צפויים להגיע עוד לחקירות ב433
צפויים להגיע עוד לחקירות ב433צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

ראש עיריית חדרה וכמה מאנשי העירייה נעצרו, בחודש שעבר היו אלה גורמים בעיריית בית שמש ואנשי עיריית נצרת. גם בערים ראשון לציון צפת וערים נוספות מתקיימות חקירות. אך האם יש קשר בין עיתוי פיצוץ הפרשות לבין הבחירות המוניציפאליות הממשמשות ובאות?

בראיון ליומן ערוץ 7 משיב עו"ד לירן זילברמן, מומחה לדין הפלילי, על השאלה ואומר כי אמנם "חובבי תיאוריות הקונספירציה יאמרו שהמשטרה רוצה לשלוט בשלטון המקומי, אבל האמת נעוצה בהנחיית היועמ"ש שנועדה למנוע מקרים כמו שהיו בבחירות 2013 כשראש עיריית בת ים נבחר מחדש כשהיה במעמד של נחקר ולאחר שנבחר הוגש נגדו כתב אישום והוא נאלץ להתפטר". כדי למנוע מציאות שכזו הורה היועמ"ש לקראת הבחירות הקרובות לסיים עם החקירות הפתוחות של ראשי הערים. "לכן יש קשר וצפויים עוד כמה ראשי רשויות מאחורי סורג ובריח", מעריך זילברמן.

בדבריו מעיר עו"ד זילברמן כי התקופה הנדרשת ללימוד תיק החקירה אחרי שלב גיבוש התשתית הראייתית היא ארוכה הרבה מעבר לחודשים הספורים שנותרו עד הבחירות, ולכן יתכן וההנחיה של היועץ המשפטי לממשלה הגיעה מעט מאוחר מדי.

"בהכרעת בג"ץ בעניינו של ראש עיריית רמת השרון, הוכברגר, נקבע שראש עיר שהוגש נגדו כתב אישום לא יוכל לכהן כראש עיר, ולכן יש סיכוי שיוגשו כתבי אישום בעניינם של כמה ראשי רשויות, כלומר שהחקירות יזורזו ככל שהדבר אפשרי", מעריך זילברמן.

לדבריו זירוז שכזה יכול להביא גם לסגירת תיקים שתוצג בפני הציבור כהוכחה לחפותו של ראש הרשות או המועמד לתפקיד. "יש חזקת חפות והיא גוברת על זכויות וחובות, ועדיין יש השלכה ציבורית להגשת כתב אישום נגד ראש רשות מכהן. את כל הכאוס השלטוני משפטי הזה מנסה היועמ"ש בצדק לפתור. יכול להיות שזה קצת מאוחר מדי וקצת לא ישים, כי מדובר בחקירות של אלפי מסמכים ואף מכונת אדם לא תוכל להתמודד עם כל החומר הזה".

"בפן הציבורי ראוי שאם יש חשד נגד ראש עיר מסוים ומתנהלת חקירה סמויה ראוי שייחשף תקופה מספקת לפני הבחירות. מצד אחד לא יתכן שהמשטרה תחזיק מידע כזה ולא תפרסם אותו לציבור שעלול לבחור באדם שיש חשד לפלילים נגדו. אנחנו צריכים להחליט אם למרות הכול נצביע בעד המועמד. מצד שני, כדי שהמועמד לא יאמר בעתיד שבגלל החקירות נלקח ממנו כס ראש העיר מנסים לזרז ברמת ההמלצות וכתבי האישום".