כ-8,000 בתי קברות יהודיים נמצאים כיום במרכז ומזרח אירופה, 65% מהם בסכנת היעלמות, הרס או בניה מאסיבית, כך נחשף היום (רביעי) בדיון בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת.

לדברי יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד), "פגיעה בבתי קברות יהודים בחו"ל היא ביטוי במקרה הטוב לזלזול ואדישות ובקרה הגרוע לאנטישמיות. במקום בו הורסים מצבות, יגיעו גם לפגוע פיזית ביהודיים חיים, בבתי ספר יהודיים ובקהילה המקומית.

''על ממשלת ישראל לראות זאת כמשימה לאומית ולגייס לכך גם את כוחה הדיפלומטי מול הממשלות המקומיות". נגוסה קרא למשרד התפוצות להוביל שיתוף פעולה בנושא עם ההסתדרות הציונית ומשרד החוץ.

ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) שיזמה את הדיון ופנתה בנושא לנשיא בלארוס, הדגישה כי "הגל אנטישמי הנוכחי מתבטא גם בהשחתת בתי קברות של יהודים. אנו עדים להשחתה וונדליזם או ניסיון להקמת מיזמי בנייה, והקהילות היהודיות מתקשות להגן על בתי הקברות".

''לאור גלי האנטישמיות ברחבי העולם, שבין היתר באים לידי ביטוי בפגיעה בבתי הקברות היהודיים, חשוב לשים את הדעת על מה שקורה ולהתייצב להצלה והגנה של המקומות החשובים למורשת היהודית ועל כבודם של אבותינו שאינם בין החיים וקבורים אי שם בתפוצות. זהו חלק בלתי נפרד מהזהות היהודית".

"מקומם היה לשמוע מנציגים של משרדי הממשלה, לרבות משרד התפוצות ומשרד החוץ, שהנושא של הגנת בתי הקברות היהודיים בעולם אינו נמצא גבוה בסדר העדיפויות או אינו נמצא בסדר העדיפויות כלל", אומרת סטלובה, "מה שווים כל הדיבורים על חיזוק הזהות היהודית אם מתעלמים מהעבר? כיצד ניתן לדבר על כבודו של העם היהודי אם בתי הקברות היהודיים שלעתים הם השריד האחרון של הקהילות היהודיות מחוללים ונפגעים?

''אני דורשת ממשלת ישראל לתבוע מדיניות ברורה ביחס לנושא חשוב זה, להקים מאגר מידע רחב בשיתוף עם הארגונים היהודיים והמוסדות הלאומיים ולייצר תוכנית להגנה של בתי הקברות", הוסיפה חברת הכנסת.

חבר הכנסת ינון אזולאי (ש"ס) חיזק את הארגונים שעושים עבודת קודש מבחינת "חסד של אמת", ואמר: "בושה למדינת ישראל שמשקיעה הון עתק בכדי להשתתף בתחרויות ספורט בינלאומיים ומאידך לא מצאה משאבים לקבורה יהודית – שזהו תעודת הזהות של העם היהודי".

אזולאי המשיך, "אני קורא למדינת ישראל, למשרד רוה"מ ולמשרד התפוצות להשקיע ולהקצות משאבים לצורך קבורה יהודית, הפתרון יגיע רק אם נטפל בשורש הבעיה. מדינת ישראל צריכה להתחיל עם זה כבר פה בארץ, ולהראות דוגמא לתפוצות - מדינת ישראל כמייצגת ובאת כוחו של העם היהודי, נדרשת לראות בשימור בתי העלמין היהודיים כפרויקט הצלה לאומי ולהקציב לכך את הסכומים הנדרשים".

לדברי הרב יצחק שפירא, נשיא ארגון ESJF, כיום נשארו 10,000 בתי קברות באירופה, והארגון מקבל דיווח יומי על השחתה של אתרים אלו. "בשלוש שנים של פעילות הצלנו 102 בתי קברות של יהודים. ממשלת גרמניה מסייעת לנו 3 שנים, אך לצערנו החוק הגרמני מאפשר לתקצוב לארבע שנים בלבד. הקמנו עד-כה 10,000 מטר חומות מסביב לבתי הקברות.

''אם ממשלת ישראל תשקיע כסף – נוכל לשכנע ממשלות מקומיות להשקיע אף הם שווה-ערך. נפגשתי עם שרי האוצר, החינוך ומנכ"ל משרד התפוצות – אך טרם נעניתי", סיפר.

עקיבא תור, נציג משרד החוץ, השיב כי "בכל מקרה של פגיעה באתר יהודי, בית כנסת, בית קברות או מוסד חינוכי אנו דורשים מהממשלה המקומית לפעול, אך משאבינו מוגבלים, ובסדר היום אנו מטפלים בנושאים נוספים כהשבת-הרכוש היהודי. לא ניתן לשמר עשרת-אלפים בתי קברות יהודיים באירופה, ולא נמצא לכך אוזן קשבת מהממשלה המקומית או אפילו מהקהילה היהודית".

פיליפ כרמל, מנכ"ל ESJF אמר כי מדובר בכ-8,000 אתרים של בתי קברות במרכז ומזרח אירופה, כש-25% מהם כבר נהרסו לחלוטין, 10% שוקמו וגודרו, וכ-65% בסכנת הריסה, ע"י וונדליזם, בניה, שימוש חקלאי, סיפוח לבתי קברות נוצריים סמוכים ועוד.

לדבריו, העלות לגידור מינימלי בלוחות בטון היא 30,000 יורו לכל אתר, ובסה"כ 12 מיליון יורו לכל האתרים. הוא סיפר כי עיקר הסכנה היא בארצות שאינן באיחוד האירופי כמולדובה, סרביה, בלארוס ואוקראינה.

בבלארוס ואוקראינה 70% מבתי הקברות נמצאים בסכנה. כרמל הוסיף כי כיום הפעילות ממומנת ע"י ממשלת גרמניה, וועדה של ממשלת ארה"ב ונדבנים פרטיים.