בפסק דין תקדימי של בית הדין הארצי לעבודה נקבע שהטיפ הניתן למלצרים יהווה חלק משכרו של המלצר. להחלטה הזו יש השלכות לגבי פנסיה ותשלומי ביטוח לאומי, ומנגד גם למיסוי בעלי העסקים שכן הטיפ ייחשב מכאן ואילך להכנסה של העסק.

עו"ד יעל דולב ממשרד גרוס, מומחית לדיני עבודה, התיחסה לסוגיה ביומן ערוץ 7, וציינה כי אמנם עד כה לא הייתה הכרעה בעניין, אך היו לא מעט דיונים שנמשכו לאורך שנים ובין השאר הכריע בעבר בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ כי יש להבחין ביין טיפ שעובד מקבל ביד לבין טיפ שמוכנס לקופה. "מה שנכנס לקופה נחשב הכנסה ועל זה יש זכויות סוציאליות, ומה שמתקבל ביד נחשב שייך למלצר וענייני המיסוי הם עניינו של המלצר. הרעיון היה להבחין בין טיפ שהוא חלק מהחשבון לבין צ'ופר למלצר".

זו הייתה המציאות עד כה ואולם לא ניתן היה להמשיך ולקבל מציאות שבה סכומי כסף עוברים מיד ליד ללא פיקוח ולכן הגיע ההסדרה הנוכחית שלה השלכות ומשמעויות גם על המלצרים וגם על בעלי העסקים.

"השאלה כעת היא לאן ההחלטה הנוכחית תוביל. אם מדובר בחבר'ה צעירים לפני ואחרי צבא – כנראה שהם מעדיפים לקבל כסף מזומן לטיול או ללימודים ולא חושבים על הפנסיה", עם זאת היא סבורה כי לא ברור אם מי שמבקשים לדאוג לטובתו אכן יוצא נשכר מהחלטה שכזו.

עו"ד דולב מספרת על בעלי עסקים בתחום המסעדנות שפונים אליה ומדווחים על חששות לא מעטים סביב ההחלטה האחרונה. החשש המרכזי, היא אומרת, נוגע לאפשרות לפיה מכאן ואילך עלותו של מלצר לקופת המסעדה תהיה גבוהה יותר שכן בסופו של יום המלצר יקבל פחות מהטיפ שקיבל וממילא מקצוע המלצרות יהיה פחות אטרקטיבי עבור צעירים שאינם חושבים לטווח רחוק. הצעירים יעדיפו מקצועות אחרים וכדי להשיב אותם למקצוע המלצרות לא יהיה מנוס מהעלאת השכר למלצרים, כלומר ההחלטה תגולגל לפתחם של בעלי העסקים החוששים לרווחים נמוכים יותר בסופו של תהליך.

דולב סבורה שהמענה צריך לבוא בדרך עוקפת כלשהי שכן מאידך גם ברור שלא ניתן לאפשר את העברת כספי הטיפים ללא פיקוח מיסוי ובקרה. יתכן, היא אומרת, שהמענה יבוא בעידוד מיוחד בחקיקה לענף המלצרות, אולי בדרך מיסוי מיוחדת לענף זה, ואולי לא יהיה מנוס מהחלפת המלצרים הצעירים במבוגרים יותר ובהיקף פחות של עובדים.