מחר, יום חמישי, יתקיים בהר הרצל, טקס האזכרה לנפילתם הלא ידועה של חמישים חיילי חטיבות כרמלי וגולני ביום הרביעי ביוני 48' בקרב על ג'נין, "מבצע יצחק".
מאחורי ארגונו של הטקס עומד ארגון המתנדבים 'לתת פנים לנופלים' ששם לו למטרה להעלות את זכרם ומורשתם של חללי מערכות ישראל שנפלו טרם הקמתה של המדינה. ביומן ערוץ 7 שוחחנו על הקרב, על שכחת הנופלים ועל הטקס שיתקיים מחר עם דורית פרי, אחת ממתנדבי הארגון.
"מדובר בקרב מר ביותר ועקוב מדם. בשנת 48' בעת הזו חולשים על כביש חיפה בואכה עמק יזרעאל ועמק הירדן כפרים ערבים. גייסות עירקאיים במקום לא רחוק ואספקה לא מגיעה לישובים היהודים. מפקד חטיבת כרמלי מחליט להשתלט על הכפרים ועל ג'נין כדי להוריד לחץ מהמרכז ולאפשר אספקה לישובים", פותחת פרי בסיפורו של הקרב.
"מדובר בהתארגנות של גדודים 21 ו-22 וחיילי גולני לכיבוש ג'נין. הקרב נחל כישלון כואב ביותר עם חבירת הכוחות העיראקיים לכוחות ערביים שהיו במקום. חמישים מהלוחמים נפלו ביום השלישי ביוני ו-82 פצועים מובלים לבתי החולים. פקודת הנסיגה משאירה את ההרוגים במקום. רק לאחר שנתיים מצליח הרב גורן לאחר מו"מ עם הצלב האדום ובמאמצים רבים להביא את ההרוגים לקבורה, לאחר שנמצאו בעזרת רועה צאן מקומי. הן היו מונחות במערות שונות".
46 מההרוגים הובאו לקבר אחים בהר הרצל. "ההחלטה לקבור אותם שם ולא באזור חיפה, שם התגוררו רבים מהם, לא הייתה מובנת מאליה. הייתה אסיפת הורים אחים ובני משפחה וההחלטה התקבלה פה אחד, שכל ההקרבה והלחימה של החיילים והלוחמים טרם קום המדינה היא בשם השאיפה לציון וירושלים, ולכן כמעט כולם נקברו בירושלים. חמישה מהם נמצאו מיד לאחר הקרב ולכן נקברו בעפולה".
באשר לשיכחתו של הקרב הנורא ההוא נשאלה פרי אם הסיבה לכך היא חוסר הארגון שאיפיין את הימים שטרם המדינה, אך היא אינה מקבלת את הטענה הזו ומזכירה כי קרבות שבהם הרוגים בהיקף נמוך בהרבה, כמו שיירת נבי דניאל, שיירת יחיעם ואחרות, זכורים והפכו למורשת, כך שאין כל סיבה לשיכחת הלוחמים שנפלו. "המשפחות חשות עלבון מאוד גדול. בני משפחתם הקריבו את חייהם כדי שנוכל להקים כאן מדינה והתחושה היא שאף אחד לא מדבר על הקרב הזה ועל כך שהקרב הזה קרה בכלל. חלק מהמשפחות טוענות שלא לוו על ידי הגורמים הממסדיים".
להערכתה "הכישלון הוא שגרם להשכחה של הקרב" בארגון המתנדבים שלה מלקטים פרטי מידע על הרוגי התקופה ההיא ומפיחים חיים בסיפור חייהם. "ארגון 'לתת פנים לנופלים' החל בסיפורו של יוסף לחנה שנפל בקרב על ג'נין והמצבה שלו בהר הרצל הייתה ריקה. אורי שגיא כותב הספר 'עין גנים' חבר אליי ויחד השלמנו את סיפורו המלא של יוסף לחנה ואיתרנו קרובי משפחה שמפוזרים בעולם. משרד הביטחון ערך איתנו גילוי מצבה לפני חמש שנים, ומאז אנחנו קשורים למשפחות הבודדות שהיו מגיעות לאזכרה לקרב ג'נין".
השנה, במלאת שבעים שנה לקרב, אנחנו בארגון נוברים בארכיונים בארץ ומחוצה לה כדי לאתר את משפחות הנופלים. חשבנו שזו הזדמנות אחרונה. יש לנו חוב של כבוד, חוב מוסרי כלפי הנופלים והמשפחות להעלות את הסיפור על סדר היום. אנחנו מסתובבים בארכיון הציוני ובמאגרים שונים בארץ ובעולם ועם חברא קדישא ואיתרנו כמעט את כל המשפחות, למעט חמש מהן. מסרנו להם מידע שהפתיע אותם. מסרנו תמונות לצד כתב ידם לעיתים ופרטים אישיים נוספים, ובפעם הראשונה יעלו בני המשפחות שחלקם בני שמונים ותשעים לטקס בהר הרצל ויפגשו לראשונה בני המשפחות יחד,.
פרי מספרת כי באירוע האזכרה שיתקיים מחר בהר הרצל "שני אחרוני הניצולים יספרו על הקרב ממקור ראשון לבני המשפחות שאומרים שמעולם לא כינסו אותם כדי לשמוע את סיפורו של הקרב".
"מדובר בפצע פתוח. אחת היתומות, נחמה דרובצקי, קיבלה באופן מפתיע ביותר מכתבים של אביה שהיו בארכיון כלשהו של צה"ל וחיכו שמישהו ייקח אותם, ביניהם מכתבי אהבה של אביה לאמה. חלפו יותר משישים שנה ואף אחד לא חשב לתת לה אותם".
אירוע האזכרה יתקיים בשעה 12:00 בהר הרצל באזור א', חלקה 17.