה ושומרון. לזאת הוא מוסיף ומעיר כי "ההצעה הזו היא חצי דרך. זו עדיין לא החלת ריבונות. אנחנו רוצים להחיל ריבונות מה שיפתור את הבעיה, אבל בינתיים אפשר לסגור את המינהל האזרחי. הדין שחל ביהודה ושומרון ימשיך להיות אבל מי שהאזרחים יבואו אתו במגע הם משרדי הממשלה, כמו שקורה מול מס הכנסה וגורמים נוספים. בחלק מהמערכות מתנהלים מול המשרדים ובחלק מול המינהל וזו מערכת מיושנת וארכאית".
עוד טוען סמוטריץ' כי קיים קושי גם בכך שמדובר במערכת צבאית שלא תמיד יודעת לטפל בממד האזרחי, גם אם במרוצת השנים למדה המערכת להתמודד עם ההיבט האזרחי.
ומה באשר לאוכלוסייה הערבית ביהודה ושומרון? סמוטריץ' מזכיר כי היסטורית המנהל נועד לטפל באוכלוסיה הערבית. כך גם נכתב בהחלטת ממשלה משנת 84'. כעת נכון לבחון את הדברים לאשורם ולראות שבאופן מעשי הערבים מזמן אינם באחריות אזרחית ישראלית והרש"פ היא שמנהלת את ענייניהם. מי שנותר נתון תחת אחריות אזרחית ישראלית הם ערביי שטחי C ולמענם ניתן להקים מנגנון קטן בהרבה שיטפל בלא יותר ממאה אלף פלשתינים.
"בכך נחסוך כסף, נשפר שירותים, מצב העובדים ישופר כי יחזרו למשרדי האם", אומר סמוטריץ' המעריך כי בבוא היום גם שר הביטחון, ליברמן, יתמוך במהלך המוצע על ידו. מדובר, הוא אומר, בחיסכון כלכלי של כחצי מיליארד שקלים וביצירת מערכת אחידה למדינה כולה. "זה שלב בנירמול החיים ביהודה ושומרון. אנחנו לא זמניים כאן ולא שטח כבוש".