אייפון
אייפוןצילום: istock

יוסי צור, אביו של אסף הי"ד, שנרצח בפיגוע האוטובוס, קו 37, בחיפה, בדיוק לפני 15 שנה, פעל מאז ועד היום להנצחת כל האתרים והמוקדים בהם אירע פיגוע טרור נגד אזרחי המדינה שאינם חיילים.

צור צילם, כתב, ותיעד מעל ל-800 מקומות בהם נרצחו יהודים מאז ימי ההתיישבות בתחילת המאה ועד היום.

לאחר שהבין צור כי מדובר במידע שיש להנגיש לציבור פיתח אפליקציה חדשה תחת השם "ארץ זוכרת יושביה", שמושקת בימים אלה ובה ניתן למצוא את המידע על כל אירוע ביטחוני בהם נרצחו יהודים בפיגועי טרור.

צור מסביר כי החליט להשקיע זמן רב וכסף באפליקציה לאחר שהבין שאין שום גוף אזרחי הפועל להנציח את אירועי הטרור כפי שקיים במשרד הביטחון הדואג להנציח את חללי צה"ל: "מאז מותו של אסף אני עוסק בנושא ההנצחה הן במישור הפרטי והן במישור הלאומי. אחד הדברים אותם גיליתי לתדהמתי היא העובדה כי אין אף לא גוף רשמי אחד במדינת ישראל אשר תפקידו לעסוק ולקדם את הנצחת חללי הטרור ופעולות האיבה. במישור הביטחוני ישנה במשרד הביטחון יחידה להנצחת החייל, במישור האזרחי אין כלום".

במשך שישה חודשים עבר צור בעשרות אתרים ותיעד אנדרטאות בערים, בקיבוצים, בשדות ובמטעים. אנדרטאות מימי ההתיישבות בגליל בתחילת המאה, מימי הקמת המדינה, מימי חדירות הפדאיון בשנות החמישים והמסתננים בשנות השישים ועד למלחמת העורף של ימינו – "מאורעות תש"ס – תשס"ז" – שאירעו ברחובות הערים, בבתי הקפה, בקניונים ובאוטובוסים.

במשך חודשים אלה הסתובב צור לבדו חקר אנשים, חיפש מידע בספריות ואתרי האינטרנט בכדי לבנות רשימה של אירועים אשר אינה קיימת בשום מקום אחר. לחלקן הגדול של האתרים נסע בעצמו וחלקן של התמונות קיבל מאנשים שנוהגים לצלם אנדרטה שהם חולפים על פניה. עם השנים נבנה אצלו בסיס נתונים יחיד המתעד את הנצחות חללי הטרור במדינת ישראל.

ההנצחה, לדבריו של צור, מנחמת, ולו במעט, את המשפחות השכולות בכך שמטיילים או סתם עוברי אורח יעמדו במקום ויזכרו את יקיריהם בזכות המידע שיש בידם ממש – בטלפונים הניידים. לצד התרומות הרגילות של משפחה שכולה שתורמת לחברה שסביבה בצורת ההנצחה, בגן משחקים, מגרש ספורט, חדר מחשבים או באנדרטה מעוצבת אשר מעשירה את הסביבה באלמנט אומנותי, היה חסר אלמנט הזיכרון.

"ההנצחה היא בעצם 'עסקה' בין החברה ובין המשפחות השכולות שבה המשפחות תורמות לחברה והחברה מבטיחה לזכור ולא לשכוח. כך דורות של ילדים שיעברו למשל בגן המשחקים יראו את השלט או האנדרטה, הוריהם יספרו להם על התקופה שהייתה בארץ שבה נהרגו אנשים ברחובות וכיצד בעזרת ההנצחה אנו זוכרים אותם", אומר צור.

עתה בעזרת האפליקציה יוכל כל מטייל בארץ או הלך בעיר לראות פרטים חשובים על האנדרטה עליה חלף, להבין מה קרה שם ומתי ומי נפל חלל. בעזרת האפליקציה יוכל גם להניח פרח וירטואלי על ההנצחה ולהשאיר מסר למשפחות המונצחים.

להורדת האפליקציה למכשיר אנדרואיד

להורדת האפליקציה למכשירי אייפון